Ga naar de inhoud

Het Hofbogenpark: radicale wildernis op het oude spoorviaduct

Het nieuwe ontwerp voor een twee kilometer lang park op de Hofbogen, toont volgens Tim Peeters serieuze groene én publieke ambities. “Een behoorlijk radicaal concept, waarbinnen de natuur plaatselijk voorrang krijgt op de mens.”


Vers Beton – Govert van der Heijden – Waardevolle Wildernis – 2022

beeld: Govert van der Heijden

De komende jaren investeert de gemeente, soms in samenwerking met marktpartijen, fors in nieuwe groene plekken in de stad. Zo worden er acht grote Stadsprojecten uitgevoerd, die grofweg te verdelen zijn in twee categorieën: grote nieuwe parken op Zuid (drie stuks) en groene ingrepen op strategische stenige plekken aan de andere kant van de rivier (vijf in totaal). De vreemdste uit die tweede categorie, en in ieder geval de meest sliertige, is de transformatie van het historische viaduct van de Hofpleinlijn tot een extreem lange groenstrook: het Hofbogenpark.

Al één reactie — discussieer mee!

 • Bij mijn afscheid van de Dienst Stadsontwikkeling in 2002 hadden collega’s serieus het idee om het toen nog in gebruik zijnde Hofbogenspoor te vervangen door een fietspad. Hoewel over de volle lengte gewoon op straat goed te fietsen is daar, langs leuke zaakjes in De Bogen. Nu al jaren leeft het idee om er de langste bloembak van Europa van te maken. Dat is al verstandiger…..goed voor vlinders en nestelende vogels plus het uitzicht voor bewoners op de verdiepingen.
  Wandelen en water en zitbankjes op die lijn schiet echter weer door…..op 8m breedte, en meer inkijk dan uitzicht….
  Mijn voorstel is om er weer lightrail te laten rijden, niet meer naar DenHaag maar naar Berkel-Zoetermeer-Alphen ad Rijn. Kunnen de R’dammers fijn naar Archeon en GroeneHart……en bewoners van daar ontdekken de kleer+schoenmakers, bloemisten en horeca van de Hofbogen. Bij Melanchtonweg een afzwaaier linksaf naar Airport, Overschie en Schiedam CS.
  Groen blijft uiteraard welkom, langs de randen, zoals in Shanghai de highways over de volle lengte omhangen zijn door luchtfilterend groen.
  De parallelle tramlijn Schiekade kan vervallen, zodat daar water terug kan komen……of een wandelpromenade op middenberm.
  Dit als voorbeeld voor een totale conceptuele revisie van het lightrailnet voor R’dam. Gesprekken hierover had ik oa met “de gemeente” in maart+sept 2021. Via UDLab.nl site komt de uiteindelijke visie “naar buiten” in feb 2022.

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam