Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Still_HH_1
Beeld door: beeld: Open Rotterdam

Dit artikel in het kort:

 • Hulphonden zijn effectief bij mensen met psychische aandoeningen zoals PTSS of angstproblematiek.
 • Het opleiden van een hulphond kost ongeveer 19 duizend euro.
 • Sinds 2015 is de Wmo-wet van kracht, waarbij gemeenten verantwoordelijk zijn voor het ondersteunen van burgers die minder zelfredzaam zijn. Daarom vergoeden steeds meer steden hulphonden bij psychische klachten.
 • De gemeente Rotterdam weigert hulphonden te vergoeden blijkt onder meer uit het verhaal van Miryam Mejhed, die zelfs naar de rechter stapte en haar zaak won.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

 1. Dissociatieve amnesie (ook wel dissociatief geheugenverlies) is een psychische aandoening. Wie dit heeft, kan bepaalde herinneringen over zichzelf, vaak traumatisch of stressvol, niet terughalen. Of heeft bijvoorbeeld gaten in het geheugen, treft zichzelf aan op een onbekende plaats zonder te weten hoe die daar is gekomen. ↩︎
 2. Het is de grootste organisatie die in samenwerking met de klant opleidt. Een assistentiehond voor psychische problemen wordt vaak vanuit de Wmo betaald, een dier voor lichamelijke problemen gaat via de zorgverzekering. De organisatie blijft betrokken tot de hond na acht tot tien jaar met pensioen gaat, met een jaarlijkse basistest die in de eenmalige opleidingsprijs inbegrepen zit. ↩︎
 3. Even in de gaten houden, volgens mij is dit bij het meisje uit de video van OPEN het geval, dan kunnen we dat hier even noemen. ↩︎
 4. Het stappenplan dat bij een pgb-aanvraag-onderzoek hoort, is daarmee niet gevolgd. Zo’n onderzoek had moeten bekijken of het aangevraagde hulpmiddel passend is, in tegenstelling tot de zorg die de gemeente bij een hulpvraag zou toekennen. De gemeente stelt een dergelijk onderzoek na dit bezwaar alsnog in, en gaat in gesprek met Pameijer, maar dit leidt tot niets. ↩︎
 5. Bij Wmo-zaken hebben rechters maar zeer beperkt de juridische ruimte om te oordelen welke voorziening een gemeente moet toekennen (dat geldt voor assistentiehonden hetzelfde als voor andere Wmo-voorzieningen zoals begeleiding). De rechter beoordeelt vooral of de gemeente goed onderzoek heeft gedaan en een goed gemotiveerde beslissing heeft genomen. Als dat niet het geval is, wordt het beroep gegrond verklaard en dan moet de gemeente het huiswerk opnieuw doen (waartegen vervolgens weer opnieuw een beroepsmogelijkheid openstaat). Als dat gebeurd is dat een gewonnen beroep. ↩︎
 6. In Zeeland publiceerde de Rechtbank toen wederom een uitspraak in een zaak van een andere cliënte van Imkamp. Hier was de aanvraag voor vergoeding van een assistentiehond bij (oa) PTSS afgewezen en heeft de gemeente in plaats hiervan ambulante begeleiding en vervoer toegewezen. De rechter oordeelt ook hier dat de gemeente opnieuw onderzoek moet doen.

  Daarbij geeft de rechter “het college in overweging daarbij aandacht te besteden aan de verklaring van de psychosociaal therapeut van 8 oktober 2018, waarin zij aangeeft dat een hulphond ervoor kan zorgen dat eiseres een grotere mate van zelfstandigheid krijgt en meer mogelijkheden tot maatschappelijke participatie. Voorts zou bij het onderzoek kunnen worden betrokken de rapportage van 23 januari 2018, waarin is vermeld: ‘De hond heeft idd een signalerings/alarmfunctie, deskundige hulp kan dan achterwege blijven indien de hond tijdig ingrijpt. Door de hond is betrokkene niet meer continu aangewezen op begeleiding, betrokkene kan dan zelfstandig, zonder begeleiding het huis verlaten en behoeft niet meer aangewezen te zijn op derden.’
  ↩︎

ava Willemijn Sneep

Willemijn Sneep

Adjunct-hoofdredacteur en eindredacteur

Willemijn Sneep is na wat omzwervingen en een master Journalistiek in het schattige Leiden weer terug in de enige wereldstad die Nederland rijk is. Als freelance journalist kan ze zich geen betere thuisbasis wensen. [email protected]

Profiel-pagina