Ga naar de inhoud

Zeehondentoerisme in de haven

In de afgelopen twintig jaar zijn er op de Maasvlakte steeds meer zeehonden gespot. Tot voor kort. De laatste tijd vissen zeehondenspotters in de Rotterdamse haven achter het net. Waar zijn de havenzeehonden verdwenen? “Misschien nog wel belangrijker: wat hadden zeehonden überhaupt in een stadshaven te zoeken?,” stelt ecoloog André de Baerdemaker.

Vers Beton – Esther Lankhaar – Andere Rotterdammers – Zeehonden – 2021
beeld: Esther Lankhaar

Om het allemaal nog een beetje op een rijtje te houden moet je zo nu en dan even ontsnappen aan de hectiek van alledag. Alleen al een andere omgeving is vaak al voldoende. Daarvoor kun je op reis gaan naar een verre bestemming, maar vaak kan dat ook dicht bij huis. Even opladen. 

Zo zagen mensen deze week bij de Maashaven toe hoe een grijze zeehond opdook uit het bruine water bij de SS Rotterdam. Het vinpotige dier nam rustig zijn tijd bij het bekijken van het historische passagiersschip. Ook keek hij met bijzondere belangstelling naar andere iconische objecten, zoals de Euromast en de Erasmusbrug. 

Er zijn tot op heden geen gevallen bekend van toerisme onder wilde dieren. De meeste biologen denken dan ook dat de grijze zeehond meer geïnteresseerd was in de vissen die zich verborgen houden in de stadshavens. Het is logisch dat wetenschappers de voorkeur geven aan de meest voor de hand liggende verklaring, maar hoe kunnen we helemaal uitsluiten dat een zeehond ook weleens wat anders wil?

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Op woensdagavond 3 april komen de scherpe geesten achter het bekroonde onderzoek naar het Rotterdamse bijstandsalgoritme bijeen in het Journalistiek Café in de Carnisser Keuken! Dit dynamische team- Celeste Boddaert, Eeva Liukku, Romy van Dijk en Saskia Klaassen – deelt graag hun inzichten, ervaringen en het belang van datajournalistiek. Ontdek hoe ze te werk zijn gegaan en het proces achter hun bekroonde onderzoek hebben doorlopen. 🎙️📰

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam