Ga naar de inhoud

Fotografenechtpaar Tinus en Bep legt al 57 jaar vast wat er morgen niet meer is — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Tinus en Bep de Does gaan al sinds de jaren ‘60 elke dag op pad om de ontwikkelingen in de stad te fotograferen. Fabio Yasamin sprak het echtpaar aan de Groene Hilledijk waar nu een tentoonstelling van hen te zien is. “Veel bezoekers vragen of wij hier niet willen blijven zitten”.

VERS BETON – BEP EN TINUS DE DOES – LISA DIEDERIK (C)-09
beeld: Lisa Diederik

Op een stormachtige zaterdagochtend is het nog rustig op Boulevard Zuid. Enkele winkeliers zijn ongestoord bezig met het opstarten van hun zaak. Ik bezoek de fototentoonstelling van amateurstadsfotografen-echtpaar Tinus (67) en Bep (70) de Does  op de Groene Hilledijk. Waar de meeste winkels nog niet open zijn zie ik Bep al van een afstand voor de fotoboetiek staan. 

De etalage van de winkel – voorheen een wasserette – is beplakt met oude foto’s van Rotterdam. Naast mij bekijkt een oudere man de foto’s belangstellend. Na een warm welkom van het echtpaar krijg ik koffie en een stuk taart van Bep: “iedereen is hier altijd welkom voor een kop koffie en gebak, als je maar respect hebt voor elkaar”, fluistert ze. Terwijl ik verwonderd naar de prachtige foto’s om mij heen kijk, krijg ik verschillende fotoboeken van Tinus in mijn handen gedrukt. “Deze fotoboeken bevatten beelden van Kralingen en Crooswijk, waar Bep geboren is”, zegt Tinus. Zelf komt hij uit de Afrikaanderwijk.

Daar begon Tinus de Does in 1964 met zijn loopbaan als amateurstadsfotograaf. Na het slopen van zijn ouderlijk huis aan de Smeetslandsedijk in IJsselmonde, voor de bouw van de nieuwe wijk Lombardijen, besloot Tinus de ontwikkelingen vast te leggen die daar plaatsvonden. In 1983 bracht hij zijn eerste fotoboek uitsamen met Leo van Hoek (van Stichting Ons Rotterdam dat een historisch tijdschrift maakt). Vandaag de dag hebben ze al 59 fotoboeken. Bep, met wie hij in dezelfde periode trouwde, hield zich in het begin vooral bezig met het maken van de fotoboeken en liet het fotograferen over aan haar man. Tot Tinus op een dag met een digitale camera aankwam. “Hij zei ‘probeer jij ook maar foto’s te maken Bep’ en zodoende ben ik ook begonnen met fotograferen”. Tot 1 april is hun expositie te zien op de Groene Hilledijk.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Shantie Singh: “Voor excuses is geen komma nodig, maar een punt”

  • Samenleving en zorg

  Het boek Na de komma gaat over de geschiedenis van de Hindoestaanse contractarbeid. Daar is maar weinig over bekend, ook omdat de koloniale autoriteiten haar gedeeltelijk uitwisten. Schrijver Shantie Singh was geraakt door wat het onderzoeken en optekenen van deze geschiedenis met haar ouders deed. “Ze voelden zich gezien.”

 • “Je hebt een goede zaak, maar we zitten wel in Rotterdam” – waarom de burger hier vaker verliest bij de rechter

  • Samenleving en zorg

  De rechtbank Rotterdam verklaarde de afgelopen jaren consequent minder zaken gegrond dan landelijk gemiddeld is in het bestuursrecht, blijkt uit onderzoek van Vers Beton en Open Rotterdam. Waarom kregen burgers hier minder vaak gelijk in zaken tegen de overheid? Vers Beton sprak diverse (oud-)rechters, bestuurskundigen, onderzoekers, advocaten en andere experts. 

 • Burger kreeg minst vaak gelijk bij rechtbank Rotterdam

  • Samenleving en zorg

  In Rotterdam kregen burgers in de rechtbank de afgelopen jaren minder vaak gelijk dan in de rest van Nederland, wanneer zij het niet eens waren met een beslissing van de overheid. Dat blijkt uit onderzoek van Vers Beton en OPEN Rotterdam.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures