Ga naar de inhoud

Interne crisis: waarom de SP splitste en Rotterdam nu veel linkse keuze heeft — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart hebben linkse kiezers meer keus dan ooit. In 2018 was er alleen de SP op uiterst links, nu zijn er ook Socialisten 010 en Bij1. Wat heeft zich afgespeeld binnen de SP? “Vrijwel nergens was de interne crisis groter dan in Rotterdam”.

Vers Beton – Elzeline Kooy – Explainer SP – 2022
beeld: Elzeline Kooy

Het is eind september. Op het podium van de Verkadefabriek in Den Bosch staat Tijs Hardam, de voorzitter van de Rotterdamse SP-afdeling. Hij is toe aan een volgende stap: hij wil landelijk partijvoorzitter worden en gaat deze avond in debat met tegenkandidaat Jannie Visscher. Ze doen samen een tour door het land. De zaal is vrijwel leeg: er zijn hooguit dertig SP’ers op komen dagen. Iedereen weet allang hoe deze strijd gaat aflopen: Hardam gaat hopeloos verliezen.

Hardam staat zelfs op het punt te worden geroyeerd. Hij is kandidaat namens het Marxistisch Forum, een niet-erkende SP-discussiegroep. Een paar dagen voor het debat in Den Bosch heeft de partijraad besloten dat deze discussiegroep een politieke partij is. En de SP staat dubbellidmaatschap niet toe. Hardam zal dus moeten kiezen: voor het Marxistisch Forum of voor de SP. Hardam legt de zaal uit dat je helemaal geen lid kunt zijn van het Marxistisch Forum. Daar heeft hij gelijk in: het is een informeel netwerk. 

Maar niemand heeft daar in Den Bosch een boodschap aan. Hardam heeft een groep – vooral Rotterdamse – sympathisanten meegenomen, ook zij staan stuk voor stuk op de nominatie te worden geroyeerd. Al snel klinken harde verwijten: Hardam is door zijn betrokkenheid bij het Marxistisch Forum niet loyaal aan de SP, is onderdeel van een groep leden die steeds oude discussies oprakelt en is ongeschikt als partijvoorzitter omdat hij niet naar de leden luistert. Opvallende verwijten aan de voorzitter van een belangrijke SP-afdeling.

Al één reactie — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures