Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
VB Columnist portret Zouhair Hammana PLAT
Beeld door: beeld: Robin Duister

De bezetting van Palestina. De bombardementen in Gaza. De nederzettingen. Ik hoor je al denken: wat hebben deze dingen met Rotterdam te maken? Nou, elk jaar houdt de Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV) een symposium waar “defensie en industrie elkaar vinden”. Kennelijk kunnen die elkaar heel moeilijk vinden. En blijkbaar moeten wij geloven dat defensie en de wapenindustrie niet onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het symposium, dat onder de naam NEDS wordt gepromoot, vindt op 24 februari plaats in Rotterdam Ahoy, op Zuid. 

Een aantal Israëlische wapenbedrijven doet ook mee, zoals Elbit Systems, Israel Aerospace Industries (IAI) en Rafael Advanced Defense Systems. Dit zijn bedrijven die continu bijdragen aan de bezetting van Palestina, van de bombardementen in Gaza tot aan de nederzettingen in de Westoever. En niet alleen maar bijdragen, maar daar ook een business van maken. De business van nederzettingen en bezettingen. Want even voor de duidelijkheid: ja, defensie en industrie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. 

Wat bedoel ik daarmee? Zoals de Amerikaanse politiek filosoof Cedric Robinson1 ons leert, zijn kolonialisme en kapitalisme tezamen, in al hun verstrengelingen en verbintenissen, gegroeid uit het moderniteitsdenken.2

Om te snappen dat kolonialisme en de opstapeling van kapitaal hand in hand gaan, hoeven we niet ver te zoeken. De Nederlandse geschiedenis heeft hier duidelijke voorbeelden voor: namelijk de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) en de West-Indische Compagnie (WIC). Een gewelddadige historie waarin we duidelijk het huwelijk tussen kolonialisme en de werving van kapitaal zien. Ofwel: de heilige verbintenis tussen bezetting en handel until death does them part

Helaas zien we door de geschiedenis heen dat de dood ons inderdaad wordt aangedaan en dat het huwelijk tussen die twee genocidale instituties nog altijd staat en goed gedijt. Het NEDS-symposium is hier niet het minste voorbeeld van. Bedrijven die als verdienmodel ‘de dood’ hebben, staan daar doodleuk handel te drijven, met wapens die zij als battle tested aanprijzen. Ofwel: in de praktijk door oorlogsvoering uitgetest. Battle tested op wie? Precies, ja. Op de Palestijnen. 

Van drones tot aan raketten, en van handwapens tot aan gezichtsherkennende software. Het zijn producten die tot de dag van vandaag gebruikt worden om de bezetting van Palestina in stand te houden, en om oorlogen elders mogelijk te maken (BAE System (VK) en Lockheed Martin (VS) doen bijvoorbeeld ook mee aan het symposium). Ze worden op 24 februari gewoon gepromoot, verkocht en verhandeld in Rotterdam. Op Zuid. 

De organisator NIDV heeft het vaak over het magische woord veiligheid. Maar de vraag is natuurlijk: veiligheid voor wie? Of eerder veiligheid voor wat? Veiligheid lijkt keer op keer alleen te gelden voor hetgeen dat kapitaalwerving en opstapeling mogelijk maakt en in stand houdt. Dus die titel van het symposium ‘defensie en veiligheid’ moeten we eigenlijk altijd lezen als: defensie en veiligheid van kapitaal. 

En ik weet niet hoe het met jullie zit. Maar in een samenleving waar nog zo veel mensen noodgedwongen op straat slapen, geen woning kunnen vinden, in armoede leven, waar er bezuinigd wordt op de zorg zie ik het geld liever gaan naar het oplossen van die problemen. In plaats van naar een verhoging van de defensiebegroting – zoals in het nieuwe coalitieakkoord. Of naar de (mede door de overheid opgerichte) organisator van een jaarlijks symposium waar wapenbedrijven kunnen handelen in genocide, bezetting en de dood. 

Dus rot op met je wapenbeurs. Niet in Rotterdam. Niet ergens anders.

Je kunt deze banner wegklikken ...

... maar je kunt ook lid worden van Vers Beton voor 7,50 euro per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

 1. Zie bijvoorbeeld het boek Black Marxism: The Making of The Black Radical Tradition ↩︎
 2. Het moderniteitsdenken is een manier van verhouden tot de wereld, die is voortgekomen uit de periode die de geestes- en sociale-wetenschappen met de term moderniteit aanduiden. ↩︎
Schermafbeelding 2022-01-12 om 16.00.06

Zouhair Hammana

Zouhair Hammana (1990) is schrijver, academicus en activist. Zijn werk gaat langs en over de lijnen van verschillende disciplines waarin hij zich probeert in te zetten voor de ontmanteling van onderdrukkende structuren. Hammana is momenteel bezig met een PhD en doceert aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Profiel-pagina
Selfie-0417_574

Robin Duister

Illustrator

Robin Duister studeerde illustratie aan de Willem de Kooning in Rotterdam. Haar beelden zijn realistisch met een rauw randje. Op het eerste gezicht roepen ze vertederende gevoelens op, maar wie verder kijkt ziet dat haar werk niet zo onschuldig is als het lijkt. Robin Duister combineert hedendaagse beelden met elementen uit de popcultuur.

Profiel-pagina
Lees 2 reacties
 1. Profielbeeld van Ans Lemmen
  Ans Lemmen

  Ongelooflijk dat dit gebeurd op een plaats die bedoeld was om de stenige wijken van Rotterdam ruimte te geven om te ontspannen. Misbruik het voormalig Zuidepark niet!

 2. Profielbeeld van Theresia van Laak
  Theresia van Laak

  Laten we HIER tegen protesteren ! Wapentuig is dodelijker dan een virus.
  Kan er geen actie op touw gezet worden om Ahoy te overtuigen zich niet met de wapenhandel in te laten. Veel pensioenfondsen en andere beleggers hebben hun investeringen in “besmette” bedrijven onder druk van de publieke opinie teruggetrokken.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.