Ga naar de inhoud

“De wijkraden worden straks de kraamkamer van de democratie”

Hoofdredacteur Eeva Liukku schrijft in haar column over de komst van 39 wijkraden in Rotterdam na de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. “De vraag die boven ons hoofd hangt is of een hele serieuze verkiezing optuigen voor wijkraadsleden die geen formele rol krijgen, niet een recept is voor teleurstelling?”

Drukwerk
beeld: Maxim de Gilder en Lilo Boerman

Woensdag 16 maart mogen we onze volksvertegenwoordigers kiezen die plaats zullen nemen in de Rotterdamse gemeenteraad. We stemmen tegelijk met de meeste andere Nederlandse gemeenten op deze reguliere, landelijke verkiezingsdag. Omdat Rotterdam vaak wordt gezien als de ‘politieke barometer’ van het land, kunnen we ook altijd landelijke media-aandacht voor onze stad verwachten die Rotterdammers warm zullen maken voor de stembus.

Als Rotterdammers vervolgens de gymlokalen, die die dag dienst doen als feestzalen van de democratie betreden, krijgen ze echter niet één maar twee stemformulieren in de handen gedrukt. We zetten niet alleen een kruisje voor de gemeenteraad, maar ook voor de wijkraad.

Op het einde van de looproute in het gymlokaal werpen we tenslotte de stemformulieren in twee aparte stembussen. Dat voelt allemaal best officieel, nietwaar? Toch zijn die twee kruisjes die we neerzetten die dag niet gelijk aan elkaar.

De wijkraadsleden die we verkiezen mogen meedenken, adviezen geven, goede ideeën van buurtgenoten naar voren brengen. En ja, ook is beloofd dat ambtenaren straks veel meer ‘wijkgericht’ gaan werken. Zolang de wijkraad ideeën heeft over de spreekwoordelijke wipkippen en vuilnisbakken zal dat allemaal niet zo’n probleem zijn.

Maar zodra er grotere kwesties spelen waar de gemeenteraad vóór en de wijk tégen is, zoals, ik noem maar wat, de sloop van een straat of de verkoop van een geliefd wijkgebouw, dan tekent zich een duidelijke hiërarchie af tussen deze twee kruisjes.

De wijkvertegenwoordigers in de wijkraad hebben namelijk geen formele doorzettingsmacht. Als er grote weerstand is in de wijk, dan hebben ze als puntje bij paaltje komt – of zoals in Rotterdam vaak het geval is, als het sloopkogeltje bij het muurtje komt – geen poot om op te staan. De besluiten van de gemeenteraad gaan altijd vóór.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Twee jaar na de White Lives Matter-projecties hebben de daders de politieke wind mee

    • Politiek

    Zes maanden cel eist het Openbaar Ministerie tegen de twee mannen die tijdens de jaarwisseling van 2022-2023 racistische leuzen op de Erasmusbrug projecteerden. Nigel van Schaik woonde de rechtszitting bij en ontdekte dat we anno 2025, met de PVV als grootste politieke partij, misschien wel moeten geloven aan een nieuwe werkelijkheid.

  • Verkoop kunstenaarsatelier Kunst en Complex: de gemeente ging eens niet voor de winst, maar zet nu wel de verhoudingen in M4H op scherp

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Met de verkoop van een karakteristiek fabriekspand aan de Keileweg geeft de gemeente de gebiedsontwikkeling in M4H een slinger. Het pand gaat naar de projectontwikkelaar met het meest creatieve plan. Maar de huidige huurders – kunstenaarsvereniging Kunst & Complex – werden hier niet bij betrokken en dwarsbomen nu de benodigde vergunning. Wat gaat de gemeente doen?

  • “Elkaar ‘echt zien’ gaat verder dan elkaar tolereren”

    • Politiek

    Hoe zorg je in tijden van polarisatie voor verbinding in de samenleving? Harvard-socioloog Michèle Lamont schreef er een boek over. In aanloop naar haar lezing bij De Dépendence – en vlak voor de Amerikaanse verkiezingen – sprak Arlette van den Berg met haar.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam