Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers Beton – Robin Duister – Columnist portret Meryem Slimani – 2021
Beeld door: beeld: Robin Duister

Waar herken ik Rotterdammers aan? De niet lullen maar poetsen mentaliteit is lastig aan een passant op straat te zien. Een Rotterdams accent herken ik van heinde en verre. Zelfs mijn ooit zo ‘provinciale’ hevig articulerende kak accent heeft een plattere klank gekregen na 18 jaar in 010. Maar zo lang je iemand niet hoort praten weet je ook niet of ze iets kénnen of kúnnen. Toch vond ik tijdens de herfstvakantie een manier om Rotterdammers te spotten. 

Met twee vriendinnen reisde ik met onze kinderen naar Parijs. Op de tweede dag van onze trip bezochten we Disneyland Parijs. Eén ding viel op: om ons heen werd er veel Nederlands gesproken. “Het lijkt wel alsof alle Nederlanders in Parijs zijn,” grapte één van ons nog. Ergens ook wel logisch aangezien een groot deel van het land herfstvakantie had en blijkbaar velen hadden besloten om naar Parijs te gaan. 

Ondanks dat mijn vriendinnen en ik vaker in Parijs zijn geweest was het voor onze kinderen de eerste keer. Daarom hadden we een ambitieuze planning. Eigenlijk waren vier dagen te kort om zo’n grote stad te ontdekken maar als échte Rotterdammer moet je roeien met de riemen die je hebt. Ja toch? 

Gespot in de kabeltrein

We begonnen met een uitstapje naar de Sacré-Coeur op de top van de heuvel Montmartre om te genieten van het panoramisch zicht op de hele stad. In de kabeltrein naar boven merkte mijn zoontje een meisje met een Susan Bijl tas op. Tot mijn grote verbazing hoorde ik een bekende stem mijn naam roepen. De stem was van een werkrelatie en het meisje met de Susan Bijl tas bleek haar dochter te zijn. Ook wij droegen -los van de exemplaren die op onze hotelkamers lagen- op dat moment meerdere Susan Bijl tassen. Dat is dus hoe je een Rotterdammer herkent.

Natuurlijk heeft niet iedereen in Rotterdam een Susan Bijl tas. Alhoewel ik het geen gek idee zou vinden als elke baby naast de Sleutel van Rotterdam, het cadeau aan onze allerjongste stadsgenoten en hun kersverse ouders van de gemeente met kortingsacties, ook een Susan Bijl mini-shopper zou moeten krijgen als welkomstcadeau. Een huis kunnen onze kinderen in de toekomst toch niet meer kopen in deze stad. Geef ze dan maar een tassie voor hun meuk in plaats van zo’n nutteloze sleutel. 

 

Van Now&Wow tot Ekoplaza

Wat eigenlijk een heel functioneel item is, is door de jaren heen een statussymbool geworden. Vroeger associeerde ik het merk met de eclectische Now&Wowgangers die bij Lijfstijl of Wendela van Dijk kleding kochten. Daarna kwamen de geitenwollensokken van Spirit en Ekoplaza erbij. Een jaar of vijf geleden namen de bakfietsmoeders het over. Inmiddels zie ik jong, oud, van Zuid tot West, zwart, wit en alles wat daartussen zit met een Susan Bijl lopen.

Als gepensioneerd sneakerhead en streetwearfanaat ben ik wel wat gewend op het gebied van hype. Maar de gekte rondom de samenwerking met het Depotgebouw van Boijmans overviel mij nogal. Omdat ik in het verleden voor het merk klussen heb gedaan als art director, kreeg ik de speciale tas voor hij te koop was. Ik was daarom de eerste met de zilveren tas op het schoolplein, maar inmiddels lijkt het alsof er een gigantische rol aluminiumfolie op het schoolplein is ontploft. 

Na al die jaren is -naast de kapsalon- de Susan Bijl tas ons belangrijkste en meest herkenbare exportproduct. Struinend door de smalle straatjes van Parijs was het fijn om iets herkenbaars te zien. En ook al worden ze nu wereldwijd verkocht en lopen zelfs flink wat Amsterdammers rond met ‘een Susan’, het blijft toch altijd onze tas.

Je kunt deze banner wegklikken...

...maar je kunt ook lid worden van Vers Beton voor 7,50 euro per maand. De eerste maand lees je gratis.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

meryem

Meryem Slimani

Meryem (1983) is fotograaf, art director en scout voor het stimuleringsfonds creatieve industrie. Haar werk is opgenomen in de eregalerij van de Nederlandse fotografie in het Nederlands Fotomuseum en haar eerste solo expositie is nu te zien bij Hama Gallery. Ook is ze de zelf uitgeroepen snackoloog van Rotterdam.

Profiel-pagina
Selfie-0417_574

Robin Duister

Illustrator

Robin Duister studeerde illustratie aan de Willem de Kooning in Rotterdam. Haar beelden zijn realistisch met een rauw randje. Op het eerste gezicht roepen ze vertederende gevoelens op, maar wie verder kijkt ziet dat haar werk niet zo onschuldig is als het lijkt. Robin Duister combineert hedendaagse beelden met elementen uit de popcultuur.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.