Ga naar de inhoud

De woning-goochelshow: zeven trucs die de gemeente Rotterdam uithaalt met bouwcijfers — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Zowel in de gemeenteraad als daarbuiten heerst veel onduidelijkheid over wat en hoeveel er werkelijk gebouwd wordt door het college. Vers Beton en OPEN Rotterdam ontdekten dat er zeven goocheltrucs uitgevoerd worden met de bouwcijfers. En dat maakt het beleid nauwelijks meer te controleren.


Vers-Beton-Borus-Voor-wie-bouwt-gemeente-Rotterdam-2022-1

beeld: Borus Fortuin

Dit artikel in minder dan een minuut: 

  • Oppositiepartijen in de gemeenteraad verwijten de wethouder Bouwen en Wonen dat hij het voor hen moeilijk maakt om zijn werk te controleren.
  • Er bestaat namelijk veel verwarring over cijfers en definities over de woningmarkt, zowel in de raad als daarbuiten en zowel bij woningcorporaties als in de media. 
  • Discussies in de raad gaan daarom vooral over de juistheid van de cijfers en de betekenis van definities.
  • Hierdoor wordt er niet gesproken over de belangrijkste vraag: hoe we als stad de woningcrisis kunnen en willen oplossen.
  • Niet alleen oppositiepartijen zijn kritisch, ook coalitiegenoten pleiten ervoor dat we werk maken van cijfers en definities waar iedereen het over eens is.
  • In dit artikel zetten we zeven manieren op een rij waarop er gegoocheld wordt met cijfers over de woningmarkt.

>> Bekijk ook de explainer-video

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam