Vers Beton vat de partijprogramma’s voor je samen in aanloop naar de verkiezingen op 16 maart. Dit is hoe de verschillende partijen denken over de decentralisatie van zorg- en welzijnswerk, en het betrekken van de burgers.
Om een goede vergelijking van de partijprogramma’s te kunnen maken op de onderwerpen zorg, welzijn en wijken is een korte terugblik nodig. Bijna tien jaar geleden werd de participatiesamenleving in het leven geroepen. De klassieke verzorgingsstaat werd vervangen door een ‘doe-democratie’, waarin van iedereen wordt gevraagd om meer verantwoordelijkheid te dragen voor zijn/haar/hun leven en omgeving. Ofwel: burgers moesten meer betrokken raken. In Rotterdam is er bijvoorbeeld de afgelopen vier jaar gewerkt met wijkraden, gebiedscommissies en wijkcomités die gezamenlijk de wijken en haar burgers vertegenwoordigen.
De komst van de participatiesamenleving betekende ook dat sinds 2015 de verantwoordelijkheid voor zorg naar de gemeente verschoof: de decentralisatie. Zorgtaken die eerder op landelijk niveau werden georganiseerd, zoals jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen, kwamen bij de gemeentes te liggen. De toegenomen behoefte aan vrijwilligers en mantelzorgers kan ook als een gevolg worden gezien van de participatiesamenleving.
In het kader van die ontwikkelingen, vat dit artikel samen hoe de verschillende partijen positie kiezen in de Rotterdamse participatiesamenleving.
Nog geen reactie — begin de discussie!