We schreven dit jaar 220 artikelen, doken in 8 onderzoeksdossiers, organiseerden 4 talkshows, lanceerden een nieuw manifest én een betaalmuur. We zaten, kortom, niet stil. Hoofdredacteur Eeva Liukku blikt terug op 2021.
Stad in lockdown
2021 was het tweede jaar waarin Covid de stad opnieuw lamlegde en het openbare én persoonlijke leven bepaalde. Eind januari kregen we te maken met een avondklok die twee maanden duurde: wie na acht uur ‘s avonds zich op straat begaf, riskeerde een boete. Journalisten konden hiervoor een vrijpas krijgen om hun beroep uit te oefenen. Fotograaf Loes van Duijvendijk ging voor Vers Beton een paar avonden achter elkaar de straat op tijdens de avondklok om op beeld vast te leggen hoe de stad verstilde. Fay van der Wall stelde voor de thuisblijvers een lijst met Rotterdamse (online) filmtips samen om de saaie, lange avonden door te komen. (Nog steeds een handig lijstje, nu we weer in een lockdown zitten).
De avondklok werd ingeluid door rellen op de Beijerlandselaan. Dat bleek niet de laatste keer. In november was de stad opnieuw het toneel van rellen, ditmaal op de Coolsingel, met de coronamaatregelen als aanleiding. De laatste keer is er door de politie met scherp geschoten. Manon Dillen sprak met verschillende criminologen over de vraag wat jongeren ertoe drijft te gaan rellen en plunderen. Volgens socioloog Willem Schinkel zijn de rellen wel degelijk een politiek gebeuren, zo betoogt hij in dit veelgelezen opiniestuk.
Na een avondklok en strenge lockdown werden de maatregelen weer versoepeld. We schreven verhalen over hoe het testen-voor-toegang in het theater verliep, hoe het was om weer voor het eerst te clubben, en welke nieuwe generatie er in de coulissen staat te trappelen om het Rotterdamse nachtleven weer leven in te blazen, als die weer open mag. De horeca kwam de moeilijke periode door dankzij noodsteunpakketten. Willemijn Sneep dook in de cijfers wie er de meeste steun ontving. Ondanks vele miljoenen aan uitgegeven noodsteun, kon een leegloop van horeca-personeel niet voorkomen worden zo ontdekte zij.
Over het leven tijdens lockdown is het essay van Jan Hiddink over zijn ervaringen als fietskoerier in de frontlinie van de pakketjesmaatschappij ook niet te missen, als je dat nog niet gelezen had.
Ook de wetenschap boog en buigt zich over de maatschappelijke gevolgen van corona in de stad. In dit minicollege vertelt Marianne van Bochove dat de gevolgen niet gelijk over de stad zijn verdeeld. Wij organiseerden twee talkshows Studio Stadmaken over de post-covid stad, waarin verschillende gasten met elkaar hierover in gesprek gingen.
Al 2 reacties — discussieer mee!
Mooi overzicht, zowel voor de bedreven journalistiek als over de ontwikkeling van Vers Beton. 2022 kan alleen maar nog mooier worden!
Hoera voor 10 jaar Vers Beton! Op naar een goed en kritisch 2022.