Ga naar de inhoud

Waarom het geen goed idee is om de Rotterdamse politie te bewapenen met paintballgeweren

Burgemeester Ahmed Aboutaleb laat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de Rotterdamse politie uit te rusten met paintballgeweren. Volgens fotojournalist Wouter Sterrenburg is dit een betwistbare ontwikkeling. “Het zou een ‘orgie van politiegeweld’ zijn als agenten toegang krijgen tot deze feilbare wapens.”  

Vers Beton – Daan Timmer – Opinie Samenleving – 2021
beeld: Daan Timmer

Paniek, verdrukking en geschreeuw. Zo herinner ik me het moment dat een salvo paintballkogels, gevuld met pepperspray, de groep journalisten raakt waar ik me in bevind. Het is eind 2019 in protesterend Hongkong, waar ik als uitwisselingsstudent de fotojournalistiek ben ingerold. Ondanks dat dit niet de eerste keer is dat de aanwezige pers belaagd wordt door de lokale politie en iedereen gasmaskers en helmen draagt, zorgen de paintballkogels voor enorme chaos en flinke bulten bij de ongelukkigen die geraakt worden.

Bovenstaand incident is het eerste waar ik aan denk bij het nieuws dat burgemeester Aboutaleb bepleit dat de Rotterdamse politie paintballgeweren nodig heeft. Hij wil laten onderzoeken of deze wapens toegevoegd kunnen worden aan de uitrusting van (oproer)politie en hoopt het voor te leggen aan minister Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid, die er uiteindelijk over gaat.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Rouwpatronen, informele vormen en verrassingen uit onverwachte hoeken. Op woensdagavond 5 juni staat in het Journalistiek Eetcafé het afscheid nemen centraal met meesterinterviewer en schrijver Frénk van der Linden. In deze vijfde editie wordt er in het wijkrestaurant de Carnisser Keuken besproken wat ons verbindt en onderscheidt, hoe het verlies van een dierbare ons leven kan beïnvloeden en hoe we dat vormgeven.

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als adviseur werk je samen met (communities van) ervaringsdeskundigen en informele organisaties die dicht bij bewoners staan. Dit netwerk is de basis van Warm Rotterdam. Je onderhoudt, versterkt dit netwerk en bouwt het verder uit. Je haalt ervaringen en kennis op en vertaalt dat, met het team, naar concrete acties of projecten. Op deze manier geeft Warm Rotterdam een stem aan mensen in armoede, bundelt hun kennis en adresseert en agendeert dit bij bestuur & politiek, beïnvloedt beleid en spreekt bedrijven aan op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de aanpak van armoede. 

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures