Ga naar de inhoud

Integratiemanager

In zijn eerste column vertelt Marco Martens over de perikelen met ‘zijn’ Rotterdamse kinderopvanglocatie, nadat die door een landelijke BV overgenomen werd.

Vers Beton – Robin Duister – Column Marco Martens – 2022
beeld: Robin Duister

De afronding van ons telefoongesprek nadert. Voorzichtig polst Femke mijn interesse in voetbal: vanavond speelt zowel Vitesse (haar club) als Feyenoord in Europees verband. Ik herken de gesprekstechniek – terugpakken op iets overeenkomstigs – uit een verkooptraining die ik ooit voor een callcenter volgde. Vervelend was de conversatie niet, maar nader tot elkaar zijn we niet gekomen.

Femke werkt als integratiemanager voor een landelijke kinderopvang-BV die ook ‘onze’ opvanglocatie heeft overgenomen. Aan Femke de taak het functioneren van de medewerkers te syncen met een daartoe opgesteld excel-bestand. Ik zeg dat ik de indruk heb dat de groei van het bedrijf hun voornaamste doel is. Dat kan ze niet ontkennen. Ik uit mijn zorgen over deze bedrijfsvisie. Op de vraag hoe ze daar zelf in staat, zegt ze: “Ik werk alleen maar voor de BV, ik heb daar verder geen invloed op.” Ik antwoord dat haar stem zwaarder weegt dan de mijne, maar dat ik vermoed dat ze de urgentie tot verandering niet voelt omdat haar functie samenhangt met dit verdienmodel.

Haar telefoontje volgde op mijn antwoord op een mail van de BV. “Wegens krapte in het personeelsbestand” mogen we geen ruildagen meer inzetten. Praktisch gesteld: we mogen in de slecht functionerende app geen verzoeken meer plaatsen waarop een Nieuwegeinse bureau-assistente terugbelt om te melden dat er op de gewenste dag geen plek is. Daarnaast, meldt de BV, gaan de kosten omhoog: de inzet van uitzendkrachten en ZZP’ers is kostbaar. En tot slot de vraag of we mensen kennen die voor ze zouden willen werken.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Rouwpatronen, informele vormen en verrassingen uit onverwachte hoeken. Op woensdagavond 5 juni staat in het Journalistiek Eetcafé het afscheid nemen centraal met meesterinterviewer en schrijver Frénk van der Linden. In deze vijfde editie wordt er in het wijkrestaurant de Carnisser Keuken besproken wat ons verbindt en onderscheidt, hoe het verlies van een dierbare ons leven kan beïnvloeden en hoe we dat vormgeven.

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als adviseur werk je samen met (communities van) ervaringsdeskundigen en informele organisaties die dicht bij bewoners staan. Dit netwerk is de basis van Warm Rotterdam. Je onderhoudt, versterkt dit netwerk en bouwt het verder uit. Je haalt ervaringen en kennis op en vertaalt dat, met het team, naar concrete acties of projecten. Op deze manier geeft Warm Rotterdam een stem aan mensen in armoede, bundelt hun kennis en adresseert en agendeert dit bij bestuur & politiek, beïnvloedt beleid en spreekt bedrijven aan op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de aanpak van armoede. 

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures