Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
cody hochstenbach__05
Beeld door: beeld: Frank Hanswijk

Cody Hochstenbach doet sinds 2013 onderzoek aan de UvA naar gentrificatie in Amsterdam en Rotterdam. Nu, vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen, verschijnt zijn boek ‘Uitgewoond’ bij uitgever Das Mag. Zijn vurige betoog is gestoeld op jeugdervaringen (zijn vader was twee jaar lang dakloos) maar vooral op eigen onderzoek en internationaal onderzoek naar de woningmarkt.

Hochstenbach stelt dat het Nederlandse woningbeleid op een aantal hardnekkige mythes is gebouwd. Hij keert zich tegen beleidsmakers die zich verschuilen achter omfloerste termen als ‘de gemengde wijk’ of ‘de stad in balans’. In de praktijk legitimeert menging of balans, slechts de afbraak van sociale huurwoningen, nooit heeft het tot gevolg heeft dat sociale huurwoningen in dure wijken verrijzen, concludeerde Hochstenbach. 

De veelgehoorde roep om meer middeldure huurwoningen, als oplossing voor de wooncrisis, doet Hochstenbach af als een eufemisme voor simpelweg te dure huur. “Wat is een woning van 40 m2 voor 800 euro per maand anders?” Ook van het argument dat (middel)dure woningen de doorstroming op de woningmarkt vooruit zouden helpen is hij niet onder de indruk: “Als iemand ergens gewoon prettig woont, waarom zou doorstromen voor diegene dan een doel moeten zijn?”

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

  1. Annotatie: Ook wel de jubelton genoemd: ouders mogen eenmalig een bedrag van maximaal € 106.671 (€ 105.302 in 2021) aan een kind schenken voor de aankoop of verbouwing van een eigen woning en betalen daarover geen schenkbelasting. ↩︎
Teun van den Ende

Teun van den Ende

chef architectuur & stedelijke ontwikkeling

Teun van den Ende laat zich niet graag leiden door hypes, maar gaat juist op zoek naar de lange lijnen in de ontwikkeling van Rotterdam – en ook andere steden trouwens. Teun combineert populaire cultuur met historisch onderzoek naar de stad.

[email protected]

Profiel-pagina
frank hanswijk

Frank Hanswijk

Fotograaf

Frank Hanswijk (Rotterdam, 1971) is een Rotterdamse fotograaf. Hij ontwikkelde zich breed met werk in journalistiek, reclame, theater en architectuur. De laatste jaren concentreert zijn werk zich steeds meer op architectuur en landschap. Hij benadert de architectuur niet als object maar als plek waarin de mens, al dan niet op de foto aanwezig, een cruciale rol speelt.

Profiel-pagina