Ga naar de inhoud

Kandidaten voor de wijkraad: wat staat er nou écht op het spel?

In dit eerste deel van de serie Volg de belofte analyseert Jiska Engelbert de aanloop naar de wijkraad-kandidaatstellingen. Ze ontdekt wie vooral verantwoordelijkheid voelen voor het slagen van het nieuwe bestuursmodel. En waarom ‘politiek’ rondom de wijkraden zo’n vies woord is geworden.

FLB_20220119_O8A4888
beeld: Florian Braakman

De aanloop naar 17 januari, de uiterste aanmeldingsdatum voor wijkraad-kandidaten, toonde maar weer eens hoe gespannen de relatie tussen politiek en ambtenarij in Rotterdam is.

Zo vroeg de voorzitter van de Rotterdamse VVD-fractie begin december een actualiteitendebat aan over het ‘ronselen van wijkraadsleden door de ambtenarij’. Want, schrijft fractievoorzitter Lansink-Bastemeijer, ‘wij ontvangen verontrustende signalen dat ambtenaren in dienst van de gemeente actief mensen in hun eigen netwerk aansporen om zich kandidaat te stellen. Daarmee ontstaan straks mogelijk wijkraden met conflicterende belangen tegenover de ambtenarij, waarvan zij een tegenmacht moeten zijn’.

Het VVD-verzoek leidde uiteindelijk tot een kort debat op 16 december en tot brede steun voor de motie Wijkraden voor iedereen (ingebracht door VVD, D66, CDA en Leefbaar Rotterdam). Die motie zet de Rotterdamse ambtenaren stevig terug in hun hok: zij mogen onder geen beding deelnemen aan wat in de motie ‘aselecte benadering’ werd genoemd. Dat betekent zoveel als ‘op de persoon gerichte oproepen vanuit het ambtelijk apparaat en het faciliteren in het organiseren van bijvoorbeeld ondersteuningsverklaringen’. 

Al één reactie — discussieer mee!

 • Ik gooi deze er nog maar even in. http://Www.pedeng.nl/gericht

  Vanaf juni 2021 ben ik lid van de Wijkraad Feijenoord als zij-instromer en daarvoor zette ik me als actieve bewoner in voor de vorming van de jeugd in mijn wijk. Ik heb me niet herkiesbaar gesteld. Vier jaar vechten de bierkaai van het Rotterdamse beleidsapparaat ga ik niet trekken.

  Met mijn inzet voor de wijk heb ik veel te maken met het Timmerhuis; juist op het sociaal domein zou je een grote Rotterdammergerichtheid verwachten en sensitiviteit voor wat onder burgers en in de wijken leeft. Maar misschien laten die er wel het meest bij zitten. Wie van het Timmerhuis iets wil stuit al snel op de man met de hamer.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures