Ga naar de inhoud

Zeehondentoerisme in de haven

In de afgelopen twintig jaar zijn er op de Maasvlakte steeds meer zeehonden gespot. Tot voor kort. De laatste tijd vissen zeehondenspotters in de Rotterdamse haven achter het net. Waar zijn de havenzeehonden verdwenen? “Misschien nog wel belangrijker: wat hadden zeehonden überhaupt in een stadshaven te zoeken?,” stelt ecoloog André de Baerdemaker.

Vers Beton – Esther Lankhaar – Andere Rotterdammers – Zeehonden – 2021
beeld: Esther Lankhaar

Om het allemaal nog een beetje op een rijtje te houden moet je zo nu en dan even ontsnappen aan de hectiek van alledag. Alleen al een andere omgeving is vaak al voldoende. Daarvoor kun je op reis gaan naar een verre bestemming, maar vaak kan dat ook dicht bij huis. Even opladen. 

Zo zagen mensen deze week bij de Maashaven toe hoe een grijze zeehond opdook uit het bruine water bij de SS Rotterdam. Het vinpotige dier nam rustig zijn tijd bij het bekijken van het historische passagiersschip. Ook keek hij met bijzondere belangstelling naar andere iconische objecten, zoals de Euromast en de Erasmusbrug. 

Er zijn tot op heden geen gevallen bekend van toerisme onder wilde dieren. De meeste biologen denken dan ook dat de grijze zeehond meer geïnteresseerd was in de vissen die zich verborgen houden in de stadshavens. Het is logisch dat wetenschappers de voorkeur geven aan de meest voor de hand liggende verklaring, maar hoe kunnen we helemaal uitsluiten dat een zeehond ook weleens wat anders wil?

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam