Ga naar de inhoud

Dit jaar geen vuurwerk maar een knetterend nieuwjaarshapje met Szechuanpeper — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In deze kookrubriek onderzoekt Anneke Kortleve haar stad en welke gerechten daarbij passen. Deze keer een hapje voor toch een knetterend oud&nieuw zonder vuurwerk én zonder show bij de Erasmusbrug: Pekingjackfruit-pannenkoekjes. 

VB_vuurwerk_1
beeld: Florine van Rees

Vuurwerk is verboden, wegens corona. De druk op de zorg wordt te groot. De vuurwerksector vindt dat het verbod rauw op hun dak valt. Ik vind dat niet. Corona of niet, ik denk dat we al jaren weten dat het een keer klaar is met deze traditie, die eigenlijk pas vanaf de jaren ‘80 is opgekomen en een vlucht nam in de jaren ‘90 – en zo ongeveer gelijk opging met de grootheidswaanzin van ons kapitalistisch bestel. 

De vuurwerksector had toch ook kunnen inzien dat het verkopen van pijlen waardoor natuur en ledematen naar de gallemiezen gaan, een keer zou stoppen? Dat de maatschappelijke kosten van zo’n pijl veel hoger liggen dan die 15 euro die ze eraan verdienen? Dat ook in andere jaren alle oogartsen en plastisch handchirurgen (bestaat) al overbezet raakten en dat er al jaren wordt gepleit voor een verbod, door diezelfde zorg? 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Doe mee met een walking tour langs drie gebouwen ontworpen door vrouwen in Rotterdam.

  Datum:
 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam