Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
queer_urbanism_versbeton_lvd_8
Beeld door: beeld: Loes van Duijvendijk

Een stad waar iedereen zich veilig voelt. Dat is geen overbodige luxe, nu de meldingen van discriminatie en intimidatie in Rotterdam stijgen volgens de monitor van RADAR en politie geweldsincidenten heftiger ziet worden. Een inclusieve stedenbouw kan helpen om elke Rotterdammer een veiliger gevoel te geven op straat, stelt Pippa Catterall, hoogleraar aan de University of Westminster. Want de inrichting van steden, straten en wijken zegt iets over wie er welkom is. 

Samen met internationaal ingenieursbureau ARUP, bekend van projecten als het Sydney Opera House en minder bekend van bijvoorbeeld het lichtplan van de Grote Zaal van De Doelen, denkt Catterall na over queer1 stedenbouw. Op basis van bestaande inzichten, interviews met gespecialiseerde architecten, data over discriminatoir geweld en ervaringen van de Londense LHBTI+-gemeenschap schreven ze een rapport over de relatie tussen queer-gemeenschappen en de openbare ruimte. Het doel is om ontwerpers handvatten te geven voor een inclusiever straatbeeld: dat daders belemmert en het leven van minderheidsgroepen veiliger maakt. 

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

  1. Queer is zowel een parapluterm voor mensen met een  gender of seksualiteit die niet de norm is, als een term voor wie zich niet identificeert met de bestaande hokjes (L, H, B of T). ↩︎
  2. Wanneer een organisatie of bedrijf symbolen uit de LHBTI gemeenschap inzet om progressief over te komen, zonder echt wat bij te dragen aan emancipatie. ↩︎
1599569513738

Nigel van Schaik

Nigel van Schaik (2000) is freelance journalist en student. Hij schrijft over identiteit, gelijkheid, (sub)cultuur en de stad Rotterdam. 

Profiel-pagina
DSC_8616

Loes van Duijvendijk

Fotograaf

Loes van Duijvendijk (1987) is architectuur en landschapsfotograaf. In haar fotografisch werk onderzoekt zij aandachtig de beeldtaal in de stedelijke en natuurlijke omgeving. Geïnspireerd en gefascineerd door plekken die altijd in transformatie zijn, gaat zij op zoek naar unieke details, lichtinvallen en verrassende constructies. Haar werk is een persoonlijke en poëtische vertaling van haar ervaring tijdens dit proces. De relatie tussen fotografie en de perceptie van ruimte speelt dan ook een belangrijke rol.

Profiel-pagina