Ga naar de inhoud

Het gevecht tegen het zuur

In haar laatste column van dit jaar probeert Elfie Tromp niet wanhopig te worden. “Het is verleidelijk om vingers te wijzen maar er is geen enkel land dat zich hier met vlag en wimpel doorheen slaat.”

Vers Beton – Robin Duister – Columnist Elfie Tromp – 2020
beeld: Robin Duister

Het is makkelijk om boos te zijn. Ik krijg het ’s middags als een pushbericht binnen op mijn telefoon: volgende week gaan de scholen vervroegd dicht. Onder mij hoor ik de buurmeisjes spelen. Als ik mijn best doe, hoor ik woord voor woord wat ze zeggen, met dank aan de besparing op bouwmaterialen in onze pittoreske jarendertigwoning. De onderburen zitten al weken in thuisisolatie nadat ieder famillielid achtereenvolgens een snotneusje kreeg. Wie moet de kinderen volgende week opvangen? Opa en oma dan maar? Die nog zitten te wachten op hun booster en extra kwetsbaar zijn voor wat Madelief en Eva aan nieuwe varianten op het schoolplein opliepen?

Ik zie een potentieel familiedrama in de dop. De opvang is onbetaalbaar, want marktwerking en er is een oppasserstekort, want die draaien allemaal diensten bij de GGD-coronalijn of volgen braaf colleges op hun HBO’s die wél openblijven.

Al één reactie — discussieer mee!

 • Elfie Tromp schrijft: “één blik op het nieuws over de grens laat zien dat er geen enkel land is dat zich hier met vlag en wimpel doorheen slaat.” Deze stelling geldt alleen voor Europa en Amerika. Er zijn landen die de pandemie bijna perfect onder controle hebben, met name Taiwan en Nieuw-Zeeland. Als de hele wereld de WHO-protocollen correct had gevolgd, zou Covid-19 niet groter zijn geworden dan SARS in 2003.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures