Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers Beton – Robin Duister – Columnist portret Meryem Slimani – 2021
Beeld door: beeld: Robin Duister

Ik heb nooit zo geloofd in dat hele new year, new me gebeuren. Wat dat betreft ben ik best wel van het ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg.’ In de zin van dat ik geloof dat het vooral van belang is om van jezelf te houden in elke ‘vorm’. Voor een perfectionist is dat een hele uitdaging, want ik heb altijd de hoogste verwachtingen van mezelf en iedereen om mij heen. En dat is best vermoeiend. 

12 januari

Mensen zijn gewoontedieren. Als je uit het niets besluit om vanaf 1 januari ineens elke week 100 km te gaan rennen, elke ochtend een dankbaarheidsdagboek in te vullen, elke avond te mediteren, elke middag tijdens de lunch sla te eten en elke minuut van je dag productief te besteden. Dan vind ik het niet zo gek dat uit onderzoek blijkt dat goede voornemens van veel mensen rond 12 januari sneuvelen. 

Dus bij deze bedacht ik een lijst met voornemens die wel haalbaar zijn voor Rotterdammers:

  1. Sla de Albert Heijn, Jumbo of Bas (als jij alleen de Dirk van den Broek kent dan woon je nog niet lang genoeg in Rotterdam) een keer over voor je wekelijkse boodschappen en ga een keer naar de Marokkaanse (Tanger), Turkse (Sahan) of Chinese (Wah Nam Hong of Amazing Oriental) supermarkt. Geloof me, er gaat een wereld voor je open en je tovert weer eens wat anders op tafel dan je gebruikelijke kost. Sla de snacksectie vooral niet over!
  2. De horeca mag eindelijk weer open dus we kunnen weer naar onze favoriete spots voor een hapje of drankje. Reserveer een keer bij een restaurant waar je nooit eerder bent geweest. Op mijn lijstje staan: Anahita, Afsana, Yellow River Lanzhou Handpulled Noodles en Smells good in the hood. 
  3. Gooi je mondkapje, kauwgom, tissues, KFCbotjes en al het andere afval dat je produceert netjes in de vuilnisbakken die op straat te vinden zijn. Dit geldt ook voor je huisafval. Is de container vol? Loop dan door naar de volgende containerlocatie. Kleine moeite voor jou en scheelt een hoop zwerfafval en een vies straatbeeld met opengescheurde vuilniszakken.
  4. Dat brengt me op het volgende punt: stop met eten geven aan duiven en meeuwen. Ik heb nog nooit iemand ontmoet die het fijn vindt om ondergescheten te worden door die vliegende ratten. Als wij stoppen met voeren, dan zullen ze (hopelijk) hun heil ergens anders zoeken. 
  5. Musea mogen weer open. Bezoek ook een keer een lokale galerie. Zo support je ook je lokale kunstenaars. Misschien vind je ook een leuke aanwinst tussen hun werk. 
  6. Wil je wat actiever worden maar ben je niet van plan om de Rotterdamse marathon te lopen, maak dan eens wat vaker een wandeling. Wandel door een wijk waar je nooit eerder bent geweest of bezoek eens een ander groen gebied dan het Kralingse Bos. Maak een groepsapp met vrienden of buurtbewoners die je kent waarin je afspreekt om samen te gaan wandelen. Zo wandel ik inmiddels regelmatig met vrienden, oud-collega’s of mijn moeder. Het is een fijne manier om bij te kletsen en doorbreekt het geroutineerd hangen op de bank zonder dat je daarvoor de drempels hoeft te overwinnen van naar een sportschool gaan. 

Huftervrij

We willen allemaal een beter mens zijn en dat begint toch echt bij onszelf. Dat betekent niet dat je van de één op andere dag je hele leven om hoeft te gooien. Onze voornemens hoeven allemaal niet zo moeilijk of groot te zijn. Die kleine dagelijkse dingen kunnen al een groot verschil maken. Parkeer niet dubbel op de Kruiskade en Nieuwe Binnenweg, wacht tot mensen uit de metro of tram stappen voor je naar binnen gaat en groet gewoon wat vaker een voorbijganger op straat. Zo komen we met z’n allen het nieuwe jaar ‘huftervrij’ door. 

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

meryem

Meryem Slimani

Meryem (1983) is fotograaf, art director en scout voor het stimuleringsfonds creatieve industrie. Haar werk is opgenomen in de eregalerij van de Nederlandse fotografie in het Nederlands Fotomuseum en haar eerste solo expositie is nu te zien bij Hama Gallery. Ook is ze de zelf uitgeroepen snackoloog van Rotterdam.

Profiel-pagina
Selfie-0417_574

Robin Duister

Illustrator

Robin Duister studeerde illustratie aan de Willem de Kooning in Rotterdam. Haar beelden zijn realistisch met een rauw randje. Op het eerste gezicht roepen ze vertederende gevoelens op, maar wie verder kijkt ziet dat haar werk niet zo onschuldig is als het lijkt. Robin Duister combineert hedendaagse beelden met elementen uit de popcultuur.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.