Ga naar de inhoud

Interne crisis: waarom de SP splitste en Rotterdam nu veel linkse keuze heeft — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart hebben linkse kiezers meer keus dan ooit. In 2018 was er alleen de SP op uiterst links, nu zijn er ook Socialisten 010 en Bij1. Wat heeft zich afgespeeld binnen de SP? “Vrijwel nergens was de interne crisis groter dan in Rotterdam”.

Vers Beton – Elzeline Kooy – Explainer SP – 2022
beeld: Elzeline Kooy

Het is eind september. Op het podium van de Verkadefabriek in Den Bosch staat Tijs Hardam, de voorzitter van de Rotterdamse SP-afdeling. Hij is toe aan een volgende stap: hij wil landelijk partijvoorzitter worden en gaat deze avond in debat met tegenkandidaat Jannie Visscher. Ze doen samen een tour door het land. De zaal is vrijwel leeg: er zijn hooguit dertig SP’ers op komen dagen. Iedereen weet allang hoe deze strijd gaat aflopen: Hardam gaat hopeloos verliezen.

Hardam staat zelfs op het punt te worden geroyeerd. Hij is kandidaat namens het Marxistisch Forum, een niet-erkende SP-discussiegroep. Een paar dagen voor het debat in Den Bosch heeft de partijraad besloten dat deze discussiegroep een politieke partij is. En de SP staat dubbellidmaatschap niet toe. Hardam zal dus moeten kiezen: voor het Marxistisch Forum of voor de SP. Hardam legt de zaal uit dat je helemaal geen lid kunt zijn van het Marxistisch Forum. Daar heeft hij gelijk in: het is een informeel netwerk. 

Maar niemand heeft daar in Den Bosch een boodschap aan. Hardam heeft een groep – vooral Rotterdamse – sympathisanten meegenomen, ook zij staan stuk voor stuk op de nominatie te worden geroyeerd. Al snel klinken harde verwijten: Hardam is door zijn betrokkenheid bij het Marxistisch Forum niet loyaal aan de SP, is onderdeel van een groep leden die steeds oude discussies oprakelt en is ongeschikt als partijvoorzitter omdat hij niet naar de leden luistert. Opvallende verwijten aan de voorzitter van een belangrijke SP-afdeling.

Al één reactie — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Doe mee met een walking tour langs drie gebouwen ontworpen door vrouwen in Rotterdam.

  Datum:
 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam