Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
VERS BETON – BEP EN TINUS DE DOES – LISA DIEDERIK (C)-09
Beeld door: beeld: Lisa Diederik

Op een stormachtige zaterdagochtend is het nog rustig op Boulevard Zuid. Enkele winkeliers zijn ongestoord bezig met het opstarten van hun zaak. Ik bezoek de fototentoonstelling van amateurstadsfotografen-echtpaar Tinus (67) en Bep (70) de Does  op de Groene Hilledijk. Waar de meeste winkels nog niet open zijn zie ik Bep al van een afstand voor de fotoboetiek staan. 

De etalage van de winkel – voorheen een wasserette – is beplakt met oude foto’s van Rotterdam. Naast mij bekijkt een oudere man de foto’s belangstellend. Na een warm welkom van het echtpaar krijg ik koffie en een stuk taart van Bep: “iedereen is hier altijd welkom voor een kop koffie en gebak, als je maar respect hebt voor elkaar”, fluistert ze. Terwijl ik verwonderd naar de prachtige foto’s om mij heen kijk, krijg ik verschillende fotoboeken van Tinus in mijn handen gedrukt. “Deze fotoboeken bevatten beelden van Kralingen en Crooswijk, waar Bep geboren is”, zegt Tinus. Zelf komt hij uit de Afrikaanderwijk.

Daar begon Tinus de Does in 1964 met zijn loopbaan als amateurstadsfotograaf. Na het slopen van zijn ouderlijk huis aan de Smeetslandsedijk in IJsselmonde, voor de bouw van de nieuwe wijk Lombardijen, besloot Tinus de ontwikkelingen vast te leggen die daar plaatsvonden. In 1983 bracht hij zijn eerste fotoboek uitsamen met Leo van Hoek (van Stichting Ons Rotterdam dat een historisch tijdschrift maakt). Vandaag de dag hebben ze al 59 fotoboeken. Bep, met wie hij in dezelfde periode trouwde, hield zich in het begin vooral bezig met het maken van de fotoboeken en liet het fotograferen over aan haar man. Tot Tinus op een dag met een digitale camera aankwam. “Hij zei ‘probeer jij ook maar foto’s te maken Bep’ en zodoende ben ik ook begonnen met fotograferen”. Tot 1 april is hun expositie te zien op de Groene Hilledijk.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

thumbnail_20200723_111205

Fabio Yasamin

Redactiestagair

Fabio Yasamin (2002) is geboren en getogen in deze wereldstad. Na een redactiestage bij Vers Beton maakt hij een uitstapje naar Tilburg om daar de opleiding Journalistiek te volgen.

Profiel-pagina
LISA-DIEDERIK-PORTRET-2019

Lisa Diederik

Fotograaf

Het werk van Lisa Diederik (1990) draait om het tonen van authenticiteit en andere werelden. Daarin ziet zij het als uitdaging het uitzonderlijke in het gangbare weer te geven, het liefst met een vleugje humor. Ze studeerde aan de Willem de Kooning en is sindsdien naast fotograaf ook werkzaam in de Rotterdamse kunstwereld.

Profiel-pagina