Ga naar de inhoud

KiesAdvies de podcast wil jongeren naar de stembus krijgen: “Ook al is dat voor partijen waar we zelf niet achter staan” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Op 16 maart 2022 mogen Rotterdammers naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar voor veel jongeren is politiek nog een ver-van-je-bed-show, zagen Isa de Beer (24) en Iris Zoet (24). Zij begonnen een podcast om die twee dichter bij elkaar te krijgen.

000007
beeld: Jonathan Oron

Zelf mocht ik dit jaar voor het eerst stemmen en merkte hoe lastig voor sommige generatiegenoten was om een partij te vinden die hun idealen vertegenwoordigde. Rotterdammers Isa de Beer en Iris Zoet zagen dit ook en besloten daarom een podcast te maken waarin ze jongerenpartijen aan het woord laten: KiesAdvies de podcast. Waar ze in hun eerste seizoen de landelijke politiek onder de loep namen, besloten ze dit seizoen te wijden aan de gemeenteraad en in het bijzonder: de Rotterdamse gemeenteraad. In hun podcast behandelen ze onderwerpen die direct te maken hebben met jongeren. Elke aflevering krijgt één jongerenpartij een half uur de tijd om hun standpunten te delen over een van die geselecteerde onderwerpen. 

Waarom een podcast?

Isa: “Zelf luisteren we allebei al heel lang naar podcasts. Van podcasts die gaan over maatschappelijke problemen tot podcasts die eigenlijk nergens over gaan. Zelf wist ik ook niet veel over politiek, maar toen vorig jaar de Tweede Kamerverkiezingen op het programma stonden, besloot ik toch maar eens een politieke podcast te luisteren. Ik weet namelijk bijna nooit op wie ik moet stemmen: ik ben echt een zwevende kiezer. Maar na het luisteren van die podcast kwam ik tot de conclusie dat ik er eigenlijk niks van opgestoken had. Het ging vooral over wat er in Den Haag speelde, maar niet over de partijen en hun idealen. En toen dacht ik misschien kan ik zelf wel een podcast gaan maken over politiek.”

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures