Ga naar de inhoud

Groen in Rotterdam voor gezondheid en duurzaamheid? Of een citymarketingstrategie? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Veel groene initiatieven in Rotterdam maken plaats voor bouwprojecten. Marjolein Kooyman gaat in een nieuwe De race naar de Coolsingel langs bij vrijwilligers van buurtmoestuinen in Pompenburg en Charlois. Hoe vinden zij dat de gemeente met groen omgaat? “De gemeente moet met haar handen van het Park afblijven!”

Salih_Kilic_0002
beeld: Salih Kiliç

In de stromende regen is Rutger Henneman van stichting GroenGoed met vrijwilligers aan het werk in de Vredestuin bij park Pompenburg. Op enkele meters afstand van waar de trein ratelend de grond in duikt, groeien wortels, sperzieboontjes en pastinaak. Op honderd meter afstand van de finish van de marathon, worden taallessen gegeven, komen buurtbewoners met elkaar in contact en vinden ze beweging en rust. En de tuin levert volop groente op. “Dat is gezond en helpt bij de armoedebestrijding”, zegt Henneman.

GroenGoed beheert acht buurtmoestuinen, samen met 200 vrijwilligers en omwonenden. De behoefte van Rotterdammers aan groen is groot, ziet hij. Tijdens corona kreeg GroenGoed nog meer aanmeldingen. “Mensen willen lekker buiten zijn, met de handen in de modder.” Tegelijkertijd staat het groen in de stad steeds meer onder druk, ziet Henneman. “Vooral omdat er zoveel gebouwd wordt.” De Vredestuin moet over drie jaar plaats maken voor een appartementencomplex. “Dat wisten we toen we hier zeven jaar geleden begonnen”, zegt hij. “Maar het is toch weer een groene plek in de stad die verdwijnt.”

“Vergroenen is geen keuze meer, het moet”, dat zei VVD-wethouder Vincent Karremans (buitenruimte) onlangs tijdens de Groene Conferentie in Arminius. Coronatijd noemde hij ‘een blessing in disguise’ omdat het ervoor zorgde dat we groen opnieuw zijn gaan waarderen. Van GroenLinks tot en met de VVD wil de komende jaren inzetten op meer groen in Rotterdam (van 100.000 extra bomen tot het sluiten en vergroenen van Rotterdam The Hague Airport).

Big seven

Ook de afgelopen jaren stond groen hoog op de politieke agenda. Zo maakte het college plannen om 313 miljoen euro te investeren in de ‘Big seven’. Zeven grote, groene stadsprojecten, waaronder een park in de Rijn- en de Maashaven, een groen Hofplein en het Hofbogenpark. De afgelopen vier jaar kwam er 21,5 hectare groen bij. En uit recent onderzoek van Natuur en Milieu blijkt dat weliswaar de helft van de Rotterdamse wijken nog te stenig is, maar dat de Maasstad de groenste van de G4 is (gemiddeld 174 m2 groen per woning). Zien Rotterdammers dat groen terug op straat? En hoe valt al dat extra groen te rijmen met die andere grote ambitie: ‘bouwen, bouwen, bouwen’?

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures