Ga naar de inhoud

De pandemie voorbij

Onze columnist Marco Martens zag met de verkiezingen de eerste voortekenen van een nieuwe variant: de mens wordt milder. “Dat het anders kon, voorzagen we nog niet in die tijd”.

Vers Beton – Robin Duister – Column Marco Martens – 2022
beeld: Robin Duister

Ik weet nog waar ik was toen ik het las. Met de slappe straal water uit de kraan op de vierde verdieping van ons kantoorpand aan de Delftsestraat maakte ik een emmer sop om de urine van onze buitentrap en voordeur te spoelen. Ik pakte mijn telefoon tijdens het wachten. RTV Rijnmond meldde het nieuws over de mildere variant. Voorzichtig durfden we de pandemie voorbij te kijken.

Het eerste geval van deze minder schadelijke variant werd op de Coolsingel aangetroffen. Ze glipte het stadhuis in en ze raasde door de raadszaal. Even hield men daar de adem in, maar de voorzichtige voorspellingen bleken juist: de mens werd milder. 

De eerste tekenen daarvan werden zichtbaar in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Zo vond ik het een mooie stap van burgemeester Aboutaleb dat hij tijdens een persmoment excuses maakte voor het spierballenbetoog dat hij een jaar eerder hield, daags na de avondklokrellen op de Beijerlandselaan. Hij had gevoeld een statement te moeten maken maar sloeg de plank mis, gaf hij toe. Nog immer keurt hij het rellen af, maar hij zei te begrijpen dat het gedrag op deze dag niet los gezien kan worden van sociologische en sociaal-economische oorzaken. Hij beloofde beterschap op dat gebied.

De deurpisser had overigens geen bescheiden blaas, er was een tweede emmer nodig. Rijnmond berichtte over de wachtlijsten bij onze Rotterdamse GGZ-instanties. Ook dat kunnen we ons nu niet meer voorstellen. Het was de mildere variant die de voltallige ambtenarij besmette. Het leidde tot groepsimmuniteit voor verstikkende protocollen en de borging ervan. Zorgwethouder Christine Eskes zag haar kans schoon ons systeem te hervormen. De wachtlijsten slonken en zelfs voor Maurice Meeuwissen werd een traject gestart.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam