Ga naar de inhoud

Wat zeggen de partijprogramma’s over zorg, welzijn en wijken?

Vers Beton vat de partijprogramma’s voor je samen in aanloop naar de verkiezingen op 16 maart. Dit is hoe de verschillende partijen denken over de decentralisatie van zorg- en welzijnswerk, en het betrekken van de burgers. 

Vers Beton – Joep Brouwer – Verkiezingen – Zorg en welzijn – 2022
beeld: Joep Brouwer

Om een goede vergelijking van de partijprogramma’s te kunnen maken op de onderwerpen zorg, welzijn en wijken is een korte terugblik nodig. Bijna tien jaar geleden werd de participatiesamenleving in het leven geroepen. De klassieke verzorgingsstaat werd vervangen door een ‘doe-democratie’, waarin van iedereen wordt gevraagd om meer verantwoordelijkheid te dragen voor zijn/haar/hun leven en omgeving. Ofwel: burgers moesten meer betrokken raken. In Rotterdam is er bijvoorbeeld de afgelopen vier jaar gewerkt met wijkraden, gebiedscommissies en wijkcomités die gezamenlijk de wijken en haar burgers vertegenwoordigen. 

De komst van de participatiesamenleving betekende ook dat sinds 2015 de verantwoordelijkheid voor zorg naar de gemeente verschoof: de decentralisatie. Zorgtaken die eerder op landelijk niveau werden georganiseerd, zoals jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen, kwamen bij de gemeentes te liggen. De toegenomen behoefte aan vrijwilligers en mantelzorgers kan ook als een gevolg worden gezien van de participatiesamenleving.

In het kader van die ontwikkelingen, vat dit artikel samen hoe de verschillende partijen positie kiezen in de Rotterdamse participatiesamenleving.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures