Ga naar de inhoud

Zo ging de Rotterdamse politiek eerder om met het slavernijverleden

Aboutaleb bood in december excuses aan voor het slavernijverleden van Rotterdam. Wat ging hieraan vooraf? Historicus Maartje Hids zet op een rij hoe er in de afgelopen 20 jaar door het college en de gemeenteraad hierover is gesproken.

Slavernijmonument_Da-Costa_Rotterdam-Rosanne-Dubbeld-2
Slavernijmonument van Alex da Silva beeld: Rosanne Dubbeld

De afgelopen jaren staat het koloniale en slavernijverleden van Nederland hoog op de politieke agenda en speelt het ook in de samenleving een grote rol. Verschillende steden deden onderzoek naar hun rol in het koloniale en slavernijverleden, Rotterdam startte als eerste dit proces in 2017. Voor Amsterdam en Rotterdam legden deze onderzoeken de basis voor het aanbieden van excuses van het stadsbestuur voor dit verleden: Amsterdam deed dit in juli 2020, Rotterdam zo’n anderhalf jaar later. 

Dit waren grote stappen voorwaarts, maar hoe zat het de afgelopen twintig jaar? De eerste vijftien jaar van de 21ste eeuw was er in de politiek weinig aandacht voor het koloniale en slavernijverleden van Nederland of Rotterdam. In 2001 werd voor het eerst spijt betuigd voor het Nederlandse aandeel in het slavernijverleden op een antiracisme-conferentie in Durban, Zuid-Afrika. In de Tweede Kamer werd er vervolgens weinig aandacht besteed aan deze spijtbetuiging. Wel was er veel aandacht voor de oprichting van een Nationaal Slavernijmonument. De vraag hiervoor kwam vanuit de samenleving door middel van een petitie van de Stichting Sophiedela, een beweging voor Afro-Europese vrouwen, waarna de politiek het oppakte. Op 1 juli 2002 werd het monument onthuld in het Oosterpark in Amsterdam. 

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures