Ga naar de inhoud

Kiezen voor de wijkraden: tussen hoop en vrees

Vandaag kun je stemmen voor de wijkraad. Gaat de wijkraad ervoor zorgen dat bewoners nu wél betrokken worden? Robbert de Vrieze, die hiervoor a-politieke volksvertegenwoordiger in Delfshaven was, vreest het ergste maar ziet ook hoop. “Democratie is als een voetbalkantine: heel goed als iedereen een keer achter de bar staat.”

Drukwerk
beeld: Maxim de Gilder en Lilo Boerman

Wijkpaleis, Carnissetuin, Welzijnscoalitie, Wielewaal, wooncoöperaties, Zelfregiehuis, Fazantstraat, de Larenkamp en Tweebosbuurt. De lijst van schrijnende gevallen waar -de zo gewenste- burgerkracht het aflegt tegen de macht van de gemeentelijke overheid is lang en doordrenkt met het bloed, zweet en tranen van betrokken Rotterdammers die iets goeds voor hun stad willen doen.

In plaats van dat zij geëerd worden voor hun bijdrage aan de maatschappij worden zij langs dezelfde meetlat gelegd als lobbyende, tot de tanden gejuridiseerde en op aandeelhoudersrendement beluste bedrijven. Sterker nog; waar wooncoöperatie Roos 1,5 miljoen euro neer moest tellen voor vijf vervallen panden, kreeg de projectontwikkelaar vijf vergelijkbare buurpanden voor 1 euro in de schoot geworpen.

Dit is geen Wijk Aan Zet: dit is Wijk Buitenspel.

Vooropgesteld: er zijn veel ambtenaren die ontzettend hun best doen voor de stad. Maar deze vijandige houding van het Rotterdamse politiek-bestuurlijk systeem richting haar eigen bewoners zijn geen geïsoleerde incidenten meer.

Dit is systemisch.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures