Ga naar de inhoud

Willem Schinkel: “De Coolsingelrellen zijn geen geweldsorgie maar een uiting van politieke spanningen”

Volgens politici waren de Coolsingelrellen een ‘geweldsorgie’ gedaan door ’tuig’. Ze doen hiermee ten onrechte alsof rellen geen politiek gebeuren zijn, stelt socioloog Willem Schinkel. “We zullen moeten onderkennen dat politieke spanningen soms rauw zijn, zich niet tot A4-formaat laten beperken.”

Erasmushuis 2021 11 21 foto Joke Schot -1
beeld: Joke Schot

Veel is nog onduidelijk over de rellen in Rotterdam van afgelopen weekend, alleen al omdat de door de politie geloste schoten door de Rijksrecherche onderzocht worden. Toch weet burgemeester Aboutaleb verrassend veel, blijkens zowel zijn persconferentie van afgelopen zondag als zijn interview bij Jinek op maandagavond. Hij weet dat er een absoluut verschil bestaat tussen de relschoppers en de betogers tegen het coronabeleid. Hij weet dat de relschoppers veelal van buiten stad kwamen, dat ze door pure kwade wil of blinde irrationaliteit gedreven werden, en dat context overbodig is om te begrijpen wat er gebeurde. Begrip is ook niet nodig, voor Aboutaleb is duidelijk dat het geweld door onbegrijpelijkheid gedefinieerd wordt. 

Waar het jonge jongens van 13 of 14 jaar betreft, weet Aboutaleb dan ineens dat context wel belangrijk is. En hij kent die context ook, nog zonder ze allemaal gesproken te hebben: ze komen uit gebroken gezinnen, waar de vader vaak afwezig is. De vraag is natuurlijk waarom de meeste kinderen uit gebroken gezinnen geen relschoppers zijn, maar het is een verklaring waar Aboutaleb als burgervader mee uit de voeten kan.

Dit selectief omgaan met de context van rellen is een standaardrepertoire onder bestuurders en politici. Ook premier Rutte hanteerde het tijdens de avondklokrellen. Men spreekt de taal van de moraliserende burgerlijkheid die het ‘tuig’ in een ‘geweldsorgie’ benoemt en doet alsof rellen geen politiek gebeuren zijn.

Al één reactie — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam