Ga naar de inhoud

Fotografenechtpaar Tinus en Bep legt al 57 jaar vast wat er morgen niet meer is — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Tinus en Bep de Does gaan al sinds de jaren ‘60 elke dag op pad om de ontwikkelingen in de stad te fotograferen. Fabio Yasamin sprak het echtpaar aan de Groene Hilledijk waar nu een tentoonstelling van hen te zien is. “Veel bezoekers vragen of wij hier niet willen blijven zitten”.

VERS BETON – BEP EN TINUS DE DOES – LISA DIEDERIK (C)-09
beeld: Lisa Diederik

Op een stormachtige zaterdagochtend is het nog rustig op Boulevard Zuid. Enkele winkeliers zijn ongestoord bezig met het opstarten van hun zaak. Ik bezoek de fototentoonstelling van amateurstadsfotografen-echtpaar Tinus (67) en Bep (70) de Does  op de Groene Hilledijk. Waar de meeste winkels nog niet open zijn zie ik Bep al van een afstand voor de fotoboetiek staan. 

De etalage van de winkel – voorheen een wasserette – is beplakt met oude foto’s van Rotterdam. Naast mij bekijkt een oudere man de foto’s belangstellend. Na een warm welkom van het echtpaar krijg ik koffie en een stuk taart van Bep: “iedereen is hier altijd welkom voor een kop koffie en gebak, als je maar respect hebt voor elkaar”, fluistert ze. Terwijl ik verwonderd naar de prachtige foto’s om mij heen kijk, krijg ik verschillende fotoboeken van Tinus in mijn handen gedrukt. “Deze fotoboeken bevatten beelden van Kralingen en Crooswijk, waar Bep geboren is”, zegt Tinus. Zelf komt hij uit de Afrikaanderwijk.

Daar begon Tinus de Does in 1964 met zijn loopbaan als amateurstadsfotograaf. Na het slopen van zijn ouderlijk huis aan de Smeetslandsedijk in IJsselmonde, voor de bouw van de nieuwe wijk Lombardijen, besloot Tinus de ontwikkelingen vast te leggen die daar plaatsvonden. In 1983 bracht hij zijn eerste fotoboek uitsamen met Leo van Hoek (van Stichting Ons Rotterdam dat een historisch tijdschrift maakt). Vandaag de dag hebben ze al 59 fotoboeken. Bep, met wie hij in dezelfde periode trouwde, hield zich in het begin vooral bezig met het maken van de fotoboeken en liet het fotograferen over aan haar man. Tot Tinus op een dag met een digitale camera aankwam. “Hij zei ‘probeer jij ook maar foto’s te maken Bep’ en zodoende ben ik ook begonnen met fotograferen”. Tot 1 april is hun expositie te zien op de Groene Hilledijk.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Wat zijn de belangrijkste opgaven en waar liggen kansen voor samenwerking? Samen met presentator Riek Bakker praten ze over de ruimtelijke inrichting van Nederland.

  Venue: Nieuwe Instituut
  Datum:
 • Hoe ben jij onderdeel van de natuur in deze stad? Kom mee filosoferen met een goed glas wijn alsof je om 1 uur ’s nachts nog ergens aan de keukentafel zit.

  Venue: OASE Rotterdam
  Datum:
 • Van 27 maart t/m 2 april 2023 zal op vijf locaties verspreid door Rotterdam kunst van wereldformaat te zien zijn.

  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam