Ga naar de inhoud

Kiezen voor de wijkraden: tussen hoop en vrees

Vandaag kun je stemmen voor de wijkraad. Gaat de wijkraad ervoor zorgen dat bewoners nu wél betrokken worden? Robbert de Vrieze, die hiervoor a-politieke volksvertegenwoordiger in Delfshaven was, vreest het ergste maar ziet ook hoop. “Democratie is als een voetbalkantine: heel goed als iedereen een keer achter de bar staat.”

Drukwerk
beeld: Maxim de Gilder en Lilo Boerman

Wijkpaleis, Carnissetuin, Welzijnscoalitie, Wielewaal, wooncoöperaties, Zelfregiehuis, Fazantstraat, de Larenkamp en Tweebosbuurt. De lijst van schrijnende gevallen waar -de zo gewenste- burgerkracht het aflegt tegen de macht van de gemeentelijke overheid is lang en doordrenkt met het bloed, zweet en tranen van betrokken Rotterdammers die iets goeds voor hun stad willen doen.

In plaats van dat zij geëerd worden voor hun bijdrage aan de maatschappij worden zij langs dezelfde meetlat gelegd als lobbyende, tot de tanden gejuridiseerde en op aandeelhoudersrendement beluste bedrijven. Sterker nog; waar wooncoöperatie Roos 1,5 miljoen euro neer moest tellen voor vijf vervallen panden, kreeg de projectontwikkelaar vijf vergelijkbare buurpanden voor 1 euro in de schoot geworpen.

Dit is geen Wijk Aan Zet: dit is Wijk Buitenspel.

Vooropgesteld: er zijn veel ambtenaren die ontzettend hun best doen voor de stad. Maar deze vijandige houding van het Rotterdamse politiek-bestuurlijk systeem richting haar eigen bewoners zijn geen geïsoleerde incidenten meer.

Dit is systemisch.

Al één reactie — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures