Ga naar de inhoud

Wereld zonder strafrecht

Onze columnist Zouhair Hammana verkent het idee van een wereld zonder strafrecht, gevangenis en politie. “Gevangenissen zorgen er niet voor dat de gemeenschap veiliger wordt, het tegendeel is juist waar”.

VB Columnist portret Zouhair Hammana PLAT
beeld: Robin Duister

Van de racistische berichten in een appgroep van agenten in Delfshaven, tot aan de toename van etnisch profileren in Rotterdam. Beleidswijzigingen hebben tot nu toe weinig tot niets verbeterd. Wat doen we dan met een strafrechtelijk systeem dat gewelddadig is en waarbij hervorming en beleidswijzigingen niet schijnen te werken? Mijn antwoord zou zijn: abolitie. Ontmanteling. 

De ontmanteling van het strafrechtelijke systeem, en daarmee dus de ontmanteling van de politie en de gevangenis-industrie, is een (links) idee dat al heel lang bestaat, maar nog niet echt grond heeft kunnen krijgen in Nederland. Als ik schrijf over abolitie dan bouw ik voort op een extensieve literatuurlijst van schrijvers die durven na te denken over een wereld zonder gevangenissen en zonder politie. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures