Ga naar de inhoud

Peggy Wijntuin speelde sleutelrol in erkenning slavernijverleden: “Ik wilde verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst van deze stad” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Op 10 december 2021 bood burgemeester Aboutaleb officieel excuses aan voor het Rotterdams slavernijverleden. Oud-gemeenteraadslid Peggy Wijntuin was in 2009 als initiatiefnemer voor het Slavernijmonument en later haar motie van groot belang in dit proces. Sharyfah Bhageloe spreekt haar over de lange weg die hiertoe leidde.

CK2A2166
beeld: Fleur Beerthuis

“Mama, horen we hier nog wel thuis?” vroeg Peggy Wijntuins toen negentienjarige dochter na een avondje stappen aan haar moeder. In het openbaar vervoer op weg naar huis maakten enkele mensen racistische aantijgingen naar haar. “Ze zouden jullie allemaal in zee moeten dumpen,” was één van de uitspraken die ze naar haar hoofd kreeg geslingerd. “Natuurlijk horen we hier thuis!” antwoordde Wijntuin haar dochter. Deze ervaring was voor Wijntuin, die toen al lid van de Rotterdamse PvdA was en in de deelraad van Charlois had gezeten, een belangrijke reden om te solliciteren als gemeenteraadslid in 2006. Op dat moment was ze journalist en eindredacteur voor een televisieprogramma van RTV Rijnmond. “De ervaring van mijn dochter was voor haar heavy. Het deed pijn. Voor mij was het aanleiding om te laten zien dat we deel zijn van dit land, hier thuis horen en verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst van deze stad.” 

Ze kwam als tweede op de lijst, achter lijsttrekker en voormalig Tweede Kamerlid Peter van Heemst. Het was in een periode dat de PvdA een grotere achterban had dan nu: de partij werd grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen, met maar liefst 37,4 procent van de Rotterdamse stemmen. Wijntuin mocht zich de daaropvolgende twaalf jaar gemeenteraadslid van Rotterdam noemen. Ze zou zich ononderbroken hardmaken voor meer zichtbaarheid van het Rotterdamse slavernijverleden.

Vijftien jaar later spreek ik haar, door de lockdown onoverkomelijk virtueel via Zoom, vanuit haar huiskamer in het Charloisse Heijplaat. Tegenwoordig werkt Wijntuin bij de Erasmus Universiteit als project adviseur diversiteit en inclusiviteit. Rotterdam is inmiddels meerdere historische momenten verder: in 2013 kwam er het Slavernijmonument in Delfshaven. Tussen 2017 en 2020 een onderzoek naar het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam. En op 10 december 2021 – de Internationale Dag van de Rechten van de Mens – bood burgemeester Aboutaleb namens het college van burgemeesters en wethouders officieel excuses aan voor het slavernijverleden. 

Het lijkt erop dat Rotterdam haar eigen koloniale geschiedenis en het lang verzwegen slavernijverleden mondjesmaat onder ogen durft te komen. Oud-gemeenteraadslid Peggy Wijntuin (63) was hier een sleutelfiguur in. Wat is de weg hier naartoe geweest? En wat betekent dit voor de toekomst van de stad waarin tachtigduizend inwoners afstammen van tot slaaf gemaakten?

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Wil je je inzetten voor de rechtsstaat? Word dan lid van een politieke partij

    • Politiek

    Wie weleens demonstreert kan zomaar in een protestmenigte denken: ‘Daar staan we weer.’ Toch is juist nu het moment om de straat op te gaan voor onze democratie en rechtsstaat. Maar je kan ook andere dingen doen. Lid worden van een politieke partij, bijvoorbeeld. Eeva Liukku: “Als lid kun je de politieke koers van een partij bepalen.”

  • Herstelschandaal: discussies over of een fiets of blik verf wel echt nodig is

    • Zorg en Welzijn

    Dit nooit weer, was de belofte na het toeslagenschandaal. Maar burgers vertrouwen is lastig voor ambtenaren. Dat blijkt wel uit de hersteloperatie voor toeslagenouders – deels een taak van de gemeente – die óók dreigt te mislukken. Wie kan het vertrouwen tussen burgers en overheid herstellen? Vers Beton zocht het uit.

  • In Rotterdam groeit kansenongelijkheid en dat is geen toeval — het is beleid

    • Politiek

    Geen huisarts kunnen vinden, minder trams, slechte onderwijsresultaten, geen kunst en cultuur in de buurt: waar je woont bepaalt je kansen. En in Rotterdam groeit die kansenongelijkheid; armere wijken leveren in, terwijl rijke buurten hun voorzieningen behouden. Matin Daftari: “Het beleid van ons stadsbestuur versterkt de segregatie en ongelijkheid alleen maar.”

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • South Explorer etaleert wat er gebeurt op het gebied van kunst en cultuur op Rotterdam  Zuid. Dat zijn culturele hotspots, tijdelijke locaties, kunstenaars-verzamelgebouwen,  galeries, de Oude Kerk, individuele ateliers, een bioscoop, een theater, boek- en  kunstwinkels.

    Venue: verschillende locatie verspreid over Rotterdam Zuid. Voor plattegrond zie het vouwblad door de stad of kijk op de website: southexplorer.nl
    Datum:
  • Drie dagen vol verrassende artiesten en nieuwe ontmoetingen waarin muziek, kunst en performances je uitdagen om het onbekende te ontdekken.

    Datum:
  • Conny Janssen Danst op locatie met NEXT #2 in de Grote of Sint Janskerk Dynamische pop-up dansvoorstelling van Dalton Jansen ter ere van het jubileum.

    Venue: Grote of Sint Janskerk
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Opdrachtgevers en projecten managen waar je warm van wordt? Vuurrood zoekt een accountmanager met hart voor development en communicatie projecten

  • Als geen ander weet jij dat eenzaamheid onder ouderen in Rotterdam groot is en je vindt het belangrijk om hier iets aan te doen. Jij wilt daar met ons het verschil in maken en vrijwilligers motiveren om zich in te zetten voor een ander. Dan ben jij wellicht de consulent die wij zoeken!

  • Voor het ruimtelijk ontwerp van Roodkapje’s anarchief, een tentoonstellings- en verzamelruimte voor anarchivale experimenten, is Roodkapje met een Open Call op zoek naar een ontwerper/designer/kunstenaar.

  • Bekijk alle vacatures