Ga naar de inhoud

Peggy Wijntuin speelde sleutelrol in erkenning slavernijverleden: “Ik wilde verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst van deze stad” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Op 10 december 2021 bood burgemeester Aboutaleb officieel excuses aan voor het Rotterdams slavernijverleden. Oud-gemeenteraadslid Peggy Wijntuin was in 2009 als initiatiefnemer voor het Slavernijmonument en later haar motie van groot belang in dit proces. Sharyfah Bhageloe spreekt haar over de lange weg die hiertoe leidde.

CK2A2166
beeld: Fleur Beerthuis

“Mama, horen we hier nog wel thuis?” vroeg Peggy Wijntuins toen negentienjarige dochter na een avondje stappen aan haar moeder. In het openbaar vervoer op weg naar huis maakten enkele mensen racistische aantijgingen naar haar. “Ze zouden jullie allemaal in zee moeten dumpen,” was één van de uitspraken die ze naar haar hoofd kreeg geslingerd. “Natuurlijk horen we hier thuis!” antwoordde Wijntuin haar dochter. Deze ervaring was voor Wijntuin, die toen al lid van de Rotterdamse PvdA was en in de deelraad van Charlois had gezeten, een belangrijke reden om te solliciteren als gemeenteraadslid in 2006. Op dat moment was ze journalist en eindredacteur voor een televisieprogramma van RTV Rijnmond. “De ervaring van mijn dochter was voor haar heavy. Het deed pijn. Voor mij was het aanleiding om te laten zien dat we deel zijn van dit land, hier thuis horen en verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst van deze stad.” 

Ze kwam als tweede op de lijst, achter lijsttrekker en voormalig Tweede Kamerlid Peter van Heemst. Het was in een periode dat de PvdA een grotere achterban had dan nu: de partij werd grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen, met maar liefst 37,4 procent van de Rotterdamse stemmen. Wijntuin mocht zich de daaropvolgende twaalf jaar gemeenteraadslid van Rotterdam noemen. Ze zou zich ononderbroken hardmaken voor meer zichtbaarheid van het Rotterdamse slavernijverleden.

Vijftien jaar later spreek ik haar, door de lockdown onoverkomelijk virtueel via Zoom, vanuit haar huiskamer in het Charloisse Heijplaat. Tegenwoordig werkt Wijntuin bij de Erasmus Universiteit als project adviseur diversiteit en inclusiviteit. Rotterdam is inmiddels meerdere historische momenten verder: in 2013 kwam er het Slavernijmonument in Delfshaven. Tussen 2017 en 2020 een onderzoek naar het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam. En op 10 december 2021 – de Internationale Dag van de Rechten van de Mens – bood burgemeester Aboutaleb namens het college van burgemeesters en wethouders officieel excuses aan voor het slavernijverleden. 

Het lijkt erop dat Rotterdam haar eigen koloniale geschiedenis en het lang verzwegen slavernijverleden mondjesmaat onder ogen durft te komen. Oud-gemeenteraadslid Peggy Wijntuin (63) was hier een sleutelfiguur in. Wat is de weg hier naartoe geweest? En wat betekent dit voor de toekomst van de stad waarin tachtigduizend inwoners afstammen van tot slaaf gemaakten?

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • On Monday March 11, Rotterdam based ‘platform for metropolitan issues’ De Dépendance welcomes award-winning science journalist Angela Saini in Arminius, on the occasion of her highly acclaimed book ‘The Patriarchs: How Men Came to Rule’.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures