Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart hebben linkse kiezers meer keus dan ooit. In 2018 was er alleen de SP op uiterst links, nu zijn er ook Socialisten 010 en Bij1. Wat heeft zich afgespeeld binnen de SP? “Vrijwel nergens was de interne crisis groter dan in Rotterdam”.
Het is eind september. Op het podium van de Verkadefabriek in Den Bosch staat Tijs Hardam, de voorzitter van de Rotterdamse SP-afdeling. Hij is toe aan een volgende stap: hij wil landelijk partijvoorzitter worden en gaat deze avond in debat met tegenkandidaat Jannie Visscher. Ze doen samen een tour door het land. De zaal is vrijwel leeg: er zijn hooguit dertig SP’ers op komen dagen. Iedereen weet allang hoe deze strijd gaat aflopen: Hardam gaat hopeloos verliezen.
Hardam staat zelfs op het punt te worden geroyeerd. Hij is kandidaat namens het Marxistisch Forum, een niet-erkende SP-discussiegroep. Een paar dagen voor het debat in Den Bosch heeft de partijraad besloten dat deze discussiegroep een politieke partij is. En de SP staat dubbellidmaatschap niet toe. Hardam zal dus moeten kiezen: voor het Marxistisch Forum of voor de SP. Hardam legt de zaal uit dat je helemaal geen lid kunt zijn van het Marxistisch Forum. Daar heeft hij gelijk in: het is een informeel netwerk.
Maar niemand heeft daar in Den Bosch een boodschap aan. Hardam heeft een groep – vooral Rotterdamse – sympathisanten meegenomen, ook zij staan stuk voor stuk op de nominatie te worden geroyeerd. Al snel klinken harde verwijten: Hardam is door zijn betrokkenheid bij het Marxistisch Forum niet loyaal aan de SP, is onderdeel van een groep leden die steeds oude discussies oprakelt en is ongeschikt als partijvoorzitter omdat hij niet naar de leden luistert. Opvallende verwijten aan de voorzitter van een belangrijke SP-afdeling.
Al één reactie — discussieer mee!
Ik denk dat de brief van Erik Meijer ook het lezen waard is: https://www.grenzeloos.org/content/na-velen-ben-ook-ik-aan-de-beurt-mijn-royement-uit-de-sp
Vat goed samen waar het nou eigenlijk om gaat: Mensen die de SP zien als brede linkse verzamelpartij met een socialistische ideologische kern, versus mensen die de SP zien als klokkenluidersbedrijf dat de aandacht op zichzelf wil vestigen.