Ga naar de inhoud

Op de juiste manier omgaan met gentrificatie volgens architect Zico Lopes

In het hart van de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken heeft architect Zico Lopes zijn bureau Spatial Codes. Giovanni Burke spreekt hem over zijn kijk op architectuur en over nieuwbouwprojecten in de snel gentrificerende wijk BoTu. “De nieuwe buurt Diepeveen is esthetisch, maar wel een enclave. Je moet geen eilandjes creëren.” 


versbeton_denieuwelichting_zicolopes_daphnevandrenth_01

beeld: Daphne van Drenth

Op de hoek van de Eerste Schansstraat en de Bingleystraat, midden in de woonwijk Bospolder-Tussendijken, huist het architectenbureau van Zico Lopes: Spatial Codes. Het pand is in warme tinten gehuld, er staat een grote (eet)tafel in het zicht. De zware gordijnen en boekenkast maken het plaatje compleet: deze werkruimte gaat natuurlijk op tussen de huizenblokken. Het zou bijna door kunnen gaan voor een tot woonruimte getransformeerd winkelpand, ware het niet dat de werkplekken achter in de ruimte wel op bedrijvigheid duiden.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures