Ga naar de inhoud

KiesAdvies de podcast wil jongeren naar de stembus krijgen: “Ook al is dat voor partijen waar we zelf niet achter staan” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Op 16 maart 2022 mogen Rotterdammers naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar voor veel jongeren is politiek nog een ver-van-je-bed-show, zagen Isa de Beer (24) en Iris Zoet (24). Zij begonnen een podcast om die twee dichter bij elkaar te krijgen.

000007
beeld: Jonathan Oron

Zelf mocht ik dit jaar voor het eerst stemmen en merkte hoe lastig voor sommige generatiegenoten was om een partij te vinden die hun idealen vertegenwoordigde. Rotterdammers Isa de Beer en Iris Zoet zagen dit ook en besloten daarom een podcast te maken waarin ze jongerenpartijen aan het woord laten: KiesAdvies de podcast. Waar ze in hun eerste seizoen de landelijke politiek onder de loep namen, besloten ze dit seizoen te wijden aan de gemeenteraad en in het bijzonder: de Rotterdamse gemeenteraad. In hun podcast behandelen ze onderwerpen die direct te maken hebben met jongeren. Elke aflevering krijgt één jongerenpartij een half uur de tijd om hun standpunten te delen over een van die geselecteerde onderwerpen. 

Waarom een podcast?

Isa: “Zelf luisteren we allebei al heel lang naar podcasts. Van podcasts die gaan over maatschappelijke problemen tot podcasts die eigenlijk nergens over gaan. Zelf wist ik ook niet veel over politiek, maar toen vorig jaar de Tweede Kamerverkiezingen op het programma stonden, besloot ik toch maar eens een politieke podcast te luisteren. Ik weet namelijk bijna nooit op wie ik moet stemmen: ik ben echt een zwevende kiezer. Maar na het luisteren van die podcast kwam ik tot de conclusie dat ik er eigenlijk niks van opgestoken had. Het ging vooral over wat er in Den Haag speelde, maar niet over de partijen en hun idealen. En toen dacht ik misschien kan ik zelf wel een podcast gaan maken over politiek.”

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam