Ga naar de inhoud

Cody Hochstenbach over de wooncrisis: “Ik hoop op meer collectieve woede” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Afgelopen week presenteerde stadsgeograaf Cody Hochstenbach zijn boek ‘Uitgewoond’, over de wooncrisis. Teun van den Ende sprak met hem over de mythes waarop de huidige woningmarkt is gestoeld en waarom deze crisis een collectief probleem is. 

cody hochstenbach__05
beeld: Frank Hanswijk

Cody Hochstenbach doet sinds 2013 onderzoek aan de UvA naar gentrificatie in Amsterdam en Rotterdam. Nu, vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen, verschijnt zijn boek ‘Uitgewoond’ bij uitgever Das Mag. Zijn vurige betoog is gestoeld op jeugdervaringen (zijn vader was twee jaar lang dakloos) maar vooral op eigen onderzoek en internationaal onderzoek naar de woningmarkt.

Hochstenbach stelt dat het Nederlandse woningbeleid op een aantal hardnekkige mythes is gebouwd. Hij keert zich tegen beleidsmakers die zich verschuilen achter omfloerste termen als ‘de gemengde wijk’ of ‘de stad in balans’. In de praktijk legitimeert menging of balans, slechts de afbraak van sociale huurwoningen, nooit heeft het tot gevolg heeft dat sociale huurwoningen in dure wijken verrijzen, concludeerde Hochstenbach. 

De veelgehoorde roep om meer middeldure huurwoningen, als oplossing voor de wooncrisis, doet Hochstenbach af als een eufemisme voor simpelweg te dure huur. “Wat is een woning van 40 m2 voor 800 euro per maand anders?” Ook van het argument dat (middel)dure woningen de doorstroming op de woningmarkt vooruit zouden helpen is hij niet onder de indruk: “Als iemand ergens gewoon prettig woont, waarom zou doorstromen voor diegene dan een doel moeten zijn?”

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • In de woontoren Huis op Zuid weten huurders van elkaar hoeveel ze verdienen

    • Architectuurkritiek

    Voor bewoners ten noorden van de Maas draagt Rotterdam-Zuid nog altijd het stigma van arm en achtergesteld. Nieuwbouw moet de aantrekkingskracht vergroten, zoals de woontoren ‘Huis op Zuid’. Zorg-, politie- en onderwijspersoneel met een niet al te platte beurs kreeg voorrang op een huurwoning. Is dat voor herhaling vatbaar? En wat heeft het gebouw allemaal te bieden?

  • “Er zit een groot gat tussen de belevingswereld van jongeren en de stad”

    • Stadmaken

    Duizenden brugklassers komen deze dagen thuis met het gifgroene boek Metro 010 in hun schooltas, een graphic novel over de geschiedenis van Rotterdam. Dit boek is het succesvolle passieproject van Ellen Schindler, partner bij ontwerpbureau De Zwarte Hond. Momenteel wordt gewerkt aan een Groningse en Berlijnse editie. Een gesprek over hoe je jongeren serieus en structureel kunt betrekken bij stadsontwikkeling.

  • Renovatie Prinsessenflats: zo kunnen we wél zorgvuldig met Post 65-architectuur omgaan

    • Architectuurkritiek

    De forse renovatie van de Prinsessenflats in Prinsenland bleef niet onopgemerkt: door alle ingrepen veroverden de jaren ‘60-kolossen de tweede plaats van de Rotterdam Architectuurprijs. Het kan dus, Post 65-architectuur aanpassen aan de eisen van deze tijd, mét respect voor het oorspronkelijke ontwerp en de bewoners.

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • Op vrijdag 15 november 2024 organiseert AIR de 10e editie van dé jaarlijkse Rotterdamse werkplaats van het stadmaken: het Stadmakerscongres 2024. Dit keer in Theater Zuidplein.

    Venue: Theater Zuidplein
    Datum:
  • In het weekend van 25-27 oktober opent bij het Nieuwe Luxor Theater een nieuwe hotspot voor makers, kunstenaars en cultuurliefhebbers waar zij kunnen zij try-outen, exposeren en publiek ontmoeten.

    Venue: Nieuwe Luxor Theater 
    Datum:
  • Het uit Athene afkomstige Planet of Zeus rifft al er sinds de eeuwwisseling al flink op los: de band is meer onderweg dan dat ze thuis aan de ouzo zitten. Door het vele optreden heeft de band een eigen sound ontwikkeld die zich het beste laat omschrijven als een mix van vuige stoner, ouderwetse hard rock met vleugjes southern rock.

    Venue: Grounds
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam