Carolien van Wersch, directeur Voor Goed, pleit voor een revolverend fonds om sociaal ondernemers in Rotterdam verder te helpen. “Publiek geld komt weer terug, waardoor je dezelfde euro twee, drie of zelfs vier keer kan gebruiken.”
Sociale ondernemers stellen een maatschappelijk, sociaal of duurzaam doel boven of naast het vergaren van winst. Denk bijvoorbeeld aan koffiebrander en horeca-zaak Heilige Boontjes, of het bedrijf Falafval dat eten maakt van restgroente. Vaak werken zij met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Tien jaar geleden was deze sector nog ondervertegenwoordigd in de stad, nu is deze sector flink in opkomst en er ligt er een kans om hier nog meer de vruchten van te plukken als stad.
Tegenwoordig gaan er miljoenen om in sociaal ondernemerschap en worden jaarlijks duizenden kwetsbare burgers via dit type ondernemerschap verder geholpen. Exacte cijfers hiervoor zijn vaak moeilijk te achterhalen, want het gaat om een divers palet van ondernemerschap en kwetsbare burgers. Sommigen zijn bijvoorbeeld jongeren met flinke schulden die onder de radar blijven van de gemeentelijke loketten. Andere voorbeelden zijn alleenstaande ouder(s) met een uitkering of mensen met een beperking. Ze worden gezien en gevonden door sociaal ondernemers die ze via hun producten en/of diensten, via werk dus, uit die kwetsbare positie kunnen helpen én ze een zinvol perspectief bieden. Deze ondernemers maken concrete impact.
Uit onderzoek van adviesbureau Lysias in februari 2021, waar gekeken werd naar de stand van zaken van sociaal ondernemerschap in Rotterdam, blijkt dat er in Rotterdam tenminste 400 sociale ondernemingen moeten zijn voor een gezond sociaal ondernemerschapsklimaat. Wij hebben bij Voor Goed ruim 350 sociaal ondernemingen op het netvlies en we weten dat we (nog) geen compleet beeld hebben. Onze inschatting is dat niet het aantal sociale ondernemingen de beperkende factor is. Dat is geld.
Nog geen reactie — begin de discussie!