Ga naar de inhoud

Stadsverhaal: Oesters

The Writer’s Guide (to the Galaxy) publiceert fictieve stadsverhalen op Vers Beton. Dit keer een kerstverhaal geschreven door Ivana Pilipović en Marina Lazëri.

Vers_Beton_-_Ez_Silva_-_Kerstverhaal_-_Oesters_-_2021
beeld: Ez Silva

Waar is Lucas heen vanavond?” vraagt Katerina terwijl ik met de oesters aan het prutsen ben.

“Beneden bij De Klapdeur, een of andere belangrijke wedstrijd.” Ik heb vanochtend een YouTube-tutorial gekeken over hoe je het beste oesters open kunt maken. Nu ik er echt aan begonnen ben, ontdek ik dat een aardappelschilmesje toch niet hetzelfde doet als een oestermes. “Heb je toevallig een platte schroevendraaier,” hoor ik achter mij nadat ik drie keer bijna in mijn handpalm heb gestoken. Ik knik en loop naar de zolder om het te pakken. 

Terwijl ik de trap weer af loop, kijk ik door de spijlen van de trap de keuken in. Katerina leunt tegen het aanrecht en bestudeert het schilderij dat voor haar aan de muur hangt. Ik stop met lopen en blijf naar haar kijken. Ik houd mij vast aan een koude spijl en verzamel ondertussen ook de moed voor een nieuwe ronde oesters openen. Ze neemt een slok wijn en laat de voet van het glas tegen haar buik rusten. Haar nauwsluitende, zwarte jurk komt tot net boven haar knieën. Ik zie haar hoofd licht naar rechts kantelen, waardoor haar grote oorbel op haar schouder komt te rusten. Ik voel een bepaalde voldoening als mijn werk zo duidelijk iemands aandacht opeist. 

Ze recht haar hoofd en wil nog een slok nemen, maar stopt en houdt het glas voor haar gezicht. Ik kan haar mimiek vanuit deze hoek niet goed zien. Wat ik wel zie is dat ze haar mouw over haar handpalm trekt en het glas begint te poetsen. Ik schiet de trap af en roep dat ik de schroevendraaier heb gevonden voor ze nog meer vindt om te poetsen.

Ze stapt weg van het keukenblok zodat ik erbij kan en begint uit te leggen. “Ok, leg nu de bolle kant naar beneden.” Het zal er wel nog steeds onhandig uit zien, want ze voegt daar snel “doe maar op het aanrecht” aan toe. Ze schuift dichterbij, wijst naar het scharnier van de schelp en legt uit dat ik daar tussen de onder- en bovenschelp moet prikken.
“Ja, zo. En zodra de schelp meegeeft, draai je de schroevendraaier een kwartslag en wip je de bovenste schelp los.” De zoete geur van haar parfum leidt me af en ik steek weer bijna in mijn handpalm. Ik hoor een verstomd lachje en voel een warme hand op mijn onderrug. Met haar andere hand geeft ze me een nieuwe oester aan. “Probeer deze maar.” 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Stadsverhaal: De Bijenkorf

  • Fictie

  The Writer’s Guide (to the Galaxy) publiceert fictieve stadsverhalen op Vers Beton. Dit keer schrijft…

 • Stadsverhaal: Rotterdam op Stelten

  • Fictie

  The Writer’s Guide (to the Galaxy) publiceert fictieve stadsverhalen op Vers Beton. Dit keer schrijven…

 • Stadsverhaal: De lente waarin Bob overbodig was

  • Fictie

  The Writer’s Guide (to the Galaxy) publiceert fictieve stadsverhalen op Vers Beton. Dit keer schrijft…

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures