Ga naar de inhoud

Het Verhalenhuis zit propvol verhalen die je nog nooit gehoord had — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In Verhalenhuis Belvedère op Katendrecht barst het van de verhalen, en van de mensen, kunst en voorwerpen. Lot Piscaer liep een dagje mee in een poging deze bijzondere plek te vatten. “Eten is onze binnenkomer, een soort lijmmiddel. Je komt voor het eten, maar gaat naar huis met minstens één ontmoeting en een verhaal rijker.”

Huis Belvedere_01
beeld: Marcella Homsma

Is er een plek met een hogere verhaaldichtheid dan Het Verhalenhuis? Ik daag je uit om die te vinden. Noem het een museum, huiskamer, cultuurpaleis, huis voor immaterieel erfgoed, verborgen culinaire parel of een dekentje tegen de verharding – op het Verhalenhuis is het allemaal van toepassing. 

Het kan gebeuren dat op de begane grond het managementteam van – ik noem maar wat – het Hoogheemraadschap vergadert over hun meerjarenvisie, terwijl je op de tweede etage luistert naar het verhaal van een Kapenees die zich herinnert hoe zijn papegaai het geluid van rochelende opiumgebruikers perfect na kon doen. Diezelfde avond bereidt een gastkok uit Syrië een maaltijd voor 60 personen en vertelt zijn levensverhaal, begeleid door muzikanten. 

In het grote monumentale hoekpand uit 1894 zijn de gratis toegankelijke (!) exposities en de maaltijden uit de volkskeuken de vaste waarden. Daarnaast is Belvedère in gebruik als plek voor vergaderingen, presentaties, feesten en en groepsontvangsten. In coronatijd zijn de bijeenkomsten kleinschaliger en gaat het licht op tijd uit, maar de plek is er (buiten de harde  lockdown) niet minder levendig om.  

In een poging tot de ziel van het Verhalenhuis door te dringen, bracht ik er een hele dag door. 

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Niet lullen maar luisteren met filosoof Miriam Rasch

    • Kunst en Cultuur

    Filosoof Miriam Rasch vroeg zich af: wat betekent luisteren precies? Hoe luister je goed? Ze onderzocht het in haar boek Luisteroefeningen. Met een typisch Rotterdams klanklandschap op de achtergrond – een graafmachine, sirenes, optrekkende auto’s – pleit Rasch voor aandachtig luisteren, naar elkaar én naar de stad. “Als je al tien jaar in Rotterdam woont en je hebt nog nooit een racende auto gehoord, heb je dan wel echt een relatie met de stad?”

  • Punk’s not dead in Rotterdam

    • Kunst en Cultuur

    Punkliefhebbers Timo Croes en Gary van Niks hadden genoeg van het reizen naar Amsterdam of Antwerpen voor punkconcerten en richten Nospray op, een organisatie die punkbands naar Rotterdam haalt. “Uiteindelijk zijn we het maar zelf hier gaan organiseren.”

  • In memoriam Erik Brus: pleitbezorger en kroniekschrijver van de Rotterdamse letteren

    • In Memoriam

    Op 17 december overleed Erik Brus op 60-jarige leeftijd in Rotterdam. Erik was een markante persoonlijkheid en speelde een belangrijke rol in de letteren.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam