Ga naar de inhoud

“In het onderwijs voor Oekraïense vluchtelingen maakt de gemeente een fout die Nederland al zo vaak heeft gemaakt”

De oorlog in Oekraïne is al meer dan een maand gaande. Steeds meer Rotterdammers bieden opvang aan vluchtelingen. Zo ook Leontine Vreeke op Katendrecht. Ze vertelt over haar eerste week als gastgezin voor een gezin van vijf personen uit Oekraïne.

kubuswoningen_Ossip – klein
beeld: Ossip van Duivenbode

Mijn droomauto, de Ford Explorer, rijdt de straat in. Ik heb Roman aan de telefoon. Waar is mijn voordeur? Dan pas begrijp ik dat Roman in de SUV rijdt. Het is vrijdagnacht, 19 maart half één. Uit de auto stroomt een gezin van vijf. Een jongen van 13 jaar oud en twee meisjes van 11 en 9 jaar. Een moeder met wallen en schaduwen onder haar ogen. 

Allemaal zijn ze gehuld in merkkleding. Nike, Levis, Donna Karen en Benetton. De logo’s schreeuwen me toe in het donker van de nacht. Ze zijn veilig. Mijn Surinaamse welkom van bruine bonen met rijst wordt afgewezen. Nu geen eten. Het wordt mij snel duidelijk dat het Engels dat Roman 20 jaar geleden sprak, niet meer het Engels is van nu. Het Pools dat ik ooit heb geleerd tijdens mijn Socrates Erasmus uitwisselingsprogramma in Częstochowa, waar ik Roman als een arme student uit Oekraïne heb ontmoet, is ook verdwenen.

Met elke zin die we spreken komen de twee talen voorzichtig uit de nevelen van de herinnering naar het nu. Na 20 jaar zie ik Roman. Toen een jongeman van 20, nu een pater familias die voor zijn familie moet zorgen. De lange rit van Polen naar Rotterdam zit op al hun gezichten. Na een uurtje kennismaken willen ze naar bed. Logisch.

Wat begint met een telefoontje via Facebook Messenger met de vraag: “Are you okay?” bij het zien van de eerste beelden van de oorlog, eindigt twee weken later met het opvangen van een gezin uit Oekraïne.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Een lonkende paaldanseres, wanhopige grasmeester en de ontboezemingen van een fietsjuf

  • Kunst en Cultuur

  Ter ere van de honderdste editie van de talkshow Rotterdam Late Night verschijnt het boek Het gezicht van de stad. Daarin staan honderd Rotterdammers die in de talkshow een ode kregen van presentator Ernest van der Kwast, vergezeld van portretten door fotograaf Aad Hoogendoorn. Een voorpublicatie.

 • Racisme, geweld en onnodig isoleren in Detentiecentrum Rotterdam

  • Vluchtelingen

  In het Detentiecentrum Rotterdam wachten zo’n driehonderd mannen zonder verblijfspapieren op uitzetting. Ze hebben te maken met onnodige visitaties, racisme, lockdowns en geweld. “We maken een instantie gespecialiseerd in gevangenissen en strafrechtelijke vervolging verantwoordelijk voor deze mensen.”

 • Julio Moreno Robles bleef altijd schilderen en zich inzetten voor Nederlandse kunstenaars

  • In Memoriam

  Op 27 maart 2024 overleed de Rotterdamse kunstenaar Julio Moréno Robles, die onder meer kleurrijke Latijns-geïnspireerde schilderijen maakte. Moreno Robles was een stille kracht in de Rotterdamse kunstwereld die altijd bleef schilderen en zich inzette voor de lotsverbetering van beeldend kunstenaars.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures