Ga naar de inhoud

Fortuyn

Deze week pleit Elfie ervoor dat we voorbij ons eigen gelijk, wel wat meer oog mogen hebben voor elkaars gevoel. 

Vers Beton – Robin Duister – Columnist Elfie Tromp – 2020
beeld: Robin Duister

In maart en april speelt mijn favoriete acteur John Buijsman in de voorstelling Fortuyn in het Nieuwe Luxor. Het gaat over de opkomst van een van de meest flamboyante en roemruchte politici die Rotterdam voortbracht en wat zijn impact op de stad is geweest.

Ik zat in het schrijfproces van mijn nieuwe roman Pietà, dat gaat over een omstreden monument dat wordt weggehaald, toen het beeld van Pim Fortuyn werd beklad door een actiegroep die zich helden van nooit noemde.

Toen ik er samen met mijn vriend ’s ochtends langs reed, hadden de Fortuyn-sympathisanten het al opgeruimd. Eerder dan de gemeentelijke schoonmaakploeg er op hadden kunnen uittrekken. Ik heb begrepen dat ze dat – oh ironie – met een bijtend middel hebben gedaan, waardoor het beeld nu blijvend beschadigd is.

Ik was destijds niet de enige die poolshoogte kwam nemen bij de hoge sokkel waar de gebeeldhouwde Fortuyn overheen leunde en sardonisch glimlachend naar beneden koekeloerde. Er stopten ook twee middelbare witte mannen op elektrische fietsen bij het beeld. Ze deden mannendingen: schopten inspecterend tegen de sokkel om te kijken of de stenen goed vast zaten, zetten een voet op het opstapje en keken boos om zich heen of de daders nog ergens te vinden waren.

‘Hij was een goeie kerel,’ zei de een.
‘Ze zeggen dat ‘ie een racistisch was, maar dat was hij helemaal niet,’ zegt de ander.
‘Niet zoals ze nu zijn,’ beaamde de een.
‘Hij was gewoon kritisch,’ zegt de ander.
‘Hij had goede ideeën,’ knikt de een.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam