Ga naar de inhoud

Biobased wonen en werken in hennep aan de Charloisse Lagedijk

In Charlois is recent een biobased artist-in-residence met zes kamers opgeleverd. Verschillende artiesten, theatermakers en kunstenaars kunnen hier tijdelijk wonen en werken. Dit project laat architect Andrea Prins nadenken over twee vragen: wat is samenwonen? En hoe bouw je biobased? “Deze woning heeft geen gebruiksaanwijzing. Je kunt het wonen zelf ontdekken,” vindt Prins.


UITGELICHT-DSC02909

beeld: Frank Hanswijk

Een mistige ochtend op de Charloisse Lagedijk. Achter elkaar verschijnen de contouren van oude dijkhuizen, een autoreparatiebedrijf, eengezinshuizen in aanbouw, een zwart-houten boerenschuur met een rietdak als een kapsel. Ertussen modderig akkerland en bosjes. Niemandsland. Er zijn pony’s en een blaffende hond en een lama. Dit is een van de rafelranden van de stad, waar de strakke stadsplanning (nog) weinig vat op lijkt te hebben. Aan deze dijk, ingelijst door bomen, ligt ook de recent opgeleverde artist-in-residency van  het Amsterdamse architectenbureau SLA.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • The Betz: in een stad vol leegstaande kantoren een kansrijk woonproject (vooral voor de verhuurder)

    • Architectuurkritiek

    In een land dat schreeuwt om passende woonruimte, is ieder wooninitiatief welkom. In de wijk Alexander wordt daarom gepionierd met wat een van de wegen uit de wooncrisis kan zijn: het transformeren van kantoorpanden tot woonruimte. Vers Beton ging langs The Betz, dat 169 nieuwe huishoudens huisvest – maar voor wie precies?

  • “Een leefbare stad is een stad die goed is voor kinderen”

    • Architectuurkritiek

    Stedenbouwkundige Maria Vassilakou weet hoe je mensen op hun gemak stelt. Wenen, waar ze decennialang werkte, is al jaren een van de leefbaarste steden ter wereld. Vassilakou pleit voor holistisch beleid van de lange adem in dienst van een simpel, maar ambitieus doel. Een interview over de geheime ingrediënten voor een leefbare stad.

  • Waarom gaan de plannen voor Boijmans niet radicaal uit van het bestaande museum?

    • Architectuurkritiek

    Architect Sereh Mandias schijnt haar licht op het gebouw van Museum Boijmans van Beuningen, de uitbreidingen door de jaren heen en de nieuwe plannen. En vraagt zich af: past de ‘ambitievariant’ wel in de huidige tijdgeest?

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam