Ga naar de inhoud

Een autovrije stad: “Je riskeert je leven op het kruispunt bij de Westblaak” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn in volle gang en de Coolsingel is bereikt. Door allerlei verkeersexperimenten om de luchtkwaliteit te verbeteren wordt het reizen met de auto in Rotterdam steeds minder aantrekkelijk. Marjolein Kooyman spreekt winkeliers en omwonenden van drukke verkeerspunten. En hoe komt uit wetenschappelijk oogpunt zo’n verkeersexperiment tot stand?

Salih_Kilic_0003coolsingel
beeld: Salih Kiliç

De laatste tientallen meters van het parcours leggen de marathonlopers af over de vernieuwde Coolsingel. De stadsboulevard werd op 10 april vorig jaar geopend na een ingrijpende make-over. Het fietspad werd verplaatst, de stoepen verbreed en de stroken asfalt gehalveerd. Met een investering van 58 miljoen euro veranderde de bekendste straat van Rotterdam van een doorgaande autoroute in een citylounge. Hier finishen de duizenden lopers, pal voor de deur van het stadhuis.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam