Ga naar de inhoud

KiesAdvies de podcast wil jongeren naar de stembus krijgen: “Ook al is dat voor partijen waar we zelf niet achter staan” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Op 16 maart 2022 mogen Rotterdammers naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar voor veel jongeren is politiek nog een ver-van-je-bed-show, zagen Isa de Beer (24) en Iris Zoet (24). Zij begonnen een podcast om die twee dichter bij elkaar te krijgen.

000007
beeld: Jonathan Oron

Zelf mocht ik dit jaar voor het eerst stemmen en merkte hoe lastig voor sommige generatiegenoten was om een partij te vinden die hun idealen vertegenwoordigde. Rotterdammers Isa de Beer en Iris Zoet zagen dit ook en besloten daarom een podcast te maken waarin ze jongerenpartijen aan het woord laten: KiesAdvies de podcast. Waar ze in hun eerste seizoen de landelijke politiek onder de loep namen, besloten ze dit seizoen te wijden aan de gemeenteraad en in het bijzonder: de Rotterdamse gemeenteraad. In hun podcast behandelen ze onderwerpen die direct te maken hebben met jongeren. Elke aflevering krijgt één jongerenpartij een half uur de tijd om hun standpunten te delen over een van die geselecteerde onderwerpen. 

Waarom een podcast?

Isa: “Zelf luisteren we allebei al heel lang naar podcasts. Van podcasts die gaan over maatschappelijke problemen tot podcasts die eigenlijk nergens over gaan. Zelf wist ik ook niet veel over politiek, maar toen vorig jaar de Tweede Kamerverkiezingen op het programma stonden, besloot ik toch maar eens een politieke podcast te luisteren. Ik weet namelijk bijna nooit op wie ik moet stemmen: ik ben echt een zwevende kiezer. Maar na het luisteren van die podcast kwam ik tot de conclusie dat ik er eigenlijk niks van opgestoken had. Het ging vooral over wat er in Den Haag speelde, maar niet over de partijen en hun idealen. En toen dacht ik misschien kan ik zelf wel een podcast gaan maken over politiek.”

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures