Ga naar de inhoud

Hoe Rotterdamser het onderwerp, hoe onduidelijker het standpunt van Volt — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Volt Rotterdam maakt kans om dit keer in de gemeenteraad terecht te komen. Maar waarom doet een Europese partij die een hervorming van de EU nastreeft mee aan lokale verkiezingen? Een analyse van Chris Aalberts.

Vers-Beton—Jowan-de-Haan—Waar-staat-volt-voor—2022
beeld: Jowan de Haan

Volt houdt een online sessie met de Rotterdamse lijsttrekker Imane Elfilali en Europarlementariër Damian Boeselager. Het is begin februari. Elfilali stelt zich voor. Ze werkte in Brussel als diplomaat en kwam in 2020 terug naar Nederland. Ze woont op Katendrecht en werkt voor het ministerie van Volksgezondheid. Ze hoorde voor het eerst over Volt toen ze nog in Brussel werkte. Ze voelt zich er thuis: de leden zijn ‘slim’, ‘hebben een positief wereldbeeld’ en ‘staan open om de wereld te veranderen’. Elfilali was al tijdens haar studie met de EU bezig en mede daarom is een Europese partij haar op het lijf geschreven.

Ze vindt Volt heel inspirerend en ‘wil er helemaal voor gaan’. Rotterdam staat er volgens haar open voor: “Just do it”. Ze wil een democratische EU en het lokale niveau moet daar volgens haar aan bijdragen.

Elfilali ziet allerlei verbanden tussen Rotterdam en Brussel: de EU stimuleert duurzame ontwikkeling, draagt bij aan het economisch herstel na corona en werkt aan digitalisering, een thema dat ook in Rotterdam hoog op de agenda staat vanwege het gebruik van algoritmes. Boeselager valt haar bij: de missie van Volt is nog lang niet volbracht. Volt wil een hervorming van de EU, een eerlijkere samenleving en een duurzame economie.

Twee vragen komen op: waarom doet een Europese partij die een hervorming van de EU nastreeft mee aan lokale verkiezingen? En: als deze partij dan meedoet, waar staat die dan inhoudelijk voor? Wat voegt Volt in Rotterdam toe?

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam