Ga naar de inhoud

Een fonds als vliegwiel voor sociale vooruitgang

Carolien van Wersch, directeur Voor Goed, pleit voor een revolverend fonds om sociaal ondernemers in Rotterdam verder te helpen. “Publiek geld komt weer terug, waardoor je dezelfde euro twee, drie of zelfs vier keer kan gebruiken.”

Drukwerk
beeld: Maxim de Gilder en Lilo Boerman

Sociale ondernemers stellen een maatschappelijk, sociaal of duurzaam doel boven of naast het vergaren van winst. Denk bijvoorbeeld aan koffiebrander en horeca-zaak Heilige Boontjes, of het bedrijf Falafval dat eten maakt van restgroente. Vaak werken zij met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Tien jaar geleden was deze sector nog ondervertegenwoordigd in de stad, nu is deze sector flink in opkomst en er ligt er een kans om hier nog meer de vruchten van te plukken als stad.

Tegenwoordig gaan er miljoenen om in sociaal ondernemerschap en worden jaarlijks duizenden kwetsbare burgers via dit type ondernemerschap verder geholpen. Exacte cijfers hiervoor zijn vaak moeilijk te achterhalen, want het gaat om een divers palet van ondernemerschap en kwetsbare burgers. Sommigen zijn bijvoorbeeld jongeren met flinke schulden die onder de radar blijven van de gemeentelijke loketten. Andere voorbeelden zijn alleenstaande ouder(s) met een uitkering of mensen met een beperking. Ze worden gezien en gevonden door sociaal ondernemers die ze via hun producten en/of diensten, via werk dus, uit die kwetsbare positie kunnen helpen én ze een zinvol perspectief bieden. Deze ondernemers maken concrete impact.

Uit onderzoek van adviesbureau Lysias in februari 2021, waar gekeken werd naar de stand van zaken van sociaal ondernemerschap in Rotterdam, blijkt dat er in Rotterdam tenminste 400 sociale ondernemingen moeten zijn voor een gezond sociaal ondernemerschapsklimaat. Wij hebben bij Voor Goed ruim 350 sociaal ondernemingen op het netvlies en we weten dat we (nog) geen compleet beeld hebben. Onze inschatting is dat niet het aantal sociale ondernemingen de beperkende factor is. Dat is geld. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Dit is hoe criminele winsten via Rotterdams vastgoed worden witgewassen

  • Economie en ondernemerschap

  Onderzoek In totaal zijn er 84 offshore -bedrijven die Rotterdams vastgoed bezitten of financieren via…

 • Acht Rotterdammers om in 2023 in de gaten te houden

  • Economie en ondernemerschap

  Wie gaan er in 2023 voor ophef zorgen, een sleutelrol vervullen of met iets bijzonders…

 • Worstelen met warmtenetten

  • Economie en ondernemerschap

  Rotterdam en omgeving wil zoveel mogelijk woningen aansluiten op stadsverwarming, om zo de klimaatdoelen te…

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam