Ga naar de inhoud

De cultuursector is de beschaafdste partij in deze hele bestuurlijke wanorde

Elfie Tromp deed deze week mee aan Kapsalon Theater, het protest waarmee aandacht werd gevraagd voor de positie van de culturele sector in het coronabeleid: “Het water staat bij ons aan de lippen”.

Vers Beton – Robin Duister – Columnist Elfie Tromp – 2020
beeld: Robin Duister

Deze week heb ik met Kapsalon Theater in theater Walhalla geprotesteerd tegen de totale willekeur waar de huidige coronamaatregelen inmiddels op zijn uitgelopen: we mogen wél massaal door de IKEA sjokken, maar niet in het concertgebouw rustig naar een pianist luisteren. Het is geen probleem om hutjemutje gewicht te heffen in je lokale krachthonk, maar wel om een voorstelling in je buurttheater met een mondkap op te bezoeken.

De culturele sector is tot nu toe steevast als eerste gesloten en als laatste geopend, terwijl het juist hier is dat het publiek zich het meest gecontroleerd kan bewegen en de sector zich altijd aan de geldende regels heeft gehouden.

Het is een misvatting om te denken dat artiesten geen ondernemers zijn. We zijn ZZP-ers en ongelooflijk kwetsbaar. Dan kun je zeggen: dat is het risico van ZZP-er zijn, maar welke ondernemer heeft zich wél voorbereid op een pandemie?

Aan ons aanpassingsvermogen ligt het niet. Zo heb ik mijn theatershow voor halve zalen gespeeld, voor zalen met 30 procent bezetting, voor gesloten zalen en voorgedragen op een livestream. Ik heb de tekst van mijn nauwelijks gespeelde show in boekvorm uitgegeven en een tv-adaptatie bij Jan Douwe Kroeske’s The Ballroom opgenomen. Ik heb de liedjes in een studio vereeuwigd, maar het houdt niet over. Ook bij ons, net als bij de middenstand, staat het water aan de lippen en is er sinds het begin van de laatste lockdown nog geen woord gezegd over steunmaatregelen.

Dat de politiek niet van cultuur houdt, vermoedde ik als sinds Halbe Zijlstra rücksichtlos bezuinigende op de cultuur, maar dat ze letterlijk toondoof zijn, werd me deze zomer duidelijk. Toen sprak ik ook op het UnMuteUs-protest. Weet u nog, toen de muziek- en theaterfestivals massaal gecanceld werden, maar de massale F1-racen in Zandvoort wel kon doorgaan? Ik zei toen dat als we kunnen racen, we ook kunnen raven.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Rotterdam heeft in hiphop haar hart gevonden

  • Kunst en Cultuur

  Stijgende temperaturen, een smeltend ontwakende stad, zoemende terrassen en de muziek van Winne in je oor. ‘Zomerdier’ Jonasz Dekkers heeft de lente in zijn bol. Lees zijn ode aan hiphop en aan Rotterdam in de zomer.

 • Ctrl-P kan niet op tegen het ambacht van de drukkerij

  • Kunst en Cultuur

  Rotterdam is een uitgesproken grafische stad, met street art op de muren en postercampagnes in de straat. Maar wie zet dat eigenlijk allemaal op papier? Abe Minnema ging op zoek naar het verhulde ambacht van de drukkerij.

 • Rotterdam wijkt af – laten we dat zo houden

  • Kunst en Cultuur

  Ter ere van de Boekenweek buigt dichter en publicist Frank Keizer zich in dit essay over de literaire en culturele staat van de stad. En die is deplorabel, volgens Keizer.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam