Ga naar de inhoud

Wat sloopplannen voor je buurt doet met vertrouwen in de politiek — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Marjolein Kooyman spreekt met bewoners van Charlois, Pompenburg en de Tweebosbuurt over sloopplannen. “Als je zo’n mededeling van bovenaf via een brief op de wijk dropt, doet dat het vertrouwen in de politiek geen goed.”

uitgelichtDSC_7174
beeld: Salih Kiliç

Rotterdammers in onder andere de Fazantstraat, Pompenburg en Tweebosbuurt kregen de afgelopen jaren te horen dat hun woning wordt gesloopt. Ze voelen zich weggezet als ‘niet goed genoeg’ en ‘opgeofferd voor de hogere inkomens’. De sloop is ‘willekeurig’, klinkt het. Bij de Tweebosbuurt werd de sloophamer zo’n botte bijl dat de Verenigde Naties zelfs spraken van mogelijke schending van de mensenrechten. De sloop van de 216 portiekwoningen aan de Fazantstraat ging uiteindelijk niet door.

Bewoners van de Tweebosbuurt en de Fazantstraat kregen via een brief te horen dat hun woning zou worden gesloopt. De bewoners van Pompenburg lazen het in het AD. “Ik kreeg een appje van een vriendin met de vraag: ‘is dat nou jouw flat?’ ‘Nee, joh’, dacht ik. Pas toen ik beter ging kijken, zag ik dat het wel onze flat was”, zegt Marianne Kuijpers van de bewonerscommissie Behoud de Pompenburg. “Je schrikt je rot.”

Al één reactie — discussieer mee!

 • Om razend van te worden, die sloop en de manier waarop met bewoners wordt gesold. Goed om die persoonlijke gesprekken te lezen, hoe de bewoners verknocht zijn aan hun buurt en omgeving. Wat een schrik om plomp verloren te horen dat jouw huis aan de beurt is. Wat een stress, ook al komt het uiteindelijk misschien goed, na een lange strijd.
  Inzichtelijk artikel met de standpunten van de diverse partijen.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • On Monday March 11, Rotterdam based ‘platform for metropolitan issues’ De Dépendance welcomes award-winning science journalist Angela Saini in Arminius, on the occasion of her highly acclaimed book ‘The Patriarchs: How Men Came to Rule’.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures