Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers Beton – Daan Timmer – Wat valt er te kiezen – 2022
Beeld door: beeld: Daan Timmer

Als het aankomt op diversiteit, integratie, discriminatie en identiteit heeft Rotterdam sinds de laatste gemeenteraadsverkiezingen in 2018 grote stappen gemaakt. Stemmen van minderheden lijken steeds meer gehoord te worden. Neem de excuses voor het Rotterdams slavernijverleden van burgemeester Aboutaleb op 10 december 2021 als voorbeeld. Eerder vertelde oud-gemeenteraadslid Peggy Wijntuin al wat er aan vooraf ging voor het bereiken- 158 jaar na de officiële afschaffing van de slavernij- van deze mijlpaal. Hoe denken de partijen in 2022 over kolonialisme, discriminatie en samenleven?

Anti-woke

Leefbaar reserveert in haar partijprogramma een flink deel om af te rekenen met wat zij noemt ‘woke-waanzin’ in de samenleving. Woke staat voor het openhouden van je ogen tegen onrechtvaardigheden in de samenleving. De Correspondent noemde woke het fenomeen dat symbool is geworden voor de volledig doorgeslagen politieke correctheid van jonge linkse activisten, die worden afgeschilderd als hypergevoelig en extreem onredelijk. Dat strookt ook met de betekenis die Leefbaar aan het woord geeft. Volgens hen zorgt de ‘woke-waanzin’ voor een toenemende intolerantie en overgevoeligheid in onze samenleving. Zo beweert de partij dat studenten op hooghartige toon eisen dat het woord ‘blank’ niet meer gebruikt mag worden. Waarom de partij alleen studenten noemt en niet de overige burgers die daarvoor strijden wordt niet aangegeven. 

Volgens Leefbaar worden docenten op agressieve wijze de mond gesnoerd als het aankomt op thema’s als: immigratie, het slavernijverleden en genderneutraal opvoeden. Uit angst racist genoemd te worden, passen de docenten daardoor zelfcensuur toe, vindt de partij. Als dieptepunt van alle woke-waanzin in het partijprogramma noemt Leefbaar het onbevredigende antwoord op hun vraag aan het college, na de moord op de Franse docent Samuel Paty: ‘Wat gaat u doen om Rotterdamse scholen te stimuleren hier in lessen aandacht aan te geven?’ Het antwoord luidde: ‘Het college bemoeit zich niet met de inhoud van lessen op scholen.’ Dit is toch hetzelfde college dat vindt dat het koloniale en slavernijverleden een plaats in het onderwijs moet krijgen, schrijft Leefbaar. Een bizarre tegenstrijdigheid die volgens deze partij de ‘woke-indoctrinatie’ van vandaag de dag blootlegt.

Straatnaamborden

Ondanks dat het huidige college begonnen is met uitleg bij alle straatnaamborden, is het aan de nieuwe verkozen partijen om te besluiten of zij daarmee doorgaan. De PvdA stelt voor om bij standbeelden en straatnaamborden van figuren die oorlogsmisdaden hebben begaan, een bord met context te plaatsen. Of ze te vervangen. Discussies over het aanpassen van straatnamen wil Leefbaar Rotterdam absoluut niet. Groenlinks wil discutabele standbeelden aan musea schenken en de straatnaamborden vervangen of een bord met context erbij plaatsen. Partij voor de Dieren geeft aan dat de gemeente het maatschappelijk debat moet faciliteren over hoe om te gaan met bestaande straatnamen die verwijzen naar het koloniale verleden. Bij1 wil koloniale straatnaamborden en beelden niet voorzien van uitleg maar verwijderen uit het straatbeeld.

Naamsverandering

PvdD vindt dat burgers kosteloos en zonder psychisch onderzoek hun achternaam moeten kunnen veranderen als die uit het koloniale verleden stamt. Groenlinks wil ook dat het wijzigen van een “slavernij-achternaam”, dus voor iemand met een link naar het slavernijverleden, makkelijker wordt, door dit gratis te maken.   

Feestdagen

CDA is voor het omarmen van cross cultural events. Events die zij omschrijven als gelegenheden met het uitwisselen van cultuur, waarden en gebruiken. Specifieke evenementen benoemt CDA niet in hun programma. Socialisten010, PvdA, PvdD, Groenlinks, Bij1 en D66 schrijven dat Zwarte Piet verdwijnt bij alle vieringen van het Sinterklaasfeest met financiering van de gemeente. 

VVD, Christenunie en 50plus schitteren door afwezigheid als het aankomt op dit thema (kolonialisme) in hun verkiezingsprogramma’s.

Inburgeringstraject en integratie

Sinds 1 januari 2022 heeft de gemeente een grote rol in het inburgeringstraject. De verantwoordelijkheid is namelijk van het Rijk naar de gemeente verschoven. 

VVD benoemt dat ze vluchtelingen een thuis gunnen maar geen voorrang willen geven op woningtoewijzing ten koste van Rotterdammers. Leefbaar is voor het verdelen van statushouders op basis van de draagkracht van een gemeente. Hieruit maakt de partij ook op dat Rotterdam genoeg ‘problemen’ heeft en geen plek heeft voor een nieuw AZC. Volt vindt dat bestaande kennis van statushouders beter kan worden benut. En moet er meer gepersonaliseerd advies komen na het inburgeringsexamen. Ook kan er volgens Volt soepeler worden omgegaan met het geldig verklaren van diploma’s uit het buitenland. 

Socialisten010 zegt: alle migranten hebben recht op volledige burgerschapsrechten na zes maanden in Nederland gewoond te hebben, zolang dit niet nationaal is geregeld doen wij dit lokaal wél. Nederlands taalonderwijs wordt gratis aangeboden en van hoge kwaliteit.

PvdD geeft aan geen kinderen het land uit te zetten die hier geworteld zijn. Christenunie zet in op opvang van vluchtelingen in kleinschalige centra, die verspreid worden over zoveel mogelijke wijken van de stad. D66 wil medezeggenschap voor nieuwkomers over lokaal beleid en uitvoering van de inburgeringswet. Ook pleit de partij voor meer mogelijkheden voor maatwerk voor gemeenten en een hogere norm voor het taalniveau bij inburgeringstoetsen.

Algoritmes

De toeslagenaffaire legde een nieuwe digitale vorm van discriminatie bloot: discriminatie op basis van algoritmes.

D66 wil niet dat de gemeente Rotterdam nog discriminerende of seksistische risicoprofielen of algoritmen gebruikt. Op periodieke basis laten ze onafhankelijk controleren of er etnisch geladen en (mogelijk) discriminerende of seksistische risicoprofielen of algoritmen worden gebruikt. Een ethische commissie adviseert daarnaast over de inzet van nieuwe risicoprofielen en algoritmes. 

PvdA wil voorafgaand toezicht door deskundigen, die toetsen of in het gebruikte model sprake is van discriminatie. PvdD wil dat de gemeente geen algoritmes gebruikt waarbij computers besluiten nemen over mensen zonder menselijke inmenging. Volgens Bij1 is bij de digitalisering van overheidsdiensten geen plek voor etnisch profileren en discriminatie. Hoe ze discriminatie in digitalisering willen tegengaan is niet duidelijk. Ook SP zegt ook de strijd aan te gaan tegen ‘verdacht’ makende algoritmes, maar maakt ook niet duidelijk op welke manier. Groenlinks wil een uitgebreide toetsing vooraf, om te voorkomen dat algoritmische systemen discrimineren.

Volt, CDA, VVD, Leefbaar en Christenunie vermelden in hun verkiezingsprogramma’s niets over discriminerende algoritmes.

LHBTQIA+

Bij veel partijen staan initiatieven voor het vergroten van LHBTQIA1+-acceptatie en gelijkheid in het verkiezingsprogramma, zoals bij Socialisten010, BIJ1, PvdA, D66, Groenlinks, Volt en VVD. De laatste twee partijen richten zich op amateur- en professionele sportverenigingen en scholen. D66 en PvdA willen genderneutrale toiletten in gemeentelijke gebouwen aanwezig hebben. PvdA wil dat de gemeente een transitie-verlof introduceert voor ambtenaren die van geslacht veranderen. 

Volgens Leefbaar hebben daders van ‘homohaat’ vaak een niet-westerse migratieachtergrond. Dit is voor de partij een reden om de Rotterdam Pride op Zuid in Afrikaanderwijk te starten in plaats van Leuvehaven.

Over de serie: wat valt er te kiezen? 

Vers Beton vat de vele verkiezingsprogramma’s samen in de serie ‘Wat valt er te kiezen’. Zo kunnen de lezers in één keer te weten komen wat de plannen van de politieke partijen zijn ten aanzien van thema’s als wonen, economie, klimaat, mobiliteit en samenleven. 

We kijken naar verkiezingsprogramma’s of standpunten van Leefbaar Rotterdam, VVD, D66, GroenLinks, CDA, PvdA, Partij voor de Dieren, 50PLUS, ChristenUnie, SP, Socialisten010, Volt en Bij1. Denk had op moment van schrijven nog geen lokaal verkiezingsprogramma beschikbaar.

Vers Beton vindt het belangrijk dat alle Rotterdammers zich goed kunnen informeren, daarom staat deze serie artikelen niet achter een harde betaalmuur. Je kunt ons steunen en onbeperkt lezen door lid te worden.

Bekijk ook wat er op andere thema's te kiezen valt!

Lees meer

Lees meer

Verkiezingsgesprek History Matters

Verkiezingsgesprek over hoe we om moeten gaan met de koloniale geschiedenis van deze stad.

Je kunt deze banner wegklikken...

maar je kunt ook lid worden van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

  1. LHBTQIA+ staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, queer, intersekse en aseksueel. ↩︎
AnyConv.com__IMG_2566

Sharyfah Bhageloe

Eindredacteur

Sharyfah (1992) is geboren en getogen op Rotterdam Zuid. Tijdens haar studie psychologie woonde ze in Leuven. Toch overwon haar liefde voor Rotterdam deze flirt. Naast eindredacteur van Vers Beton is ze freelance journalist bij de NOS. In haar vrije tijd staat ze graag op de yogamat en is ze bezig met haar andere grote liefde: Surinaams eten.

Profiel-pagina
daan_timmer

Daan Timmer

Illustrator

Daan Timmer, 28 jaar, is al van kleins af aan bezig met illustratie en ontwerp. Sinds hij in 2015 afstudeerde aan de WDKA werkt hij als grafisch ontwerper. Daarnaast timmert hij ook hard aan de weg als freelance illustrator en heeft een eindeloze fascinatie voor gezichten en de verhalen die erachter schuilgaan. Deze verhalen spelen samen met zijn eigen rijke achtergrond een grote rol in zijn werk.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.