Ga naar de inhoud

Fortuyn

Deze week pleit Elfie ervoor dat we voorbij ons eigen gelijk, wel wat meer oog mogen hebben voor elkaars gevoel. 

Vers Beton – Robin Duister – Columnist Elfie Tromp – 2020
beeld: Robin Duister

In maart en april speelt mijn favoriete acteur John Buijsman in de voorstelling Fortuyn in het Nieuwe Luxor. Het gaat over de opkomst van een van de meest flamboyante en roemruchte politici die Rotterdam voortbracht en wat zijn impact op de stad is geweest.

Ik zat in het schrijfproces van mijn nieuwe roman Pietà, dat gaat over een omstreden monument dat wordt weggehaald, toen het beeld van Pim Fortuyn werd beklad door een actiegroep die zich helden van nooit noemde.

Toen ik er samen met mijn vriend ’s ochtends langs reed, hadden de Fortuyn-sympathisanten het al opgeruimd. Eerder dan de gemeentelijke schoonmaakploeg er op hadden kunnen uittrekken. Ik heb begrepen dat ze dat – oh ironie – met een bijtend middel hebben gedaan, waardoor het beeld nu blijvend beschadigd is.

Ik was destijds niet de enige die poolshoogte kwam nemen bij de hoge sokkel waar de gebeeldhouwde Fortuyn overheen leunde en sardonisch glimlachend naar beneden koekeloerde. Er stopten ook twee middelbare witte mannen op elektrische fietsen bij het beeld. Ze deden mannendingen: schopten inspecterend tegen de sokkel om te kijken of de stenen goed vast zaten, zetten een voet op het opstapje en keken boos om zich heen of de daders nog ergens te vinden waren.

‘Hij was een goeie kerel,’ zei de een.
‘Ze zeggen dat ‘ie een racistisch was, maar dat was hij helemaal niet,’ zegt de ander.
‘Niet zoals ze nu zijn,’ beaamde de een.
‘Hij was gewoon kritisch,’ zegt de ander.
‘Hij had goede ideeën,’ knikt de een.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures