Ga naar de inhoud

Queer openbare ruimte: hoe stedenbouw agressie tegen LHBTI+-ers kan tegengaan — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Rotterdam kan de stad voor de LHBTI+ gemeenschap veiliger maken en geweld tegengaan door een inclusievere blik op stedenbouw te hanteren, zegt de Britse hoogleraar Pippa Catterall in gesprek met Nigel van Schaik. Ze wil de openbare ruimte meer queer maken. “Architectuur moet af van het idee dat er een normatieve mens bestaat om voor te ontwerpen.”

queer_urbanism_versbeton_lvd_8
beeld: Loes van Duijvendijk

Een stad waar iedereen zich veilig voelt. Dat is geen overbodige luxe, nu de meldingen van discriminatie en intimidatie in Rotterdam stijgen volgens de monitor van RADAR en politie geweldsincidenten heftiger ziet worden. Een inclusieve stedenbouw kan helpen om elke Rotterdammer een veiliger gevoel te geven op straat, stelt Pippa Catterall, hoogleraar aan de University of Westminster. Want de inrichting van steden, straten en wijken zegt iets over wie er welkom is. 

Samen met internationaal ingenieursbureau ARUP, bekend van projecten als het Sydney Opera House en minder bekend van bijvoorbeeld het lichtplan van de Grote Zaal van De Doelen, denkt Catterall na over queer  stedenbouw. Op basis van bestaande inzichten, interviews met gespecialiseerde architecten, data over discriminatoir geweld en ervaringen van de Londense LHBTI+-gemeenschap schreven ze een rapport over de relatie tussen queer-gemeenschappen en de openbare ruimte. Het doel is om ontwerpers handvatten te geven voor een inclusiever straatbeeld: dat daders belemmert en het leven van minderheidsgroepen veiliger maakt. 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

  • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

    Venue: Kunstinstituut Melly
    Datum:
  • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

    Venue: De leeszaal
    Datum:
  • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

    Venue: BlueCity
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam