Ga naar de inhoud

Mensen met baat bij een hulphond hoeven niet op steun van gemeente Rotterdam te rekenen — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Dat blindengeleidehonden hun baasjes kunnen helpen is bekend. Maar ook bij psychische problemen als PTSS kan een hulphond helpen om zelfstandig te leven. Diverse steden vergoeden een hulphond, maar Rotterdam wil daar niet aan. Zo is Miryam Mejhed al jaren in discussie met de gemeente. “De stad voert een ontmoedigingsbeleid.”


Still_HH_1

beeld: Open Rotterdam

Dit artikel in het kort:

 • Hulphonden zijn effectief bij mensen met psychische aandoeningen zoals PTSS of angstproblematiek.
 • Het opleiden van een hulphond kost ongeveer 19 duizend euro.
 • Sinds 2015 is de Wmo-wet van kracht, waarbij gemeenten verantwoordelijk zijn voor het ondersteunen van burgers die minder zelfredzaam zijn. Daarom vergoeden steeds meer steden hulphonden bij psychische klachten.
 • De gemeente Rotterdam weigert hulphonden te vergoeden blijkt onder meer uit het verhaal van Miryam Mejhed, die zelfs naar de rechter stapte en haar zaak won.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam