Ga naar de inhoud

Cody Hochstenbach over de wooncrisis: “Ik hoop op meer collectieve woede” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Afgelopen week presenteerde stadsgeograaf Cody Hochstenbach zijn boek ‘Uitgewoond’, over de wooncrisis. Teun van den Ende sprak met hem over de mythes waarop de huidige woningmarkt is gestoeld en waarom deze crisis een collectief probleem is. 

cody hochstenbach__05
beeld: Frank Hanswijk

Cody Hochstenbach doet sinds 2013 onderzoek aan de UvA naar gentrificatie in Amsterdam en Rotterdam. Nu, vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen, verschijnt zijn boek ‘Uitgewoond’ bij uitgever Das Mag. Zijn vurige betoog is gestoeld op jeugdervaringen (zijn vader was twee jaar lang dakloos) maar vooral op eigen onderzoek en internationaal onderzoek naar de woningmarkt.

Hochstenbach stelt dat het Nederlandse woningbeleid op een aantal hardnekkige mythes is gebouwd. Hij keert zich tegen beleidsmakers die zich verschuilen achter omfloerste termen als ‘de gemengde wijk’ of ‘de stad in balans’. In de praktijk legitimeert menging of balans, slechts de afbraak van sociale huurwoningen, nooit heeft het tot gevolg heeft dat sociale huurwoningen in dure wijken verrijzen, concludeerde Hochstenbach. 

De veelgehoorde roep om meer middeldure huurwoningen, als oplossing voor de wooncrisis, doet Hochstenbach af als een eufemisme voor simpelweg te dure huur. “Wat is een woning van 40 m2 voor 800 euro per maand anders?” Ook van het argument dat (middel)dure woningen de doorstroming op de woningmarkt vooruit zouden helpen is hij niet onder de indruk: “Als iemand ergens gewoon prettig woont, waarom zou doorstromen voor diegene dan een doel moeten zijn?”

Al één reactie — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Doe mee met een walking tour langs drie gebouwen ontworpen door vrouwen in Rotterdam.

  Datum:
 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam