Ga naar de inhoud

Het Grote Vers Beton Jaaroverzicht van 2021

We schreven dit jaar 220 artikelen, doken in 8 onderzoeksdossiers, organiseerden 4 talkshows, lanceerden een nieuw manifest én een betaalmuur. We zaten, kortom, niet stil. Hoofdredacteur Eeva Liukku blikt terug op 2021.

Vers Beton – Joep Brouwer – Jaaroverzicht – 2021
beeld: Joep Brouwer

Stad in lockdown

2021 was het tweede jaar waarin Covid de stad opnieuw lamlegde en het openbare én persoonlijke leven bepaalde. Eind januari kregen we te maken met een avondklok die twee maanden duurde: wie na acht uur ‘s avonds zich op straat begaf, riskeerde een boete. Journalisten konden hiervoor een vrijpas krijgen om hun beroep uit te oefenen. Fotograaf Loes van Duijvendijk ging voor Vers Beton een paar avonden achter elkaar de straat op tijdens de avondklok om op beeld vast te leggen hoe de stad verstilde. Fay van der Wall stelde voor de thuisblijvers een lijst met Rotterdamse (online) filmtips samen om de saaie, lange avonden door te komen. (Nog steeds een handig lijstje, nu we weer in een lockdown zitten). 

De avondklok werd ingeluid door rellen op de Beijerlandselaan. Dat bleek niet de laatste keer. In november was de stad opnieuw het toneel van rellen, ditmaal op de Coolsingel, met de coronamaatregelen als aanleiding. De laatste keer is er door de politie met scherp geschoten. Manon Dillen sprak met verschillende criminologen over de vraag wat jongeren ertoe drijft te gaan rellen en plunderen. Volgens socioloog Willem Schinkel zijn de rellen wel degelijk een politiek gebeuren, zo betoogt hij in dit veelgelezen opiniestuk

Na een avondklok en strenge lockdown werden de maatregelen weer versoepeld. We schreven verhalen over hoe het testen-voor-toegang in het theater verliep, hoe het was om weer voor het eerst te clubben, en welke nieuwe generatie er in de coulissen staat te trappelen om het Rotterdamse nachtleven weer leven in te blazen, als die weer open mag. De horeca kwam de moeilijke periode door dankzij noodsteunpakketten. Willemijn Sneep dook in de cijfers wie er de meeste steun ontving. Ondanks vele miljoenen aan uitgegeven noodsteun, kon een leegloop van horeca-personeel niet voorkomen worden zo ontdekte zij.

Over het leven tijdens lockdown is het essay van Jan Hiddink over zijn ervaringen als fietskoerier in de frontlinie van de pakketjesmaatschappij ook niet te missen, als je dat nog niet gelezen had. 

Ook de wetenschap boog en buigt zich over de maatschappelijke gevolgen van corona in de stad. In dit minicollege vertelt Marianne van Bochove dat de gevolgen niet gelijk over de stad zijn verdeeld. Wij organiseerden twee talkshows Studio Stadmaken over de post-covid stad, waarin verschillende gasten met elkaar hierover in gesprek gingen. 

 

Al 2 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam