Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Salih_Kilic_0002
Beeld door: beeld: Salih Kiliç

In de stromende regen is Rutger Henneman van stichting GroenGoed met vrijwilligers aan het werk in de Vredestuin bij park Pompenburg. Op enkele meters afstand van waar de trein ratelend de grond in duikt, groeien wortels, sperzieboontjes en pastinaak. Op honderd meter afstand van de finish van de marathon, worden taallessen gegeven, komen buurtbewoners met elkaar in contact en vinden ze beweging en rust. En de tuin levert volop groente op. “Dat is gezond en helpt bij de armoedebestrijding”, zegt Henneman.

GroenGoed beheert acht buurtmoestuinen, samen met 200 vrijwilligers en omwonenden. De behoefte van Rotterdammers aan groen is groot, ziet hij. Tijdens corona kreeg GroenGoed nog meer aanmeldingen. “Mensen willen lekker buiten zijn, met de handen in de modder.” Tegelijkertijd staat het groen in de stad steeds meer onder druk, ziet Henneman. “Vooral omdat er zoveel gebouwd wordt.” De Vredestuin moet over drie jaar plaats maken voor een appartementencomplex. “Dat wisten we toen we hier zeven jaar geleden begonnen”, zegt hij. “Maar het is toch weer een groene plek in de stad die verdwijnt.”

“Vergroenen is geen keuze meer, het moet”, dat zei VVD-wethouder Vincent Karremans (buitenruimte) onlangs tijdens de Groene Conferentie in Arminius. Coronatijd noemde hij ‘een blessing in disguise’ omdat het ervoor zorgde dat we groen opnieuw zijn gaan waarderen. Van GroenLinks tot en met de VVD wil de komende jaren inzetten op meer groen in Rotterdam (van 100.000 extra bomen tot het sluiten en vergroenen van Rotterdam The Hague Airport).

Big seven

Ook de afgelopen jaren stond groen hoog op de politieke agenda. Zo maakte het college plannen om 313 miljoen euro te investeren in de ‘Big seven’. Zeven grote, groene stadsprojecten, waaronder een park in de Rijn- en de Maashaven, een groen Hofplein en het Hofbogenpark. De afgelopen vier jaar kwam er 21,5 hectare groen bij. En uit recent onderzoek van Natuur en Milieu blijkt dat weliswaar de helft van de Rotterdamse wijken nog te stenig is, maar dat de Maasstad de groenste van de G4 is (gemiddeld 174 m2 groen per woning). Zien Rotterdammers dat groen terug op straat? En hoe valt al dat extra groen te rijmen met die andere grote ambitie: ‘bouwen, bouwen, bouwen’?

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

WhatsApp Image 2022-01-11 at 13.32.54

Marjolein Kooyman

Marjolein Kooyman (1984) is freelance journalist en schrijft het liefst over Rotterdam. Ze studeerde psychologie in Maastricht en Gent. Als kind wilde ze al journalist worden daarom deed ze daarna nog de PDOJ in Rotterdam. Dat bleek de goede keuze, zowel voor de stad als voor de journalistiek. Marjolein werkte 8 jaar bij het AD Rotterdams Dagblad en schrijft als freelancer voor onder andere NRC Rotterdam en het AD.

Profiel-pagina
salih_kilic

Salih Kiliç

Fotograaf

Salih Kiliç (1986) is freelance reportagefotograaf. Zijn werk kenmerkt zich door een zoektocht naar microsamenlevingen. Met zijn foto’s wil Salih deze microsamenlevingen en hun verhalen delen. Een blik achter de schermen op bijzondere plekken en bij bijzondere mensen. Kortom; hij legt alles vast waar een verhaal in zit.

Profiel-pagina