Ga naar de inhoud

Vergeten wijk Zuidwijk: “Bewoners roepen hier al jaren ‘help, help, help’” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In de tweede aflevering van De race naar de Coolsingel spreekt Marjolein Kooyman de bewoners van Zuidwijk in Charlois, waar in 2018 buurthuis De Larenkamp gesloopt werd. Sindsdien brokkelt de wijk af en keldert de participatie, zien bewoners en onderzoekers.

Salih_Kilic_0015
Hennie Verberne beeld: Salih Kiliç

Vlakbij metrostation Slinge passeren de marathonlopers het 15-kilometerpunt. Via de Slinge duiken de sporters daarna Zuidwijk in. Ze rennen tot de Langenhorst en keren langs dezelfde weg terug. Ter hoogte van nummer 303 passeren de hardlopers een braakliggend grasveld. Hier, in het midden van Zuidwijk lag tot drie jaar geleden wijkcentrum De Larenkamp. “Het was de drukstbezochte culturele centrum van Rotterdam’’, zegt Hennie Verberne, ondernemer, oud-bewoner en voorzitter van actiecomité Red de Larenkamp.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures