Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Huis Belvedere_01
Beeld door: beeld: Marcella Homsma

Is er een plek met een hogere verhaaldichtheid dan Het Verhalenhuis? Ik daag je uit om die te vinden. Noem het een museum, huiskamer, cultuurpaleis, huis voor immaterieel erfgoed, verborgen culinaire parel of een dekentje tegen de verharding – op het Verhalenhuis is het allemaal van toepassing. 

Het kan gebeuren dat op de begane grond het managementteam van – ik noem maar wat – het Hoogheemraadschap vergadert over hun meerjarenvisie, terwijl je op de tweede etage luistert naar het verhaal van een Kapenees die zich herinnert hoe zijn papegaai het geluid van rochelende opiumgebruikers perfect na kon doen. Diezelfde avond bereidt een gastkok uit Syrië een maaltijd voor 60 personen en vertelt zijn levensverhaal, begeleid door muzikanten. 

In het grote monumentale hoekpand uit 1894 zijn de gratis toegankelijke (!) exposities en de maaltijden uit de volkskeuken de vaste waarden. Daarnaast is Belvedère in gebruik als plek voor vergaderingen, presentaties, feesten en en groepsontvangsten. In coronatijd zijn de bijeenkomsten kleinschaliger en gaat het licht op tijd uit, maar de plek is er (buiten de harde  lockdown) niet minder levendig om.  

In een poging tot de ziel van het Verhalenhuis door te dringen, bracht ik er een hele dag door. 

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

  1. Om precies te zijn: het was de broer van zijn overgrootmoeder ↩︎
lot piscaer

Lot Piscaer

Lot Piscaer (1975) studeerde kunst- en cultuurwetenschappen en is tekstschrijver en culinair journalist. Ze schreef vijf jaar restaurantrecensies voor het AD/Rotterdams Dagblad en is programmeur en van het culinaire podium op festival Djemaa el Fna. Ook werkt ze als kok en stylist mee aan kookboeken.

Profiel-pagina
D9A5045-1kopie

Marcella Homsma

Fotograaf

Marcella Homsma (1995) benadert de fotografie op een poëtische manier. Belangrijk vindt ze dat een foto een essentie of eigenheid van de persoon, het gebouw of het landschap laat zien. Dit is iets waar ze steeds naar op zoek gaat.

Profiel-pagina