Ga naar de inhoud

De kerstkuikens van de nijlgans

In Rotterdam zien we het gehele jaar door nijlganzen met hun kroost paraderen. Van oorsprong komen nijlganzen uit Afrika, maar ze zijn inmiddels al eeuwenlang op Hollandse bodem. Ecoloog André de Baerdemaeker legt uit hoe nijlganzen hier terecht zijn gekomen en waarom ze zo schetterend en territoriaal van aard zijn.

Vers-Beton—Esther-Lankhaar—Andere-Rotterdammers—Nijlgans—2022
beeld: Esther Lankhaar

Er klinkt luid getoeter van de nok van een dak. Twee nijlganzen staan er met gespreide vleugels en ze maken een boel misbaar. Hun ogen zijn gericht op een derde nijlgans die laag overvliegt. Ze geven met dit gesnater en vertoon een serieuze boodschap af: ‘Niet welkom, dit is ons terrein’. De overvliegende gans, die waarschijnlijk toch al niet van plan was te landen, vliegt door. Verstandig. Tevreden met hun overwinning viert het echtpaar de zege met een kopdans. Ze bewegen hun hoofden ritmisch naar voren terwijl het mannetje sissende geluiden maakt. Het is half zeven in de ochtend. De hele buurt is nu wel wakker.

Huh, kuikens?

Op het gazon van een parkje, slechts een paar honderd meter van de snateraars vandaan zie ik nog een stel nijlganzen. Deze vogels zijn een stuk rustiger. Bij nadere beschouwing blijkt dat het vrouwtje een kostbare schat onder haar vleugels verborgen houdt: ze heeft zeven kleine kuikens. Bibberend van de kou gluren de donsballetjes vanonder moeder naar de buitenwereld.

Vader houdt enkele meters verderop de wacht. Honden hebben daarbij zijn bijzondere aandacht, want in zijn optiek zijn dat volkomen onberekenbare roofdieren. Het gezin houdt zich daarom beter koest, maar trekt toch de aandacht van enkele voorbijgangers: ‘Huh, kuikens?’, mompelen de mensen verbaasd. Het is kerstvakantie, en iedere weldenkende vogel is naar het warme zuiden gevlogen of hangt aan een vetbol. Waarom hebben deze eendvogels het in hun kop gehaald om nu jongen groot te brengen? Het is te hopen voor ze dat het niet gaat vriezen. Zijn het dan echt zulke domme gansjes?

Vreemde eend

Nijlganzen zijn in ons land met recht vreemde eenden in de bijt. Ondanks hun Nederlandse naam en forse postuur zijn het geen ganzen, maar eenden. Verre verwanten van de bergeend. Deze soort komt van origine uit Afrika, waar hij tegenwoordig vooral in het zuiden en het oosten van het continent is te vinden. Daarnaast zien we ook nijlganzen in delen van het Midden-Oosten, de Verenigde Staten en in een groot deel van Europa. De Amerikaanse en Europese populaties zijn daar niet uit zichzelf gekomen.

Ze zijn door mensen ingevoerd vanuit Afrika en als siervogel opgesloten in decadente waterwildcollectie op landgoederen en in parken. Al op het in 1660 geschilde werk ‘Het drijvend veertje’ van Melchior d’Hondecoeter – dat tussen lockdowns door te bewonderen is in het Rijksmuseum – prijkt pontificaal een volwassen nijlgans. Een jaar of vijftig geleden besloten enkele in nazaten van deze in slavernij levende vogels om voor zichzelf te beginnen. Ze wisten te ontkomen en ze vestigden zich in het Hollandse polderland. Al wijkt dat landschap nogal af van het Afrikaanse bushveld.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Laat Rotterdam gewoon een beetje verwilderen

  • Stadsecologie

  In de wekelijkse rubriek Talk of the town bespreekt Vers Beton iets dat speelt in…

 • De boezem van de zwanenmossel

  • Stadsecologie

  Op de bodem van de Rotterdamse wateren is momenteel de zwanenmossel in winterlockdown. Totdat het…

 • Zeehondentoerisme in de haven

  • Stadsecologie

  In de afgelopen twintig jaar zijn er op de Maasvlakte steeds meer zeehonden gespot. Tot…

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures