Ga naar de inhoud

Hoe Rotterdamser het onderwerp, hoe onduidelijker het standpunt van Volt — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Volt Rotterdam maakt kans om dit keer in de gemeenteraad terecht te komen. Maar waarom doet een Europese partij die een hervorming van de EU nastreeft mee aan lokale verkiezingen? Een analyse van Chris Aalberts.

Vers-Beton—Jowan-de-Haan—Waar-staat-volt-voor—2022
beeld: Jowan de Haan

Volt houdt een online sessie met de Rotterdamse lijsttrekker Imane Elfilali en Europarlementariër Damian Boeselager. Het is begin februari. Elfilali stelt zich voor. Ze werkte in Brussel als diplomaat en kwam in 2020 terug naar Nederland. Ze woont op Katendrecht en werkt voor het ministerie van Volksgezondheid. Ze hoorde voor het eerst over Volt toen ze nog in Brussel werkte. Ze voelt zich er thuis: de leden zijn ‘slim’, ‘hebben een positief wereldbeeld’ en ‘staan open om de wereld te veranderen’. Elfilali was al tijdens haar studie met de EU bezig en mede daarom is een Europese partij haar op het lijf geschreven.

Ze vindt Volt heel inspirerend en ‘wil er helemaal voor gaan’. Rotterdam staat er volgens haar open voor: “Just do it”. Ze wil een democratische EU en het lokale niveau moet daar volgens haar aan bijdragen.

Elfilali ziet allerlei verbanden tussen Rotterdam en Brussel: de EU stimuleert duurzame ontwikkeling, draagt bij aan het economisch herstel na corona en werkt aan digitalisering, een thema dat ook in Rotterdam hoog op de agenda staat vanwege het gebruik van algoritmes. Boeselager valt haar bij: de missie van Volt is nog lang niet volbracht. Volt wil een hervorming van de EU, een eerlijkere samenleving en een duurzame economie.

Twee vragen komen op: waarom doet een Europese partij die een hervorming van de EU nastreeft mee aan lokale verkiezingen? En: als deze partij dan meedoet, waar staat die dan inhoudelijk voor? Wat voegt Volt in Rotterdam toe?

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Ervaar de Rotterdamse architectuur van ’s ochtends vroeg tot diep in de nacht. Tijdens de derde editie van de Dag én Nacht van de Architectuur zijn er verschillende activiteiten op ruim 30 locaties in de stad. Architecten, gidsen, bewoners en kunstenaars laten je op zaterdag 15 juni de stad zien vanuit frisse en vernieuwende perspectieven met tours, workshops, muziek, film en optredens.

  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam