Ga naar de inhoud

Van handwapens tot aan raketten: gepromoot, verkocht en verhandeld op Zuid

Jaarlijks vindt in Ahoy de grootste wapenbeurs van de Benelux plaats. “Een business van nederzettingen en bezettingen”, stelt onze nieuwe columnist Zouhair Hammana.

VB Columnist portret Zouhair Hammana PLAT
beeld: Robin Duister

De bezetting van Palestina. De bombardementen in Gaza. De nederzettingen. Ik hoor je al denken: wat hebben deze dingen met Rotterdam te maken? Nou, elk jaar houdt de Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV) een symposium waar “defensie en industrie elkaar vinden”. Kennelijk kunnen die elkaar heel moeilijk vinden. En blijkbaar moeten wij geloven dat defensie en de wapenindustrie niet onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het symposium, dat onder de naam NEDS wordt gepromoot, vindt op 24 februari plaats in Rotterdam Ahoy, op Zuid. 

Een aantal Israëlische wapenbedrijven doet ook mee, zoals Elbit Systems, Israel Aerospace Industries (IAI) en Rafael Advanced Defense Systems. Dit zijn bedrijven die continu bijdragen aan de bezetting van Palestina, van de bombardementen in Gaza tot aan de nederzettingen in de Westoever. En niet alleen maar bijdragen, maar daar ook een business van maken. De business van nederzettingen en bezettingen. Want even voor de duidelijkheid: ja, defensie en industrie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Ervaar de Rotterdamse architectuur van ’s ochtends vroeg tot diep in de nacht. Tijdens de derde editie van de Dag én Nacht van de Architectuur zijn er verschillende activiteiten op ruim 30 locaties in de stad. Architecten, gidsen, bewoners en kunstenaars laten je op zaterdag 15 juni de stad zien vanuit frisse en vernieuwende perspectieven met tours, workshops, muziek, film en optredens.

  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam