Ga naar de inhoud

Wat zeggen de partijprogramma’s over zorg, welzijn en wijken?

Vers Beton vat de partijprogramma’s voor je samen in aanloop naar de verkiezingen op 16 maart. Dit is hoe de verschillende partijen denken over de decentralisatie van zorg- en welzijnswerk, en het betrekken van de burgers. 

Vers Beton – Joep Brouwer – Verkiezingen – Zorg en welzijn – 2022
beeld: Joep Brouwer

Om een goede vergelijking van de partijprogramma’s te kunnen maken op de onderwerpen zorg, welzijn en wijken is een korte terugblik nodig. Bijna tien jaar geleden werd de participatiesamenleving in het leven geroepen. De klassieke verzorgingsstaat werd vervangen door een ‘doe-democratie’, waarin van iedereen wordt gevraagd om meer verantwoordelijkheid te dragen voor zijn/haar/hun leven en omgeving. Ofwel: burgers moesten meer betrokken raken. In Rotterdam is er bijvoorbeeld de afgelopen vier jaar gewerkt met wijkraden, gebiedscommissies en wijkcomités die gezamenlijk de wijken en haar burgers vertegenwoordigen. 

De komst van de participatiesamenleving betekende ook dat sinds 2015 de verantwoordelijkheid voor zorg naar de gemeente verschoof: de decentralisatie. Zorgtaken die eerder op landelijk niveau werden georganiseerd, zoals jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen, kwamen bij de gemeentes te liggen. De toegenomen behoefte aan vrijwilligers en mantelzorgers kan ook als een gevolg worden gezien van de participatiesamenleving.

In het kader van die ontwikkelingen, vat dit artikel samen hoe de verschillende partijen positie kiezen in de Rotterdamse participatiesamenleving.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • In gesprek over een nieuwe fossiele frontlinie: vloeibaar gas uit de VS

  Venue: Oase Rotterdam
  Datum:
 • Recht op Rust

  • Evenement

  Bij dezen nodigen we je uit voor de actie Recht op Rust, een kunstzinnige manifestatie op het plein voor Rotterdam Centraal in de nacht van donderdag 5 op vrijdag 6 oktober.

  Venue: Stationsplein
  Datum:
 • On Thursday 9 November Kim Stanley Robinson – one of our greatest living science-fiction writers – will join us on the occasion of his latest book The Ministry for the Future

  Venue: Hofpleintheater
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam