Ga naar de inhoud

Alleen een burgerberaad kan de politiek nu haar legitimiteit teruggeven

Met deze historisch lage opkomst heeft de raad niet het recht om te spreken namens Rotterdam, stelt student Bestuurskunde Jelrik Westra. Hij pleit daarom voor de invoering van een burgerberaad.

Vers Beton – Daan Timmer – Opinie Samenleving – 2021
beeld: Daan Timmer

Artikel 7 van de Gemeentewet: “De (gemeente)raad vertegenwoordigt de gehele bevolking van de gemeente.” Na gisteravond weet elke Rotterdammer dat dit één van de grootste leugens is van de lokale democratie.

Rotterdam heeft gisteren namelijk een nieuw democratisch dieptepunt bereikt. Van de kleine 516.986 stadsgenoten die een stempas voor de gemeenteraadsverkiezingen door de brievenbus kregen, zijn amper 200.000 daadwerkelijk gaan stemmen. Een beschamend opkomstpercentage van 38.9 procent vormt het ‘mandaat’ waar de nieuw verkozen gemeenteraad het mee zal moeten doen.

Voor wie kijkt naar de verschillen in opkomst tussen wijken is het niet moeilijk om een begin van een verklaring voor het massale thuisblijven te zien. Waar Hillegersberg met een opkomst van 57 procent ruim boven het gemeentelijke gemiddelde zat, leverde in Carnisse bijvoorbeeld maar 18 procent een stembiljet in. Toch wil ik hier niet gissen naar de beweegredenen van de thuisblijvers. Die zijn veel te complex, te veelzijdig en vaak ook te onzichtbaar om een dag na de verkiezingsuitslag te bespreken.

Feit blijft dat in Rotterdam een gigantisch democratisch tekort opdoemt. En zelfs dat verbijsterend lage opkomstpercentage verbloemt nog wat de echte politieke realiteit nu is. Zet namelijk de 200.000 Rotterdammers die deze week hun stem hebben uitgebracht tegenover de complete stadsbevolking, en je ziet dat nog geen één derde(!) van de stadsbewoners de komende vier jaar vertegenwoordigd wordt in de lokale politiek.

Wat zegt dat over de positie van ‘onze’ nieuwe volksvertegenwoordigers? Met deze opkomstcijfers kan je moeilijk stellen dat deze verkiezingen een duidelijke uitdrukking waren van de volkswil van onze stad. Ongeacht wat Artikel 7 van de Gemeentewet wil beweren, zal de gemeenteraad die volgende week wordt geïnstalleerd op geen enkele wijze een vertegenwoordiging van de stadsbewoners van Rotterdam vormen.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam