Ga naar de inhoud

Willem Schinkel: “De Coolsingelrellen zijn geen geweldsorgie maar een uiting van politieke spanningen”

Volgens politici waren de Coolsingelrellen een ‘geweldsorgie’ gedaan door ’tuig’. Ze doen hiermee ten onrechte alsof rellen geen politiek gebeuren zijn, stelt socioloog Willem Schinkel. “We zullen moeten onderkennen dat politieke spanningen soms rauw zijn, zich niet tot A4-formaat laten beperken.”

Erasmushuis 2021 11 21 foto Joke Schot -1
beeld: Joke Schot

Veel is nog onduidelijk over de rellen in Rotterdam van afgelopen weekend, alleen al omdat de door de politie geloste schoten door de Rijksrecherche onderzocht worden. Toch weet burgemeester Aboutaleb verrassend veel, blijkens zowel zijn persconferentie van afgelopen zondag als zijn interview bij Jinek op maandagavond. Hij weet dat er een absoluut verschil bestaat tussen de relschoppers en de betogers tegen het coronabeleid. Hij weet dat de relschoppers veelal van buiten stad kwamen, dat ze door pure kwade wil of blinde irrationaliteit gedreven werden, en dat context overbodig is om te begrijpen wat er gebeurde. Begrip is ook niet nodig, voor Aboutaleb is duidelijk dat het geweld door onbegrijpelijkheid gedefinieerd wordt. 

Waar het jonge jongens van 13 of 14 jaar betreft, weet Aboutaleb dan ineens dat context wel belangrijk is. En hij kent die context ook, nog zonder ze allemaal gesproken te hebben: ze komen uit gebroken gezinnen, waar de vader vaak afwezig is. De vraag is natuurlijk waarom de meeste kinderen uit gebroken gezinnen geen relschoppers zijn, maar het is een verklaring waar Aboutaleb als burgervader mee uit de voeten kan.

Dit selectief omgaan met de context van rellen is een standaardrepertoire onder bestuurders en politici. Ook premier Rutte hanteerde het tijdens de avondklokrellen. Men spreekt de taal van de moraliserende burgerlijkheid die het ‘tuig’ in een ‘geweldsorgie’ benoemt en doet alsof rellen geen politiek gebeuren zijn.

Al één reactie — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam