Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
UITGELICHTD54262BB-D4C7-4762-868A-AD791167EA64
Beeld door: beeld: Florian Braakman

Op dezelfde dag dat Rotterdammers hun stem uit kunnen brengen tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen, 16 maart 2022, mag ook gestemd worden op kandidaten voor de Wijkraden. De Wijkraad belooft het instrument te worden om de kloof tussen burgers en ‘De Coolsingel’ te verkleinen. Door betrokkenheid bij en inspraak in de directe leefomgeving van Rotterdammers formeel in te richten. De Wijkraad is deel van het plan Wijk aan Zet voor nieuwe wijkdemocratie, dat de Gemeente Rotterdam eind 2021 presenteerde. Ze vervangt de huidige Gebiedscommissies. Maar (hoe) werkt dat eigenlijk en (hoe) willigt Wijk aan Zet haar belofte in?

Nieuw tijdperk

De Wijkraad lijkt een nieuw tijdperk van lokale democratie in te luiden. Want kandidaten hoeven zich niet te kandideren volgens de lijnen van een lokale politieke partij. Ze vertegenwoordigen, in de eerste plaats, hun wijk. Zou het nieuwe soort leiderschap waar ze in Den Haag al zo lang naar op zoek zijn, zich dan zomaar hier in Rotterdam gaan voordoen? Zullen nieuwe – en wellicht verrassende – politieke beloften opstaan nu de kaders en korsetten van partijpolitiek minder belemmerend zullen zijn? 

De komende maanden ga ik, samen met Sanne Poot, deze beloften van de Wijkraad nieuwsgierig en kritisch volgen. Want wat de voor- en tegenstanders van de Wijkraad ook zeggen, het belooft een spannende tijd te gaan worden. Eén waarin leden van Gebiedscommissies, die vrijwillig hun ziel en zaligheid aan gebied en partij hebben gegeven, hun opdoeking moeten verwerken (hoe doen ze dat?). Waarin lokale partijen minder dwingend en dringend zullen zijn, omdat leden van Wijkraden zich ook zonder affiliatie met een politieke partij kunnen kandideren (en hoe gaan politieke partijen in de stad en de gemeenteraad met deze afgenomen invloed om?). En waarin politieke ervaring of skills minder dan voorheen een rol hoeft te spelen (maar welke ervaringen en skills worden dan wel belangrijk?).

Bovendien is het een tijd waarin nieuwe personages een hoofdrol in hun buurt mogen claimen (maar worden er niet toch mensen over het hoofd gezien?). Waarin buren mogelijk elkaars concurrenten worden, en elkaar toch iedere ochtend tegen komen (wat voor invloed heeft dat dan op ‘de wijk’?). Waarin niet een partij, of haar leden, kandidatenlijst vaststellen, maar kandidaten dat zelf doen (welke mechanismen van erkenning en waardering blijken dan een rol te spelen?). Een episode waarin lokale media, wijzelf incluis, buiten de gangbare frames van politieke rellen en ratraces moeten denken (en welke frames of duidende kaders komen er dan in de plaats?). En waarin ieder gekozen Wijkraadslid even belangrijk is, ongeacht het aantal stemmen dat is ontvangen (en hoe wordt dan toch een pik- of rangorde bepaald?). 

We onderzoeken deze vragen en schrijven daarover aan de hand van een aantal mijlpalen in aanloop naar – en direct na – 16 maart: de kandidaatstelling, de campagne, de verkiezingen, de formele installatie van de wijkraad en de eerste weken waarin leden van de Wijkraad hun nieuwe functie als spil van de wijk moeten ontdekken en vormgeven. 

We hebben niet de illusie dat ons onderzoek recht kan doen aan de dynamiek rondom de verkiezingen in alle 39 wijken. We zullen dus onvermijdelijk moeten inzoomen om iets groters te vertellen. Dat doen we door naar zoveel mogelijk formele en informele bijeenkomsten te gaan. En door kandidaten te spreken en ze te volgen in hun avonturen, hoogtepunten en teleurstellingen. Door wijken te bezoeken. Door alle formele regels en voorwaarden te onderzoeken. 

Maar vooral ook door dit project met jullie, onze lezers, te doen. Overweeg je je op te geven voor de Wijkraad? Heb je juist besloten om het toch niet te doen? Zie je als afzwaaiend lid van de Gebiedscommissie (geen) heil in deze nieuwe structuur? Ook als je betrokken bent bij de organisatie van debatten of andere momenten waarop kandidaten met elkaar in gesprek gaan, dan horen we graag van je. Heb je ander interessant materiaal dat je wilt delen? Neem dan zeker contact met ons op via [email protected].

Kandidaat stellen voor de wijkraad

Van 3 januari tot 17 januari kunnen Rotterdammers van 16 jaar en ouder zich opgeven als kandidaat voor de wijk waar zij wonen.

Klik hier voor meer informatie en hoe je kunt aanmelden

stemmen-in-de-stad-DEF

Stemmen in de stad

Dit onderzoek is een samenwerking van Vers Beton met Vital cities & citizens van de Erasmus Universiteit. Het is onderdeel van Stemmen in de Stad, een programmareeks over invloed en zeggenschap van Rotterdammers rondom de Gemeenteraadsverkiezingen van 2022 van Arminius, OPEN Rotterdam en Vers Beton. Stemmen in de stad is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam, deze organisatie heeft geen invloed gehad op de inhoud van het artikel.

#StemmenInDeStad

 

Vers Beton – Robin Duister – Column Jiska Engelbert – 2020

Lees meer

De gemeente is nog niet klaar om de wijk aan zet te laten

Columnist Jiska Engelbert over de Wijk aan Zet en de sloop van de Tweebosbuurt.

Je kunt deze banner wegklikken ...

... maar je kunt ook lid worden van Vers Beton voor 7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

engelbert_jiska_square

Jiska Engelbert

Jiska Engelbert (1979) werkt aan de Erasmus Universiteit. Ze is gefascineerd door de invloed van public relations en urban branding op beleid en besluitvorming in de (slimme) stad. Op deze plek zal ze kritisch door die bril naar ontwikkelingen in Rotterdam kijken.  

Profiel-pagina
braakman

Florian Braakman

Fotograaf

Florian Braakman (1988) is een autonoom-documentair fotograaf. Fotografie is een manier om vragen te stellen en grip te krijgen op onze snelle alledaagse realiteit. De poëtische, associatieve en verhalende kracht van het beeld staan centraal in zijn werk.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.