Ga naar de inhoud

De kiezer heeft gesproken: de Rotterdamse raad begint met een motie van wantrouwen

Gisteren werd de nieuwe gemeenteraad benoemd. De raad met het minste vertrouwen van de Rotterdammers ooit, volgens Casper Jongeling. “De nieuwe raadsleden zullen het radicaal anders moeten gaan doen dan hun voorgangers als zij het vertrouwen willen herstellen.”

Drukwerk
beeld: Maxim de Gilder en Lilo Boerman

Deze verkiezingen waren het dieptepunt in de Rotterdamse democratische geschiedenis. De politieke partijen hebben slechts 39 van de 100 kiesgerechtigden Rotterdammers weten te overtuigen om te gaan stemmen, ruim 300.000 kiesgerechtigden gingen niet stemmen. De Rotterdamse kiezer heeft gesproken middels afwezigheid: de politieke partijen hebben ons vertrouwen niet. Of om in politieke termen te blijven: de meerderheid van de kiezers stemde voor een motie van wantrouwen. En hoewel er nu een nieuw dieptepunt bereikt is, is er geen sprake van een incident, al sinds 2010 is er geen meerderheid van de Rotterdamse kiezers gaan stemmen. Dit is structureel.

En geef de kiezer eens ongelijk, want eerlijk is eerlijk, er is voor de Rotterdammers geen peil meer op te trekken. Afgelopen periode lieten de raadsleden het massaal afweten. Veel raadsleden kwamen niet, nauwelijks of onvoorbereid naar commissievergaderingen en konden niet voorkomen dat het college 10 van de 14 van haar eigen doelstellingen niet aantoonbaar hebben gehaald. Verontwaardiging was er echter niet bij de raadsleden. Er is een cultuur ontstaan waarin raadsleden van coalitiepartijen elkaar en het college ontzien, en waarin oppositiepartijen buitenspel worden gezet. Stilzwijgend wordt er al jaren ingestemd met deze praktijk.

Zo gingen de fractievoorzitters van het Christen-Democratisch Appèl (CDA) en de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) afgelopen periode heel lichtzinnig om met de grondbeginselen van onze democratie, de scheiding der machten, door als gekozen volksvertegenwoordigers de overstap te maken naar de uitvoerende macht. Zij werden wethouder in het college dat zij gezworen hadden om vier jaar lang te controleren. Vervolgens kozen dezelfde personen ervoor om zich als wethouder wederom verkiesbaar te stellen voor de functie van raadslid, weer terug naar de controlerende macht. Dit terwijl het een publiek geheim is dat zij eigenlijk wethouder wilden blijven. Begrijpt u het nog?

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures