Ga naar de inhoud

Pleurt ’t in ons tassie

Onze nieuwe columnist Meryem Slimani kwam tijdens haar citytrip in Parijs veel Nederlandse toeristen tegen. Maar hoe herkende zij Rotterdammers? “Struinend door de smalle straatjes van Parijs was het fijn om iets herkenbaars te zien: de Susan Bijl tas.”

Vers Beton – Robin Duister – Columnist portret Meryem Slimani – 2021
beeld: Robin Duister

Waar herken ik Rotterdammers aan? De niet lullen maar poetsen mentaliteit is lastig aan een passant op straat te zien. Een Rotterdams accent herken ik van heinde en verre. Zelfs mijn ooit zo ‘provinciale’ hevig articulerende kak accent heeft een plattere klank gekregen na 18 jaar in 010. Maar zo lang je iemand niet hoort praten weet je ook niet of ze iets kénnen of kúnnen. Toch vond ik tijdens de herfstvakantie een manier om Rotterdammers te spotten. 

Met twee vriendinnen reisde ik met onze kinderen naar Parijs. Op de tweede dag van onze trip bezochten we Disneyland Parijs. Eén ding viel op: om ons heen werd er veel Nederlands gesproken. “Het lijkt wel alsof alle Nederlanders in Parijs zijn,” grapte één van ons nog. Ergens ook wel logisch aangezien een groot deel van het land herfstvakantie had en blijkbaar velen hadden besloten om naar Parijs te gaan. 

Ondanks dat mijn vriendinnen en ik vaker in Parijs zijn geweest was het voor onze kinderen de eerste keer. Daarom hadden we een ambitieuze planning. Eigenlijk waren vier dagen te kort om zo’n grote stad te ontdekken maar als échte Rotterdammer moet je roeien met de riemen die je hebt. Ja toch? 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures