Volt Rotterdam maakt kans om dit keer in de gemeenteraad terecht te komen. Maar waarom doet een Europese partij die een hervorming van de EU nastreeft mee aan lokale verkiezingen? Een analyse van Chris Aalberts.
Volt houdt een online sessie met de Rotterdamse lijsttrekker Imane Elfilali en Europarlementariër Damian Boeselager. Het is begin februari. Elfilali stelt zich voor. Ze werkte in Brussel als diplomaat en kwam in 2020 terug naar Nederland. Ze woont op Katendrecht en werkt voor het ministerie van Volksgezondheid. Ze hoorde voor het eerst over Volt toen ze nog in Brussel werkte. Ze voelt zich er thuis: de leden zijn ‘slim’, ‘hebben een positief wereldbeeld’ en ‘staan open om de wereld te veranderen’. Elfilali was al tijdens haar studie met de EU bezig en mede daarom is een Europese partij haar op het lijf geschreven.
Ze vindt Volt heel inspirerend en ‘wil er helemaal voor gaan’. Rotterdam staat er volgens haar open voor: “Just do it”. Ze wil een democratische EU en het lokale niveau moet daar volgens haar aan bijdragen.
Elfilali ziet allerlei verbanden tussen Rotterdam en Brussel: de EU stimuleert duurzame ontwikkeling, draagt bij aan het economisch herstel na corona en werkt aan digitalisering, een thema dat ook in Rotterdam hoog op de agenda staat vanwege het gebruik van algoritmes. Boeselager valt haar bij: de missie van Volt is nog lang niet volbracht. Volt wil een hervorming van de EU, een eerlijkere samenleving en een duurzame economie.
Twee vragen komen op: waarom doet een Europese partij die een hervorming van de EU nastreeft mee aan lokale verkiezingen? En: als deze partij dan meedoet, waar staat die dan inhoudelijk voor? Wat voegt Volt in Rotterdam toe?
Nog geen reactie — begin de discussie!