Ga naar de inhoud

Kersttradities

Onze columnist Meryem Slimani heeft in haar leven tientallen kersttradities meegemaakt. Maar aan eentje daarvan heeft ze altijd vastgehouden.

Vers Beton – Robin Duister – Columnist portret Meryem Slimani – 2021
beeld: Robin Duister

Vroeger vierden wij geen kerst thuis. Er was geen kerstboom. Geen kerstdiner. Geen kerstcadeau’s. Behalve voor mijn nichtje, want zij was op tweede kerstdag jarig waardoor we toch als familie noodgedwongen bij elkaar kwamen, inclusief alle stress en onderlinge spanningen die kerstvierende mensen ook hadden. Ik zat op een Rooms-Katholieke school dus als kleine Meryem zong ik luidkeels alle kerstliedjes mee en luisterde ik braaf in de kerkbanken naar alle kerstverhalen tijdens de kerstmis. Ik vond kerst fascinerend maar voelde me ook altijd lichtelijk schuldig, want ‘Moslims vieren geen kerst’ galmde tegelijkertijd luidkeels door mijn hoofd. 

Tijdens mijn tienerjaren ontstond er een nieuwe kersttraditie waarbij we als gezin naar het enige Chinese restaurant in Schoonhoven, Ocean Palace, gingen op eerste kerstdag of kerstavond. Op latere leeftijd kwam ik erachter dat we deze traditie deelden met vele Joodse mensen in Amerika. Ergens kwam dit door dezelfde omstandigheden: omdat Chinese restaurants vaak als enige geopend waren op deze feestdag en het voor ons en veel anderen toch een manier was om gezellig samen te zijn. 

Ik kan me helaas niet meer herinneren of in Ocean Palace ook Joodse gezinnen zaten. Voor zover ik me kan heugen was het restaurant vrij leeg. Maar elk jaar waren wij er met grote borden vol fu yong hai, loempiaatjes en saté met geurige witte rijst. Mijn moeder vond het altijd fijn dat we na het eten bakjes kregen om alle leftovers in mee te nemen waar we de dagen erop nog van konden smullen. Nu ik zelf een Marokkaanse moeder ben begrijp ik hoe zonde het is dat al dat eten anders werd weggegooid.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “Het is een illusie dat stedelijke experimenten leiden tot meer inclusiviteit”

    • Stedelijke ontwikkeling en architectuur

    De gemeente Rotterdam experimenteert er op los, ze noemt zichzelf zelfs ‘stadslab’. Maar wat betekent dat precies – een stad als laboratorium? Onderzoeker Sabrina Rahmawan-Huizenga promoveerde erop aan de Erasmus Universiteit: “Je kan experimenten zien als sociaal beleid met de minst mogelijke middelen.”

  • Ben ik tijdelijk ontheemd of mag ik hier blijven? Oekraïners weten niet waar ze aan toe zijn

    • Samenleving en zorg

    Ving Rotterdam eerder en masse Oekraïense vluchtelingen op en boden ook inwoners kleding, slaapzakken en zelfs hun huis aan; na duizend dagen oorlog is het sentiment gekanteld. De opvang wordt afgebouwd en Oekraïners moeten er straks aan meebetalen. Steeds meer vallen in een gat tussen tijdelijk ontheemd en definitief asiel. Wat betekent dit voor hun dagelijks leven?

  • “Ik wil betrokken mensen die bouwen aan het team” – maar vind die maar eens met een hardnekkig lerarentekort

    • Samenleving en zorg

    Klassen naar huis sturen, leerlingen verdelen, externe inhuur en groepen samenvoegen: allemaal lapmiddelen voor het nijpende lerarentekort. Sommige basisscholen zetten kunstvakdocenten in, maar velen vinden ook dit een schijnoplossing: “Ik wil geen mensen die de lestijd vullen. Onze school zoekt leerkrachten die goede instructies kunnen geven in taal en rekenen.”

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam