Ga naar de inhoud

Groen in Rotterdam voor gezondheid en duurzaamheid? Of een citymarketingstrategie? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Veel groene initiatieven in Rotterdam maken plaats voor bouwprojecten. Marjolein Kooyman gaat in een nieuwe De race naar de Coolsingel langs bij vrijwilligers van buurtmoestuinen in Pompenburg en Charlois. Hoe vinden zij dat de gemeente met groen omgaat? “De gemeente moet met haar handen van het Park afblijven!”

Salih_Kilic_0002
beeld: Salih Kiliç

In de stromende regen is Rutger Henneman van stichting GroenGoed met vrijwilligers aan het werk in de Vredestuin bij park Pompenburg. Op enkele meters afstand van waar de trein ratelend de grond in duikt, groeien wortels, sperzieboontjes en pastinaak. Op honderd meter afstand van de finish van de marathon, worden taallessen gegeven, komen buurtbewoners met elkaar in contact en vinden ze beweging en rust. En de tuin levert volop groente op. “Dat is gezond en helpt bij de armoedebestrijding”, zegt Henneman.

GroenGoed beheert acht buurtmoestuinen, samen met 200 vrijwilligers en omwonenden. De behoefte van Rotterdammers aan groen is groot, ziet hij. Tijdens corona kreeg GroenGoed nog meer aanmeldingen. “Mensen willen lekker buiten zijn, met de handen in de modder.” Tegelijkertijd staat het groen in de stad steeds meer onder druk, ziet Henneman. “Vooral omdat er zoveel gebouwd wordt.” De Vredestuin moet over drie jaar plaats maken voor een appartementencomplex. “Dat wisten we toen we hier zeven jaar geleden begonnen”, zegt hij. “Maar het is toch weer een groene plek in de stad die verdwijnt.”

“Vergroenen is geen keuze meer, het moet”, dat zei VVD-wethouder Vincent Karremans (buitenruimte) onlangs tijdens de Groene Conferentie in Arminius. Coronatijd noemde hij ‘een blessing in disguise’ omdat het ervoor zorgde dat we groen opnieuw zijn gaan waarderen. Van GroenLinks tot en met de VVD wil de komende jaren inzetten op meer groen in Rotterdam (van 100.000 extra bomen tot het sluiten en vergroenen van Rotterdam The Hague Airport).

Big seven

Ook de afgelopen jaren stond groen hoog op de politieke agenda. Zo maakte het college plannen om 313 miljoen euro te investeren in de ‘Big seven’. Zeven grote, groene stadsprojecten, waaronder een park in de Rijn- en de Maashaven, een groen Hofplein en het Hofbogenpark. De afgelopen vier jaar kwam er 21,5 hectare groen bij. En uit recent onderzoek van Natuur en Milieu blijkt dat weliswaar de helft van de Rotterdamse wijken nog te stenig is, maar dat de Maasstad de groenste van de G4 is (gemiddeld 174 m2 groen per woning). Zien Rotterdammers dat groen terug op straat? En hoe valt al dat extra groen te rijmen met die andere grote ambitie: ‘bouwen, bouwen, bouwen’?

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures