Ga naar de inhoud

Koffers vol knuffels

Columnist Marco Martens verlangt door de pandemiemoeheid soms naar groener gras: de stad uit verhuizen. Zijn dochtertje zet hem weer met beide benen op de grond. 

Vers Beton – Robin Duister – Column Marco Martens – 2022
beeld: Robin Duister

Met mijn dochter (bijna 6 – laat ik haar Isa noemen) wandel ik Kaapwaarts over de Holland Amerikakade. We stoppen bij het landverhuizersmonument. Ze klimt in het beeldhouwwerk en vraagt van wie de koffers zijn die op de schappen liggen. Ik vertel over de mensen die ze vergaten toen ze naar Amerika vertrokken. ‘Amerika…’ herhaalt ze met grote ogen, al zegt het haar niets. Ze vraagt zich af wie er zoal is weggegaan en of haar oude juf die met pensioen ging er tussen zat.

Vanochtend droomde ik er hardop van de stad te verlaten. Een groot, vrijstaand huis zag ik voor me. Een karakteristiek pand met ramen aan alle zijden, omringd door stilte, planten en bomen met ochtenddauw en fluitende vogels. Isa wees naar de meeuwen in de lucht, die harder krijsten dan de heimachine beukte, en vroeg wat er met haar bed en de knuffels zou gebeuren. Ik stelde haar gerust: die mogen mee.

Het is de pandemiemoeheid die mijn verlangen naar groener gras voedt. Het hoopt zich op bij een tekort aan contact. Zo zijn er dagen dat ik boos ben op de drukte, op de mensen, op de torens, op de hardrijdende auto’s, op de opgebroken fietspaden die vol glasscherven liggen. Zó boos dat het even niet lukt om Rotterdam in vijf andere voorbeelden te vangen.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures