Ga naar de inhoud

Waarom het geen goed idee is om de Rotterdamse politie te bewapenen met paintballgeweren

Burgemeester Ahmed Aboutaleb laat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de Rotterdamse politie uit te rusten met paintballgeweren. Volgens fotojournalist Wouter Sterrenburg is dit een betwistbare ontwikkeling. “Het zou een ‘orgie van politiegeweld’ zijn als agenten toegang krijgen tot deze feilbare wapens.”  

Vers Beton – Daan Timmer – Opinie Samenleving – 2021
beeld: Daan Timmer

Paniek, verdrukking en geschreeuw. Zo herinner ik me het moment dat een salvo paintballkogels, gevuld met pepperspray, de groep journalisten raakt waar ik me in bevind. Het is eind 2019 in protesterend Hongkong, waar ik als uitwisselingsstudent de fotojournalistiek ben ingerold. Ondanks dat dit niet de eerste keer is dat de aanwezige pers belaagd wordt door de lokale politie en iedereen gasmaskers en helmen draagt, zorgen de paintballkogels voor enorme chaos en flinke bulten bij de ongelukkigen die geraakt worden.

Bovenstaand incident is het eerste waar ik aan denk bij het nieuws dat burgemeester Aboutaleb bepleit dat de Rotterdamse politie paintballgeweren nodig heeft. Hij wil laten onderzoeken of deze wapens toegevoegd kunnen worden aan de uitrusting van (oproer)politie en hoopt het voor te leggen aan minister Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid, die er uiteindelijk over gaat.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures