Ga naar de inhoud

Van handwapens tot aan raketten: gepromoot, verkocht en verhandeld op Zuid

Jaarlijks vindt in Ahoy de grootste wapenbeurs van de Benelux plaats. “Een business van nederzettingen en bezettingen”, stelt onze nieuwe columnist Zouhair Hammana.

VB Columnist portret Zouhair Hammana PLAT
beeld: Robin Duister

De bezetting van Palestina. De bombardementen in Gaza. De nederzettingen. Ik hoor je al denken: wat hebben deze dingen met Rotterdam te maken? Nou, elk jaar houdt de Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV) een symposium waar “defensie en industrie elkaar vinden”. Kennelijk kunnen die elkaar heel moeilijk vinden. En blijkbaar moeten wij geloven dat defensie en de wapenindustrie niet onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het symposium, dat onder de naam NEDS wordt gepromoot, vindt op 24 februari plaats in Rotterdam Ahoy, op Zuid. 

Een aantal Israëlische wapenbedrijven doet ook mee, zoals Elbit Systems, Israel Aerospace Industries (IAI) en Rafael Advanced Defense Systems. Dit zijn bedrijven die continu bijdragen aan de bezetting van Palestina, van de bombardementen in Gaza tot aan de nederzettingen in de Westoever. En niet alleen maar bijdragen, maar daar ook een business van maken. De business van nederzettingen en bezettingen. Want even voor de duidelijkheid: ja, defensie en industrie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. 

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Laten we HIER tegen protesteren ! Wapentuig is dodelijker dan een virus.
  Kan er geen actie op touw gezet worden om Ahoy te overtuigen zich niet met de wapenhandel in te laten. Veel pensioenfondsen en andere beleggers hebben hun investeringen in “besmette” bedrijven onder druk van de publieke opinie teruggetrokken.

 • Ongelooflijk dat dit gebeurd op een plaats die bedoeld was om de stenige wijken van Rotterdam ruimte te geven om te ontspannen. Misbruik het voormalig Zuidepark niet!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures