Ga naar de inhoud

Aboutaleb, blijf af van vrije nieuwsgaring

De boodschap van burgemeester Aboutaleb om mensen die rellen filmen te laten vervolgen voor opruiing is een gevaarlijke stap in het inperken van de vrije informatievoorziening in Nederland, betogen Romy van Dijk en Eeva Liukku. 

Drukwerk
beeld: Maxim de Gilder en Lilo Boerman

Wie vrijdagavond 19 november op zijn social media tijdlijn keek, begreep meteen waarom er boven Rotterdamse wijken rondom het centrum helikopters cirkelden. Het was die avond even geen goed moment om nog wat vrijdagavond inkopen te gaan doen in de binnenstad. Wat begon als een anti-corona demonstratie mondde uit in wat nu bekend staat als de Coolsingelrellen van 2021. Duizenden mensen kwamen samen, stichtten brandjes en richtten hun woede vooral op de politie, die vervolgens met scherp heeft geschoten. 

In de commissievergadering Veiligheid en Bestuur beantwoordde de korpschef en burgemeester Aboutaleb, als voorzitter van de veiligheidsdriehoek, vragen over de veiligheidsaanpak die avond. Aboutaleb vertelde hier iets wat hem dwars zat. Er was die avond een persoon aanwezig die de rellen aan het filmen was. De burgemeester zei daarover: “In ons huidige stelsel beschouwen we dat als journalistiek werk, maar ik ben er klaar mee, voor mij is het opruiend.” Hij gaf aan dat hij ons rechtsstelsel op dit punt “een tikkeltje naïef” vond en hij riep daarom de Tweede Kamer en de nieuwe regering op om via een spoedwet de politie meer bevoegdheden te geven om dit aan te kunnen pakken.

De redenatie is dat personen die live verslag doen op social media van dit soort rellen meer mensen naar de rellen kunnen lokken. Het filmen kan zo een opruiend effect hebben. Is een opruiend effect hetzelfde als opruiing? En is dit dan een reden om al het filmen te verbieden? 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures