Ga naar de inhoud

Zo ging de Rotterdamse politiek eerder om met het slavernijverleden

Aboutaleb bood in december excuses aan voor het slavernijverleden van Rotterdam. Wat ging hieraan vooraf? Historicus Maartje Hids zet op een rij hoe er in de afgelopen 20 jaar door het college en de gemeenteraad hierover is gesproken.

Slavernijmonument_Da-Costa_Rotterdam-Rosanne-Dubbeld-2
Slavernijmonument van Alex da Silva beeld: Rosanne Dubbeld

De afgelopen jaren staat het koloniale en slavernijverleden van Nederland hoog op de politieke agenda en speelt het ook in de samenleving een grote rol. Verschillende steden deden onderzoek naar hun rol in het koloniale en slavernijverleden, Rotterdam startte als eerste dit proces in 2017. Voor Amsterdam en Rotterdam legden deze onderzoeken de basis voor het aanbieden van excuses van het stadsbestuur voor dit verleden: Amsterdam deed dit in juli 2020, Rotterdam zo’n anderhalf jaar later. 

Dit waren grote stappen voorwaarts, maar hoe zat het de afgelopen twintig jaar? De eerste vijftien jaar van de 21ste eeuw was er in de politiek weinig aandacht voor het koloniale en slavernijverleden van Nederland of Rotterdam. In 2001 werd voor het eerst spijt betuigd voor het Nederlandse aandeel in het slavernijverleden op een antiracisme-conferentie in Durban, Zuid-Afrika. In de Tweede Kamer werd er vervolgens weinig aandacht besteed aan deze spijtbetuiging. Wel was er veel aandacht voor de oprichting van een Nationaal Slavernijmonument. De vraag hiervoor kwam vanuit de samenleving door middel van een petitie van de Stichting Sophiedela, een beweging voor Afro-Europese vrouwen, waarna de politiek het oppakte. Op 1 juli 2002 werd het monument onthuld in het Oosterpark in Amsterdam. 

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

De Stadsagenda

  • Opening exhibition Spiritual Disobedience #1:
    Al Falak Al Majdoub: On wandering machines and song-maps of (no)return
    [الفلك المجذوب: رسائل في المَكِينَات الهائِمة وخرائط الـاـعودة الناغِمة] by AZ OOR.
    Curated by Yusser al Obaidi and Leana Boven

    Venue: Gemaal op Zuid
    Datum:
  • Energie van Rotterdam organiseert 𝑫𝒆 𝒆𝒏𝒆𝒓𝒈𝒊𝒆 𝒗𝒐𝒐𝒓 𝒅𝒆 𝒕𝒐𝒆𝒌𝒐𝒎𝒔𝒕, een inspirerende én gezellige bijeenkomst voor iedereen die zich graag inzet voor een duurzame en eerlijke toekomst. Dit doen we samen met om | nieuwe energie, Energiecoöperatie Regio Rijnmond (ECRR) en de Rotterdamse energiecoöperaties!  

    Venue: Het Industriegebouw
    Datum:
  • Hard voor kanker is een hard techno evenement dat wij organiseren voor het goede doel: De Roparun.

    Venue: Now & Wow club
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2025. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

  • Volg je de lokale politiek, heb je enige journalistieke ervaring en een vlotte pen? Vers Beton is op zoek naar een freelance redacteur die over lokale politiek wil schrijven.

  • Met veel plezier duiken we elke keer een nieuwe wereld in. Altijd met het doel: onderscheidende communicatie realiseren. We werken met een klein team van specialisten in onze eigen studio in het langste monument van Nederland: de Hofbogen.

  • Bekijk alle vacatures