Ga naar de inhoud

Het Verhalenhuis zit propvol verhalen die je nog nooit gehoord had — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In Verhalenhuis Belvedère op Katendrecht barst het van de verhalen, en van de mensen, kunst en voorwerpen. Lot Piscaer liep een dagje mee in een poging deze bijzondere plek te vatten. “Eten is onze binnenkomer, een soort lijmmiddel. Je komt voor het eten, maar gaat naar huis met minstens één ontmoeting en een verhaal rijker.”

Huis Belvedere_01
beeld: Marcella Homsma

Is er een plek met een hogere verhaaldichtheid dan Het Verhalenhuis? Ik daag je uit om die te vinden. Noem het een museum, huiskamer, cultuurpaleis, huis voor immaterieel erfgoed, verborgen culinaire parel of een dekentje tegen de verharding – op het Verhalenhuis is het allemaal van toepassing. 

Het kan gebeuren dat op de begane grond het managementteam van – ik noem maar wat – het Hoogheemraadschap vergadert over hun meerjarenvisie, terwijl je op de tweede etage luistert naar het verhaal van een Kapenees die zich herinnert hoe zijn papegaai het geluid van rochelende opiumgebruikers perfect na kon doen. Diezelfde avond bereidt een gastkok uit Syrië een maaltijd voor 60 personen en vertelt zijn levensverhaal, begeleid door muzikanten. 

In het grote monumentale hoekpand uit 1894 zijn de gratis toegankelijke (!) exposities en de maaltijden uit de volkskeuken de vaste waarden. Daarnaast is Belvedère in gebruik als plek voor vergaderingen, presentaties, feesten en en groepsontvangsten. In coronatijd zijn de bijeenkomsten kleinschaliger en gaat het licht op tijd uit, maar de plek is er (buiten de harde  lockdown) niet minder levendig om.  

In een poging tot de ziel van het Verhalenhuis door te dringen, bracht ik er een hele dag door. 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures