Ga naar de inhoud

Het Hefkwartier in Feijenoord: opheffing van een geschiedenis

Op de grond van de oude Brouwerij D’ Oranjeboom is de nieuwe stadswijk Hefkwartier verrezen. Maar er is geen enkele verwijzing naar de vroegere brouwerij, ziet Niels Kraak. “De detaillering van het Hefkwartier lijkt puur geïnspireerd op de Hefbrug, tot het kitscherige aan toe.”


01_HEF-kwartier_©Ossip

beeld: Ossip van Duivenbode

Met het oprukken van de binnenstad, verdween geleidelijk de havenindustrie uit Feijenoord. Deze rijke historie van de Rotterdamse havengebieden biedt kansen voor interessante transformaties: herinterpretatie van het industriële verleden kan nieuwe eigentijdse gebouwen opleveren. Op de grond van de oude Brouwerij D’ Oranjeboom is sinds kort het nieuwe ‘Hefkwartier’ verrezen. Hier is weliswaar goed gekeken naar de context van het gebied, maar juist gebroken met het verleden van de plek zelf. 

Al één reactie — discussieer mee!

 • Inderdaad groen, speelplekken en andere voorzieningen zijn een gemiste kans. Straks komt het hele Unilever terrein vrij voor nieuwe bestemmingen. Maar het terrein schijnt al verkocht te zijn aan de projectontwikkelaar Vorm. Die wil er 1200(!) wooneenheden gaan bouwen. Zo worden stukje bij beetje oude industrieterreinen in de wijk Feijenoord ingevuld door samenwerking tussen ambtenaren en projectontwikkelaars. Visie op de stadsontwikkeling in deze wijk ontbreekt. Bewoners worden er niet bij betrokken.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures